Τα δύο «τιτιβίσματα» που βλέπετε είναι από τον ίδιο άνθρωπο, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

  Το πρώτο πριν λίγες μέρες, όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε πως βγήκαμε στις αγορές. Έγραψε, λοιπόν, χαρούμενος κι ευτυχισμένος ο Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Χθες έγινε ένα ακόμη θετικό βήμα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη κ την έξοδο από τα μνημόνια. Συνεχίζουμε με σχέδιο, κόντρα στην καταστροφολογία».

Το άλλο είναι… παλιά, το 2014, όταν κάποιοι άλλοι πανηγύριζαν για την έξοδο στις αγορές και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ασκούσε κριτική σκληρή:

«Δανείζονται με 5%,αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάνουν την πιο ακριβή εκλογική καμπάνια, με δημόσιο χρήμα!»

Ορισμένες απλές επισημάνσεις:

Δεν είναι, δα, και η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ασυνέπεια (ας είμαστε κομψοί στις εκφράσεις μας) από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτή τη φορά είναι ο Παπαδημούλης, πολλές φορές είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Έχει καταλήξει το πιο εύκολο πράγμα να βρίσκεις μια παλιά δήλωση ΣΥΡΙΖΑίου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που λέει σήμερα.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως η πολυθρύλητη έξοδος στις αγορές (πρόκειται για ένα νέο κύκλος δανεισμού της χώρας, με επαχθή επιτόκια και νέες δεσμεύσεις στους παράγοντες των αγορών για την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών) έκλεισε στο 4,625% για το πενταετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2022.

Για την (ίδια) ιστορία να σημειώσουμε ότι Παπαδημούλης «τιτίβιζε» το 2014 πως «δανείζονται με 5%,αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος». Όπως είχαμε γράψει όταν ανακοινώθηκε η έξοδος στις αγορές, πριν λίγες μέρες και πριν διαμορφωθεί το τελικό ποσοστό, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει για ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του 4%, την ώρα που τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπροσφοράς κεφαλαίων.

Και κάπως έτσι έγινε.

Σημειώναμε, δε, πως η Γερμανία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδίδουν ομόλογα μηδενικού επιτοκίου και η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να θριαμβολογήσει για ένα ληστρικό επιτόκιο, τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερο από το μέσο επιτόκιο για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Και κάπως έτσι έγινε.

Εκτός των παραπάνω επισημάναμε μια ακόμα πτυχή: Πρόκειται για  ένα νέο φαύλος κύκλο που αρχίζει με τις αξιολογήσεις των περιβόητων οίκων αξιολόγησης (Μοody’s, Standard and Poor’s και Fitch), από τις οποίες εξαρτάται εν πολλοίς η έκβαση του δανεισμού. Οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων οίκων για μια καλή βαθμολογία είναι τόσο σκληρές (αν όχι σκληρότερες) όσο αυτές των δανειστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 Γιατί επαναλάβαμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες και δεν μείναμε απλά στα δύο «τιτιβίσματα»;

Διότι δεν μας κάνει καμία απολύτως εντύπωση που ο Δημήτρης Παπαδημούλης (όπως έχουν κάνει και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ) βλέπει τώρα τις αγορές με… άλλα μάτια. Είναι αυτή η διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ Από τα πεντοζάλια στα… αριστεροσάλια

  Επιπλέον,είναι… λογικό ένας ΣΥΡΙΖΑίος να είναι… δύο, δηλαδή να ψάχνεις λίγο το πρόσφατο παρελθόν και να βρίσκεις το ακριβώς αντίθετο (αυτό που πριν λέγαμε κομψά ασυνέπεια) σχεδόν σε κάθε δήλωση του.

 Είπαμε λοιπόν, μαζί με τους… δύο Παπαδημούληδες (στα δύο «τιτιβίσματα» τους) να επαναλάβουμε τι σημαίνει όλο αυτό το πανηγυράκι με την έξοδο στις αγορές, για να έχει και κάτι πιο χρήσιμο το δημοσίευμα μας… 

Ημεροδρόμος