Του Δημήτρη Νανούρη

«Μακριά από κάθε αντιπολιτευτική νοοτροπία ή στενό κομματικό ελατήριο, αλλά μόνο από βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας και με μοναδικό κριτήριο το πραγματικό εθνικό συμφέρον προειδοποιήσαμε ότι η σύνδεση της χώρας μας, χώρας ακόμη υποανάπτυκτης, με την Κοινή Αγορά των Εξ ασύγκριτα προηγμένων χωρών της Δυτ. Ευρώπης, όχι μόνο κανένα θετικό πλεονέκτημα ή ελπίδα οικονομικής αναπτύξεως δεν μας παρέχει, αλλά αντίθετα μας οδηγεί με βεβαιότητα στην καταβαράθρωση της οικονομίας μας».

Εκφωνήθηκαν τα παραπάνω στο ελληνικό Κοινοβούλιο διά χειλέων Ηλία Ηλιού και περιέχονται σε τόμο με πύρινους λόγους του και τίτλο «Η Ελλάς στον λάκκον των λεόντων», έκδοση 1962. Επειτα από δεκαετίες, ο Νέστωρ της Αριστεράς αποδεικνύεται άκρως προφητικός. Στον πρόλογο του πονήματος ο Νίκος Κιτσίκης επισημαίνει: «Σήμερα ακόμη πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η θύελλα της Κοινής Αγοράς θα ξεριζώσει τα αγροτικά νοικοκυριά, θα παρασύρη και θα εξαφανίση βιομηχανίες, θα συντρίψη βιοτεχνίες, θα πλήξη θανάσιμα τα μεσαία στρώματα, θα δημιουργήση εξοντωτικόν ανταγωνισμόν των Ελλήνων επαγγελματιών με τους ξένους στους οποίους θ’ ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες.

»Θα σκλαβώση τη χώρα μας στο ξένο κεφάλαιο με απροσμέτρητες συνέπειες, θ’ αυξήση ακόμα περισσότερο το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου, θα μεταβάλλη την μετανάστευσιν σε ασταμάτητη αιμορραγία του εργατικού μας δυναμικού, σε πανικόν φυγής από την πατρίδα μας, που θα γίνεται ημέρα με την ημέρα πτωχότερη γιατί θα παράγη λιγώτερα, αφού δεν θα μπορεί να ανθέξει στον γεωργικόν και βιομηχανικόν ανταγωνισμόν, αλλά θα κατακλυσθεί από ξένα προϊόντα». Μισόν αιώνα αργότερα και ο διαπρεπής μηχανικός, φιλόσοφος και βουλευτής της ΕΔΑ επιβεβαιώνεται τραγικά.

Θυμίζουν όλα τούτα οι καθηγητές του Παντείου, Δημήτρης Καλτσώνης και Θεόδωρος Μαριόλης, μαζί με τον πολιτικό μηχανικό ΔΠΘ και εκπαιδευτικό Κώστα Παπουλή, στο βιβλίο «Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-εξόδου από την Κρίση. Για έναν Ελεύθερο Λαό σε μια Ελεύθερη Ελλάδα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κοροντζής. Οι συγγραφείς επιθυμούν να χαράξουν «ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικών και πολιτικών αλλαγών, το οποίο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα. Πρόγραμμα δι-εξόδου από τον ευρωζωνικό-ευρωενωσιακό κλωβό πόλωσης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, και δημιουργίας μιας νέας, αυθεντικής δημοκρατίας του λαού», όπως τονίζουν οι ίδιοι.

Υποστηρίζουν επίσης ότι «για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του λαού, η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση-Ευρωζώνη αποδείχτηκε τακτική χωρίς στρατηγική και απολύτως ασυμβίβαση με την απελευθέρωση από τον βρόχο των Μνημονίων». Το έργο παρουσιάζεται το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017, στις 7.30, στον κινηματογράφο Αλκυονίς, Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια, τηλ.: 210-8220008, 210-8220023), από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, , Αντώνη Δραγανίγο,  Αλέκο Αλαβάνο, και Γιώργο Μανιάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. Οσοι πιστοί…

efsyn

Advertisements