του Κώστα Λαπαβίτσα

Η ΕΛΣΤΑΤ μόλις ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν 0,5%. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί, λέει, αποδεικνύεται «πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» και είμαστεσε δυναμική ανάκαμψη. Απολύτως προβλέψιμη η αντίδραση της μνημονιακής αντιπολίτευσης – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι: ηανάκαμψη είναι αναιμική, υποτίθεται λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μνημονίων.

Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει.
Η πραγματικότητα απεικονίζεται στο διάγραμμα που βασίζεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ευρών την δυναμική ανάκαμψη αμειφθήσεται. Αλλά και όποιος βρει οποιοδήποτε δείγμα ανάκαμψης από τον καιρό που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαχειρίζονταν τα μνημόνια, επίσης θα αμειφθεί…

Η ελληνική οικονομία είναι σε πλήρη στασιμότητα από το 2013 και μετά. Αυτό μόλις κατέδειξε η ΕΛΣΤΑΤ.Η αιτία είναι τα μνημόνια που σκοτώνουν την ικμάδα της. Δεν έχει καμία σημασία αν οι διαχειριστές τους ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η χώρα βρίσκεται σε μέγγενη και οι προοπτικές της είναι κάκιστες. Ταυτόχρονα το μνημονιακό στρατόπεδο, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, φλυαρεί ακατάπαυστα περί επενδύσεων, ανάπτυξης, ευημερίας, που έρχονται. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δημόσια συζήτηση ακόμη πιο μονομερή και βαθιά παραπλανητική. Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα.

Το ελληνικό ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ