Του Αριστείδη Λάμπρου

Παραδίδονται στα μουλωχτά πολιτικοί πρόσφυγες στην Τουρκία

Αυτά που συμβαίνουν στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, που άπτονται των πιο σοβαρών ζητημάτων, δηλαδή της κυριαρχίας, των δικαιωμάτων, των θεσμών, των διεθνών κανόνων και της δημοκρατίας, ούτε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας δεν θα έστεκαν πριν από δύο-τρία χρόνια. Γιατί καμία δεξιά κυβέρνηση, ίσως ούτε της δικτατορίας, δεν παραβίασε με τόσο απροκάλυπτο, συστηματικό, εκτεταμένο και ανεμπόδιστο τρόπο όλες μαζί τις βασικές αρχές και τους θεμελιώδεις κανόνες της ηθικής και της έννομης τάξης.

Ακόμα και η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών» σχολίασε με τίτλο «Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν» το γεγονός που μουλωχτά, αλλά κατ’ εξακολούθηση, η κυβέρνηση με τη συμβολή των δικών της αστυνομικών οργάνων και τη συνεργασία με αγνώστου προελεύσεως κουκουλοφόρους, παραδίδει στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ερντογάν όχι μόνο δεκάδες πρόσφυγες των πολέμων που περνούν με χίλιους κινδύνους στην Ελλάδα, αλλά και πολιτικούς φυγάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από το άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί στην Τουρκία εναντίον κάθε διαφωνούντα! Μάλιστα, οι απαγωγές, γιατί δεν είναι συλλήψεις που καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο, και οι παραδόσεις στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γίνονται αστραπιαία προτού οι φυγάδες προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις για τη διεθνή προστασία που δικαιούνται. Παρ’ όλη τη μυστικότητα, πολλές καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένα άτομα με ονοματεπώνυμο, όπως του Μουράτ Τσαπάν, του Μουσταφά Καν, του Γιλμάζ Ερντογάν, του Φετουλάχ Τσατάλ κ.ά. Ακόμα και το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκδώσανε καταγγελίες για τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανέναν δεν δίνεται η δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του πολιτικού πρόσφυγα όπως συνέβη με τους Τούρκους αξιωματικούς που σώθηκαν από την απέλαση καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη η οποία αναγνώρισε τον θανάσιμο κίνδυνο που συνεπάγεται η παράδοσή τους στην ΜΙΤ.

Στην ηλεκτρονικής έκδοση της εφημερίδας The New York Times, στις 9 Ιουνίου, ο δημοσιογράφος Patrick Kingsley αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν (φωτό) που παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε 22 χρόνια φυλακή σαν τρομοκράτης εξ αιτίας δύο εξωφύλλων στο περιοδικό Nokta, το 2015, που ήταν επικριτικά για τον Ερντογάν!

Ένας κατήφορος χωρίς τέλος! Το ίδιο σιωπηρά, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, η μήτρα της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, σε βάρος της μικρής χώρας του Περσικού Κόλπου. Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να εκπροσωπεί ένα φασιστικό καθεστώς χειρότερο κι από το καθεστώς Πινοσέτ, με χιλιάδες εκτελέσεις, συλλήψεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων. Οι λέξεις Αίσχος και Φρίκη δεν φτάνουν για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό μας!

Δρόμος της Αριστεράς