Εμπόδιο στα σχέδια εξαφάνισης της μουσουλμανικής ιστορίας της ανατολικής Ιερουσαλήμ θέτει ψήφισμα της Unesco το οποίο επικρίνει σφοδρότατα τις ανασκαφές στην παλιά πόλη που ως στόχο έχουν την «εβραιοποίηση» της.
Το ψήφισμα του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που προτάθηκε από την αντιπροσωπεία της Ιορδανίας και υπερψηφίστηκε από δέκα χώρες ενώ τρεις ψήφισαν κατά και άλλες τρεις απείχαν, καταδικάζει ρητά τις πρακτικές που μετέρχονται οι «ισραηλινές αρχές κατοχής» κι ως στόχο έχουν την πλήρη προσάρτηση του μουσουλμανικού τομέα της πόλης.
Το Ισραήλ από την πρώτη μέρα που κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα πριν ακριβώς 50 χρόνια, διεξάγει μια συνεχή προσπάθεια να αλλάξει τη σύνθεση τους ώστε μαζί με τον Παλαιστινιακό πληθυσμό να εξαφανιστεί και το αίτημα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ κι εντός των γεωγραφικών ορίων που είχε πριν τον πόλεμο των 6 ημερών. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν κατ’ επανάληψη υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, που ακόμη και τώρα δεν παύει να χαρακτηρίζει παράνομη την ισραηλινή κατοχή. Αρνείται δηλαδή να δεχθεί τα τελεσμένα που δημιουργεί το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Είναι μια στάση που τιμάει το διεθνή οργανισμό καθώς δείχνει ότι αψηφά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται και συνεχίζει να υπερασπίζεται τα ψηφίσματά του.
Οι πιέσεις που δέχεται δεν είναι μόνο λεκτικές με κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδοκιμάζουν την Unesco, είναι και οικονομικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ για να τιμωρήσει την Unesco έχει μειώσει τη χρηματοδότηση του προς το διεθνή οργανισμό στα 3,7 εκ. δολ. αντί των 11 εκ. όπως είναι υποχρεωμένο. Στο πλευρό του Ισραήλ τάσσεται και η Αμερική του Τραμπ. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϋ, συγκεκριμένα, απλώνοντας ομπρέλα προστασίας προς το Ισραήλ προειδοποίησε την Unesco να μην προχωρήσει στην ένταξη της παλιάς πόλης της Χεβρόνας στη λίστα των επαπειλούμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Η στάση των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστίνης που χαρακτήρισε τη Χάλεϋ ως ρατσίστρια και αντι-παλαιστίνια ενώ την κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ κι όχι των ΗΠΑ. Η παλαιστινιακή διπλωματία επίσης καταδίκασε «την ωμή παρέμβαση της αμερικανίδας πρέσβειρας στο έργο της Unesco και την προσπάθεια επηρεασμού της ανεξαρτησίας της».
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα neaselida.news
Leave a Reply