Η πολυθρύλητη έξοδος στις αγορές είναι πλέον γεγονός! Ο νέος κύκλος δανεισμού της χώρας, με επαχθή επιτόκια και νέες δεσμεύσεις στους παράγοντες της «αγοράς», για την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, εμφανίζεται από την κυβέρνηση, περίπου ως η αρχή του τέλους των μνημονίων….

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις 6 διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC) να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης 5ετούς ομολόγου ύψους έως 4 δισ. ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση του ομολόγου αναφέρεται ότι το Ελληνικό δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για αγορά τίτλων ενώ παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για ανταλλαγή των τίτλων, με νέους λήξης το 2022. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων, έχει οριστεί στο 102,6% της ονομαστικής αξίας του κάθε ομολόγου.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Οι πανηγυρικοί τόνοι των κυβερνητικών ανακοινώσεων και η δεδομένη συναίνεση της μνημονιακής αντιπολίτευσης στο εγχείρημα, κρύβουν τις οδυνηρές συνέπειες μιας κίνησης που συντηρεί το φαύλο κύκλο του δανεισμού της χώρας με επαχθείς όρους και επιτόκια, που θα πληρώσουν (όπως πάντα) οι εργαζόμενοι.

Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι να πετύχει, σ΄ αυτή τη νέα έξοδο, επιτόκιο μικρότερο του 4,95%, το οποίο είχε «πετύχει» η κυβέρνηση Σαμαρά με το ομόλογο που εξέδωσε το Μάρτιο του 2014.

Έτσι, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πανηγυρίσει για ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του 4%, την ώρα που τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπροσφοράς κεφαλαίων. Όταν η Γερμανία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδίδουν ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θριαμβολογήσει για ένα ληστρικό επιτόκιο, τέσσερεις και πεντε φορές μεγαλύτερο από το μέσο επιτόκιο για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Όμως δεν είναι μόνον η πτυχή της αμφισβητούμενης οικονομικής απόδοσης του κυβερνητικού εγχειρήματος. Είναι ένας νέος φαύλος κύκλος που αρχίζει με τις αξιολογήσεις των περιβόητων οίκων αξιολόγησης (Μοody’s, Standard and Poor’s και Fitch), από τις οποίες εξαρτάται εν πολλοίς η έκβαση του δανεισμού. Οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων οίκων για μια καλή βαθμολογία είναι τόσο σκληρές (αν όχι σκληρότερες) όσο αυτές των δανειστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος της έκδοσης του ομολόγου σημειώνουμε:

  • Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του  5ετούς ομολόγου άνοιξε σήμερα.
  • Η έκδοση απευθύνεται σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019, καθώς και σε νέους επενδυτές.
  • Οι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, και η  εκκαθάριση τοποθετείται στην 1η Αυγούστου.
  • Όλες οι απαιτούμενες διεργασίες θα διεκπεραιωθούν από τις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs,Citigroup, Deutsche Bank και HSBC.

*Ο τίτλος της ανάρτησης είναι παράφραση μιας ατάκας από το σπουδαίο έργο του Άντον Τσέχοφ «Οι τρεις αδελφές», «Στη Μόσχα αδελφές μου, στη Μόσχα!», που εκφράζει το ανεκπλήρωτο όνειρων των τριών ηρωϊδων, για μια επιστροφή στα παλιά μεγαλεία, για κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, αφού πλέον δεν υπάρχει.

Ημεροδρόμος

Advertisements