του Νίκου Γεωργιάδη

Για το κυνικό ψευτοδίλημμα των κυβερνώντων

Μετά την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την προσαρμογή του, το βασικό επιχείρημα στήριξης και ανοχής ήταν «δώσαμε μια σκληρή μάχη αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες εξαιτίας της κατάστασης που παρέδωσαν οι προηγούμενοι. Σε αυτές τις συνθήκες κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Υπό οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα». Άρα η κριτική και η αντιπολίτευση  στον ΣΥΡΙΖΑ,  ενισχύει μόνο τη διάδοχη κατάσταση. «Και τι θέλετε;», λένε κουνώντας το δάχτυλο στην κοινωνία, «να έρθει ο Κυριάκος; Στηρίζετε τη ΝΔ;». Ενώ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και φωνάζουν πως δεν είναι σαν τους άλλους.

Ας προσπεράσουμε το κυνικό, εκβιαστικό και αλαζονικό ύφος των νεόκοπων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που δείχνει και την ιδεολογική διολίσθηση προς το συστημισμό κι ας μείνουμε στην ουσία και τα πεπραγμένα.

Η κυβέρνηση κατάφερε σε δύο χρόνια (μετρώντας από το καλοκαίρι του 2015) να βαθύνει ακόμη περισσότερο το αποικιακό καθεστώς στη χώρα, υλοποιώντας αφενός όλα τα δύσκολα μέτρα που ψήφισαν οι προηγούμενοι -με τους οποίους κατά τα άλλα δε μοιάζουν- αλλά και να ψηφίσουν ό,τι δεν τόλμησαν να νομοθετήσουν ΓΑΠ, Σαμαράς και Βενιζέλος, δεσμεύοντας τη χώρα ακόμη και για 99(!) χρόνια. Οι σκληροί θιασώτες του ξεπουλήματος θα ζήλευαν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της εκποίησης λιμανιών, αεροδρομίων, ενέργειας, νερού και κάθε σοβαρής υποδομής της χώρας.

Το «νέο» ήρθε και αντί να χτυπήσει τη διαπλοκή, χτίζει μια καινούργια. Αντί να δώσει φτερά στην ελπίδα που το έκανε κυβέρνηση, ποδηγέτησε και ροκάνισε τον λαϊκό ριζοσπαστισμό. Αντί να παλέψει να αποκαταστήσει τη χαμένη δημοκρατία, αποκατέστησε τις καρέκλες στο Χίλτον που καθαρογράφονται οι αποφάσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Στις αρχές του 2015, ο Τσίπρας μιλούσε για την περήφανη Ελλάδα που αγωνίζεται κόντρα στα μνημόνια, στην καταπίεση του Βορρά, στη Γερμανική Ευρώπη. Ο ίδιος άφησε τη χώρα έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, μετατρέποντας το Αιγαίο σε ΝΑΤΟϊκή θάλασσα, και τα νησιά σε αποθήκες ψυχών, υποδέχτηκε τον Ομπάμα στην επέτειο του Πολυτεχνείο και έκανε προεκλογικό αγώνα για την Κλίντον και τον Μακρόν.

Δεν κατανοούν ή κάνουν ότι δεν κατανοούν πως οι ίδιοι είναι που ανοίγουν την πόρτα του Μαξίμου στην χειρότερη αντιπολίτευση. Και αυτό είναι επιπλέον λόγος που τους κάνει τη χειρότερη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα είπε και λέει τα μεγαλύτερα ψέματα. Έχει δείξει τον μεγαλύτερο τυχοδιωκτισμό, την περισσότερη κυνικότητα, τη μεγαλύτερη ανικανότητα. Και παρέα με τον χειρότερο Κυριάκο κάνουν τον πιο επικίνδυνο συνδυασμό κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη χώρα και το λαό.

Αν αυτή η εκτίμηση που βασίζεται στην πραγματικότητα μας κάνει αντιΣΥΡΙΖΑ, ας είναι έτσι. Σε κάθε περίπτωση όταν καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στα δύο χειρότερα, επιλέγουμε ό,τι και η πλειοψηφία του λαού. Κανέναν!

Δρόμος της Αριστεράς