του Γιώργου Παπαϊωάννου

Επέκταση των δραστηριοτήτων της «Oil One» και αντιδράσεις στο Κερατσίνι

Με μια προκλητική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργού Γ. Σταθάκη, η εταιρία «Oil One S.A.» συμφερόντων Μελισσανίδη, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στο Κερατσίνι. Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και έχει πλούσια προϊστορία.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2015, τέσσερις μέρες πριν χάσει τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, γνωστός και από την υπόθεση του ΟΠΑΠ για τις σχέσεις του με τον μεγαλοεπιχειρηματία, έσπευσε να δώσει, πριν αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα, άδεια στην εταιρία του Δημήτρη Μελισσανίδη να εγκατασταθεί σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως το Κερατσίνι.

Επρόκειτο για μια σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού μιλάμε για μια εγκατάσταση δίπλα σε σπίτια και 70 μέτρα από σχολείο της περιοχής. Στην περιοχή θα μπορούσαν έκτοτε να αποθηκευτούν 30.000 τόνων πετρελαιοειδών, ενώ κάθε κάτοικος ή επισκέπτης γνωρίζει τις οσμές που αναδύονται από την όλη δραστηριότητα. Τελικά, μετά από έντονες αντιδράσεις και πιέσεις κατοίκων και Δήμου, η νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίστηκε το 2015 με νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε βιομηχανική δραστηριότητα οφείλει να απομακρυνθεί μέσα σε 12 χρόνια από την επιβαρυμένη αυτή περιοχή.

Βεβαίως, 12 χρόνια είναι πολλά και έτσι στην περιοχή αναπτύχθηκε έντονη κινητικότητα για την άμεση απομάκρυνση της εγκατάστασης. Ιδιαίτερη διάσταση έλαβε το θέμα τον τελευταίο χρόνο. Αφού η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το γενικό ξεπούλημα της ευρύτερης περιοχής στην Cosco, εξαίρεσε μια έκταση 86 στρεμμάτων στην περιοχή των παλιών «Λιπασμάτων» (από τα 640 στρέμματα που καταλαμβάνει συνολικά η πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη Λιπασμάτων) και την παραχώρησε στον Δήμο. Η δημοτική αρχή προχώρησε μέσα σε ένα χρόνο στην δημιουργία εγκατάστασης για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και καθιέρωσε φέτος το καλοκαίρι το «Φεστιβάλ στη Θάλασσα», δίνοντας ζωή στην περιοχή. Όλα αυτά ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της «Oil One», με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φωνές για απομάκρυνση της επιχείρησης.

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, γνωστός για την «άνεση» με την οποία «καθαρίζει» για μια σειρά υποθέσεις επιχειρηματιών, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με απόφασή του, χορήγησε στα τέλη Ιουλίου, άδεια «Εμπορίας Πετρελαιοειδών Προϊόντων κατ. A» στην εταιρεία Oil One S.A., επιτρέποντας έτσι την επέκταση δραστηριοτήτων που με προηγούμενο νόμο τεκμηριώνεται ότι είναι επιβαρυντικές και οφείλουν να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα, βεβαίως, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν κανείς σκεφτεί ότι η κυβέρνηση, με ιδιαίτερο ρόλο του Αλέκου Φλαμπουράρη, έχει επιδείξει τελευταία ιδιαίτερη ευαισθησία για τις δραστηριότητες Μελισσανίδη. Τον έχει μάλιστα απροκάλυπτα στηρίξει απέναντι σε άλλα συμφέροντα και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι εφημερίδες συμφερόντων Μαρινάκη αναδεικνύουν το πρόσφατο θέμα, επιδεικνύοντας «περιβαλλοντικές ευαισθησίες»…

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος αντέδρασε έντονα για το θέμα. Σε κοινή δήλωση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, τονίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου «σηματοδοτεί μια σοβαρή υπαναχώρηση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής των Λιπασμάτων. Μιας περιοχής που επί δεκαετίες αθροίζει δεκάδες περιβαλλοντικά οχληρές χρήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη λειτουργία της πόλης» και μεταξύ άλλων δηλώνουν:

«Με τη νέα απόφαση δίνεται και η δυνατότητα άσκησης εμπορίας καυσίμων, προφανώς στο πλαίσιο των ευρύτερων ανακατατάξεων που συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Coscο, μέρος των οποίων είναι και η αγορά καυσίμων εν γένει.

Η άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών δημιουργεί πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από μια πιθανή διαρροή μαζούτ κατά τη διάρκεια φορτοεκφορτώσεων στα βυτία μεταφοράς και αθροίζεται στα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι έντονες και οχληρές οσμές.

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση, με συνοπτικές διαδικασίες, γεγονός που εύλογα δημιουργεί την αίσθηση του αιφνιδιασμού, των τετελεσμένων και ουσιαστικά νοθεύει τις ισχύουσες χρήσεις που ισχύουν μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση».

Δρόμος της Αριστεράς