Από ένα ακόμα Eurogroup βγήκαμε νικητές! Και η δόση θα …ξεκλειδώσει (θα οδηγηθεί κυρίως σε αποπληρωμή δανείων) και ρήτρα ανάπτυξης θα έχουμε κι ευχές για το χρέος …κάποια στιγμή και απ’ όλα! Θα έρθουν κι άλλα Eurogroup, κρίσιμα κι αυτά, για να παραμένουμε σε ένα μνημόνιο διαρκείας…

Συγκεκριμένα, η απόφαση πρόκειται να «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη εκταμίευση ( 7,7 δισ.) ευρώ στις αρχές Ιούλη θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή κρατικού χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ κ.τ.λ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί σε …υποδόσεις, σε αντιστοιχία με τις (αντιλαϊκές) υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Γενικότερα, η όλη (επαναλαμβανόμενη εδώ και χρόνια) ιστορία οδηγεί σε ένταση της πολιτικής εξαθλίωσης του λαού με ορίζοντα δεκαετίες ολόκληρες.  Η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής «κλειδώνει» με τους  στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και τουλάχιστον 2% κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060, (σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ). Όσο για το χρέος; Η διαχείριση του κρατικού χρέους, με παρεμβάσεις, προβλέπεται μετά το 2018, ενώ τα λεγόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος «και στο βαθμό που είναι αναγκαίο». Στη βάση της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει «επί της αρχής» στο ελληνικό πρόγραμμα. Η χορήγηση δανείων θα γίνει, όμως, όταν αποφασιστεί η λεγόμενη ελάφρυνση.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τα μέτρα που πρόθυμα έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση που επιβαρύνει τον λαό μέρα με τη μέρα, με την ευλογία (και την ψήφο) των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πάντως, ας μην ανησυχούμε… Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υιοθετηθεί μία ρήτρα! Τι ρήτρα; Μια ρήτρα που θα συνδέει το χρέος με τους ρυθμούς ανάπτυξης.  Έτσι, όταν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη «θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή» των δανείων και το αντίστροφο. Ζήτω η ρήτρα (ή λύτρα όπως εύστοχα καταγράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου στο σκίτσο του), λοιπόν, η νέα «κατάκτηση» της κυβέρνησης!

Ημεροδρόμος