Της Μαρίας Παρέντη

Στις 17/7/2017 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας, με πλειοψηφία 3-2, απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που τους επεδίκασε το πρωτόδικο δικαστήριο την 1η Ιουνίου. Η απόφαση λοιπόν περί ‘’ενοχής’’ είχε παρθεί , εχθές στο Εφετείο Αθηνών συζητείτο μόνο η εξέταση αναστολής της ποινής. Ο Περικλής και η Ηριάννα δεν είναι ένοχοι, όπως πολλοί έσπευσαν να πουν μετά την ανακοίνωση της απόρριψης. Το Εφετείο που θα εξετάσει ξανά τα πραγματικά περιστατικά για την απόφαση της αθώωσης δεν έχει ακόμη οριστεί. Σκοπός ήταν να μείνουν οι δύο άνθρωποι εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Στις 17 Ιουλίου λοιπόν εξετάστηκε το αν οι δύο νέοι είναι επικίνδυνοι στο να τελέσουν εκ νέου αδικήματα παρόμοια με αυτά για τα οποία κατηγορούνται (να σημειωθεί εδώ ότι κανένα από αυτά τα αδικήματα δεν στοιχειοθετείται από πουθενά να έχει διαπραχθεί) και αν όπως ορίζεται από το σωφρονιστικό κώδικα προκαλεί βλάβη στη συνέχεια της ζωής τους η παραμονή στη φυλακή. (π.χ αν κάποιος έχει μια επιχείρηση που χωρίς αυτόν αυτή θα κλείσει θεωρείται σπουδαίος λόγος για να γίνει δεκτή η αίτηση)

Την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης πρότεινε αρχικά ο εισαγγελέας, ο οποίος «είδε» την τέλεση «νέων παρόμοιων αδικημάτων» από την Ηριάννα και δε θεώρησε ότι η παραμονή της στη φυλακή θα στερήσει κάτι από τη ζωή της και την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο, αφού τα πρώτα χρόνια μιας διατριβής δεν είναι τόσο σημαντικά. Όσο για τον Περικλή το σοβαρό πρόβλημα υγείας του και η παραμονή του σε ένα κελί με άλλα 60 άτομα δεν φάνηκε λόγος σοβαρός για τους δικαστές, ούτε τα σχέδια που ο 33χρονος κάνει για ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω νομικό σχολιασμό το παρόν. Είναι μια οριακή κι επικίνδυνη απόφαση που δεν τιμά κανένα δικαστικό λειτουργό, ούτε αποκαθιστά το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Καμία ειρήνευση δεν ήρθε εχθές στην κοινωνία με τον Περικλή και την Ηριάννα να γυρνούν φρουρούμενοι από στρατιά ανδρών της αντιτρομοκρατικής με οπλοπολυβόλα, ο καθένας στο δικό του κελί.

Ο κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης, εντός μηνός, που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο ,ευτυχώς (;) με άλλη σύνθεση.

Με πλειοψηφία 3-2 λοιπόν, οριακά.

*Ας μου επιτραπεί ένα μόνο σχόλιο: Η στάση των δύο καθηγητριών της Ηριάννας που ήρθαν και κατέθεσαν υπέρ της εχθές. είναι αυτή που θα θέλαμε και θα απαιτούσαμε από όλους τους εκπαιδευτικούς. Μπράβο τους.

nostimo imar

Advertisements