Του Κώστα Λουλουδάκη

Η λαϊκή κυριαρχία που επιτάσσει το Σύνταγμα είναι στην πραγματικότητα κυριαρχία μιας οικονομικής ολιγαρχίας επί του λαού. Όπως χαρακτηριστικά εκφραζόταν ο Αλ. Σβώλος, η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί «ένα των μύθων του νεωτέρου δημοσίου βίου, απλάς προλήψεις[…]πλάσματα χωρίς περιεχόμενον». Πίσω από την τυπική ισότητα και τη δημοκρατία υπάρχουν σχέσεις ανισότητας, σχέσεις εκμετάλλευσης, οι οποίες φαλκιδεύουν τη δημοκρατία, την καθιστούν μορφή κυριαρχίας μιας οικονομικής ολιγαρχίας. Οι σχετικές επισημάνσεις του Αλ. Σβώλου αποκτούν επικαιρότητα: «Όχι μόνον, άλλως τε, δεν υπάρχει Λαός ως «σύνολον» ή «ενότης», αλλά τουναντίον σχηματίζονται και διακρίνονται βαθμηδόν και σαφέστερον μόνον ομάδες, τάξεις και στρώματα κοινωνικά, αντιτεταγμένα προς άλληλα, απορροφώντα εντός εαυτών τα άτομα» (Α. Σβώλος: Προβλήματα του έθνους και της δημοκρατίας, τ. Α’, Αθήνα, εκδ. Στοχαστής, 1972, σελ. 95 επ. και του ίδιου, Νομικαί Μελέται, Αθήνα, εκδ. Ι. Ζαχαρόπουλου, σελ. 317. Δες και http://kaltsonis.blogspot.gr/2011/11/blog-post_4351.html).

Ωστόσο, αυτή η οικονομική ολιγαρχία που κρατά στα χέρια της τους κυριότερους μοχλούς διεύθυνσης της οικονομίας, αποτελεί στην ουσία στρώμα της άρχουσας, της αστικής τάξης. Αυτή η «ιθύνουσα» αστική τάξη περιλαμβάνει στους κόλπους της, εκτός από την οικονομική και την πολιτική ελίτ, τους γραφειοκράτες ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, τα διάφορα στελέχη επιχειρήσεων, ανώτερους διευθυντές πολυκλαδικών ομίλων, μεγαλομέτοχους, την στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσία, διάφορους πνευματικούς παράγοντες καθώς και επιλεγμένους διαμορφωτές εγκεφάλων, κοινώς: δημοσιογράφων. Αυτή λοιπόν η κοινωνική μερίδα, η αστική που εμφανίζεται ως ο μοναδικός φορέας άσκησης της εξουσίας, αποτελείται και από αυτούς που ασκούν την εξουσία αλλά και από αυτούς που ασκούν την αντιπολίτευση.

Στο οικονομικό επίπεδο σε αυτές τις κοινωνικές ελίτ υπάρχουν διάφορες μορφές αλληλοσύμπλεξης για την ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατικών δεσμών τους, άμεσων και έμμεσων. Αυτοί οι δεσμοί μπορούν να ξεκινούν από αμοιβαία κατοχή πακέτων μετοχών και να επεκτείνονται  στον έλεγχο τηλεοπτικών καναλιών, ασφαλιστικών, εφοπλιστικών και κατασκευαστικών εταιρειών, ποδοσφαιρικών ομάδων, και μέσω διασταυρωμένων συμμαχιών το μεγαλύτερο μέρος του έντυπου τύπου, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής.

Βέβαια οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας χώρας μόνο, μα αποτελούν μοχλό διεύθυνσης του παγκόσμιου πολιτικού, οικονομικού, και κοινωνικού πεδίου.

Ελλάδα Νοέμβριος του 2011.

Το γαλλογεμανικό διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι δανειστές και εταίροι μας, δηλαδή, με ένα συνδυασμό σιωπηρών διευθετήσεων, κυνισμού και καταστροφολογίας, με συμμάχους και ενορχηστρωτές τους  επιχειρηματίες των ΜΜΕ, και τις γραβατομένες αποφύσεις των δελτίων ειδήσεων στις αρχές του Νοεμβρίου 2011 και για πέντε μέρες,έστησαν ένα εφιαλτικό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό ασύστολης αστικής προπαγάνδας με σκοπό να αναπλάσουν το τραυματισμένο από τις τότε δυναμικές  λαϊκές κινητοποιήσεις, καπιταλιστικό σύστημα. Με «πυγμή» κατάργησαν το πολιτικό προσωπικό, τα αχυρένια σκυλιά τους, διορίζοντας στην θέση τους ένα δικό τους άνθρωπο, τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Στο παρακάτω απόσπασμα ο Άλαν Φρίντμαν, των Financial Times μιλάει στον Άρη Χατζηστεφάνου  για τη στιχομυθία του με τον Μανουέλ Μπαρόζο, o οποίος του αποκάλυψε το παρασκήνιο του διορισμού του Λουκά Παπαδήμο  ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Να λοιπόν πώς  πραγματοποιήθηκε ένα πραξικόπημα σε χώρα της δημοκρατικής ΕΕ,  χωρίς στρατιωτικές στολές και τακς, μα με κουστούμια και γραβάτες!

Όπως έγραψε πολύ «sic» είναι η αλήθεια, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  και σήμερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος: « ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου με υπόδειξη του πρωθυπουργού της από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ συνιστά παράκαμψη της προβλεπόμενης συνταγματικής διαδικασίας,[…] Η παροχή μετά ταύτα ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση δεν καλύπτει τη συνταγματική ακροβασία, δεδομένου ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή, και ιδίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πλειοψηφούντος στη Βουλή κόμματος, τίθενται έτσι -ως μη όφειλαν- αντιμέτωπες με τετελεσμένα γεγονότα (και βέβαια πολιτικά θεωρείται δεδομένο ότι όποιος βουλευτής τολμούσε να διαφωνήσει θα διαγραφόταν άμεσα, με απλή δήλωση του αρχηγού του κόμματος κατ’ επίκληση του άρθρου 16 του Κανονισμού της Βουλής).[…] Η κυβέρνηση Παπαδήμου «είναι το προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομματικών ηγεμόνων πίσω από κλειστές πόρτες ή μέσω τηλεφώνου. Η μεθοδολογία παραπέμπει περισσότερο σε Ιερά Συμμαχία και λιγότερο σε κοινοβουλευτική δημοκρατία». (ΚΩΣΤΑ Χ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ Συνταγματική ακροβασία Ελευθεροτυπία  18 Νοεμβρίου 2011 http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=326814)

Να πως δημιούργησαν μια  κυβέρνηση εθελοδουλίας η οποία  διακηρύξε ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα ότι η ίδια είναι ένας απλός διαχειριστής της θέλησης των «αγορών» και ότι το σαρωτικό πρόγραμμα μέτρων που έρχεται είναι απαραίτητο για την σωτηρία της χώρας. Και αλίμονο! Αν δεν το τηρήσουμε κατά γράμμα, οι «αγορές» παραμονεύουν και αν διαπιστώσουν παλινωδίες, είναι έτοιμες να επέμβουν και να μας τιμωρήσουν χρεοκοπώντας μας. «Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν» διακήρυξε τρομοκρατώντας το λαό  ο διορισμένος από το ΔΝΤ και την ΕΕ πρωθυπουργός:

Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν για να μην φτάσουμε στο «σημείο μηδέν», ήταν η κατανομή πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2012 για την αγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες  ύψους 32,1 δισ. ευρώ! (Ημερησία: 32,1 δισ. για αγορά μετοχών τραπεζών http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112792263)

Μόνο ένας κακεντρεχής θα χαρακτήριζε την απόφαση αυτή αποτέλεσμα «εμπλεκόμενων», «περιπλεκόμενων» ή «διαπλεκόμενων» συμφερόντων.

Αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα  «Έθνος» η χώρα χρειαζόταν έναν:   «ισχυρό και πραγματικό πρωθυπουργό […] να είναι αναγνωρίσιμος στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και ένα νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με επαγγελματική επάρκεια. Επίσης, καθαρά πολιτικά πρόσωπα απ’ όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τίποτα λιγότερο! […] Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά…» (Έθνος: Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν 10/11/2011 http://www.ethnos.gr/panagiotis_panagiotou/arthro/odinen_oros_kai_eteken_myn-63535509/ )

Σε ενιαία γραμμή με το Έθνος και η εφημερίδα Καθημερινή. Στο κύριο άρθρο της αναφέρει: «Το καλό είναι πως επιτέλους φανερώνονται υγιείς και αποφασιστικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό (…) Αυτές οι δυνάμεις, σε διάφορα κόμματα, σταμάτησαν χτες, στο παρά πέντε, το πολιτικό σύστημα από την αυτοκτονία» (http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/11/2011&id=13774&pageNo=2)

Τι κίνητρο όμως είχε η Alpha Bank που την ώθησε να προβεί στην παρακάτω ανακοίνωση; «Ευχής έργον θα ήταν να μην επηρεάσει ο χρόνος των εκλογών το έργον της κυβέρνησης αυτής ώστε να της δοθεί άπλετος χρόνος για την επιτέλεσή του […]  η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, που χαίρει πλήρους αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά στους ακόλουθους τομείς: α) Να δώσει αξιόπιστα και αναμφισβήτητα μηνύματα διεθνώς ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα με Κυβέρνηση ικανή να ενεργήσει αποφασιστικά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για έξοδο της χώρας από την κρίση και πολιτική βούληση για την έγκαιρη και πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής της αυτοδυναμίας. β) Να διακηρύξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαρέγκλιτη απόφασή της για εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του ΜΠΔΣ (σ.σ μνημόνιο) 2011-2015» (Το Βήμα Alpha Bank: Οι αναγκαίες ενέργειες στις επόμενες 100 ημέρες 10/11/2011 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=429523)

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και νυν του «Ποταμιού»,  Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος αναφερθείς στην δικτατορική  πρωθυπουργοποίηση του  Λουκά Παπαδήμου επισήμανε: «Είναι (σ.σ.: ο κ. Παπαδήμος) ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη. Νομίζω δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει». (Γρηγόρης Ψαριανός: Ο Παπαδήμος δεν θα είναι μαριονέτα. Αποτελεί εγγύηση για την Ευρώπη και το μέσο πολίτη Το Βήμα 10/11/2011 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=429534)

Ο τραπεζικός μάνατζερ Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι βέβαια ένας τυχαίος τραπεζίτης. Όπως έγραψε η σπουδαία  δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου: «ο Λουκάς Παπαδήμος, πρωθυπουργός-διασώστης της χώρας, με τη συμφωνία όλων, πλην της Αριστεράς, ανήκει στην παγκόσμια κυβερνώσα ελίτ. Εδώ και χρόνια είναι μέλος της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission) [..].Η Tri- lateral από τα δημοσιευμένα ντοκουμέντα της πασχίζει να διαχειριστεί την πολιτική σταθερότητα, χωρίς υπερβολική δημοκρατία, υπεραμύνεται της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, ασφαλώς δεν είναι συνωμοσία, αλλά αιχμή του δόρατος του παγκόσμιου κεφαλαίου, που αποδέχεται μόνο την «υπαλληλοποιημένη πολιτική» ή τους εκπαιδευμένους απ’ αυτήν τεχνοκράτες[…] Το όνομα του κ. Παπαδήμου συγκαταλέγεται στη λίστα των εκλεκτών της Τριμερούς,[…] που  «περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κεντρικούς τραπεζίτες, επιτρόπους, μεγαλοστελέχη των Βρυξελλών, πρόσωπα-κλειδιά τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων, βιομηχάνους, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, «Αθανάτους», στελέχη εταιρειών οπλικών συστημάτων, πρώην υπουργούς, ΝΑΤΟϊκούς, συστημικούς εκδότες και δημοσιογράφους. Από την Ελλάδα έτερα μέλη της Τριμερούς εμφανίζονται να είναι ο Παναγής Βουρλούμης (τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και νυν μέλος του Δ.Σ. της «Καθημερινής»), ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο διευθυντής τής «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς (παρίσταται και στις συνεδριάσεις της Bilderberg) και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου». (Αριστέα Μπουγάτσου: Ο μάνατζερ της κυβερνώσας ελίτ Ελευθεροτυπία Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324953)

Για τον Λουκά Παπαδήμο και τους παραδοσιακούς αστικούς μηχανισμούς ανάπτυξης δεσμών και σχέσεων μεταξύ εκπροσώπων της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, ο Νίκος Μπογιόπουλος, σε άρθρο του εκείνη την περίοδο, επεσήμανε: «Εφόσον ο κ. Παπαδήμος 1) μέσω της ιδιότητάς του ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι συνδεδεμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο «απάνεμο λιμάνι» του ευρώ – που, όμως, αποδείχτηκαν «Τιτανικός» για τους πένητες εργαζόμενους, τους λεηλατημένους συνταξιούχους και το ένα εκατομμύριο ανέργους,

 2) εφόσον κατά το χρόνο της δικής του θητείας στην ΤτΕ δεν απετράπησαν «πράματα και θάματα» – όπως τα φαινόμενα του Χρηματιστηρίου και του «σουάπς» με την «Γκόλντμαν Σακς»,

 3) εφόσον στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του «μονόδρομου», που και ο ίδιος ασκούσε στην Ευρώπη ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, η ΕΕ δεν αποδείχτηκε ο «παράδεισος» που μας έταζαν – αντίθετα η ΕΕ έγινε συνώνυμη της κόλασης των μνημονίων, της λιτότητας, των αντεργατικών μέτρων, της φορολεηλασίας, του εργασιακού μεσαίωνα, των χρεών που δημιουργούν τα μονοπώλια και οι τράπεζες αλλά τα πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους, τότε, μόνο ως διαστροφή της λογικής μπορεί να εμφανίζεται ως… μέρος της «λύσης» η οικονομική πολιτική που άσκησε ο κ. Παπαδήμος ως τραπεζίτης!» (Νίκος Μπογιόπουλος Βαφτίζουν «λύση» την «καρδιά του προβλήματος! Ριζοσπάστης 11 Νοέμβρη 2011 http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/11/2011&pageNo=31)

Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως η  Goldman Sachs βοήθησε την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη να δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ με μυστικότητα. Στη συνέχεια, για να παρακάμψουν Goldman Sachs και κυβέρνηση Σημίτη  τους ευρωπαϊκούς νόμους που θέτουν όρια στο δημόσιο χρέος, η εταιρεία της Γουόλ Στριτ συμβούλεψε την Αθήνα να προσφύγει σε έξυπνα λογιστικά και χρηματοπιστωτικά τεχνάσματα. Ο λογαριασμός των καινοτομιών αυτών χόντρυνε κι άλλο το ήδη φουσκωμένο ελληνικό χρέος. (Διαβάστε και monde-diplomatique: Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://archives.monde-diplomatique.gr/spip.php?article266)

Μα καλύτερα ας μην επιταχύνουμε την αφήγηση. Ας ξεκινήσουμε από την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των πληροφοριών, διότι θα τις χρειαστούμε για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί  ο υπόκοσμος των διάφορων μορφών του οικονομικού καπιταλιστικού συστήματος.

Ξεκινάμε:

Ο  Παπαδήμος από το Σεπτέμβρη του 2010, ταυτόχρονα με την αντιπροεδρία του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διέπρεπε και στον ρόλο οικονομικού συμβούλου του παπατζή ΓΑΠ. Με αυτήν του την ιδιότητα  συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου  για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, των εφαρμοστικών νόμων και των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου.

Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 29/05/2011, πέντε μήνες πριν από το συνταγματικό πραξικόπημα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ,του ΛΑΟΣ και της «ανεξάρτητης» τότε Ντόρας  Μπακογιάννη και σια, με την ευγενική χορηγία Κουβέλη και με την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια,  που τον όρισε πρωθυπουργό, ο  Παπαδήμος είπε: «Η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων. Και επεσήμανε πως παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η αιτία είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς επίσης η μη συνολική στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας: μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα (τεράστιες ζημιές στις τράπεζες και στην οικονομία), όσο και για την Ευρωζώνη λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν και που μεγάλο μέρος τους θα κληθούν να καλύψουν τα κράτη και συνεπώς οι φορολογούμενοι τόσο άμεσα όσο και έμμεσα». Λ.Παπαδήμος: Παράλογη και νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ Ημερησία 29-5-2011 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=111307157)

Ήταν η δοτή κυβέρνησή του όμως που προχώρησε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά ας το παραβλέψουμε και ας κοιτάξουμε λίγο στο παρελθόν του Λουκά Παπαδήμου.

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας στην θέση αυτή μέχρι το 2002.

Ποιες είναι όμως οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος και  κατ’ επέκταση  του Διοικητή της;

Ανάμεσα σε άλλες έχει:

(α) την ευθύνη για τη διαχείριση και τη λειτουργία του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή (Άυλοι Τίτλοι). Πρόκειται ουσιαστικά για το Σύστημα στο οποίο διακανονίζονται όλες οι συναλλαγές που αφορούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

(β) αναλαμβάνει τον ταμειακό διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων του Χρηματιστηρίου Αξιών και του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών με σκοπό τον αξιόπιστο, ασφαλή και οριστικό διακανονισμό των συναλλαγών αυτών. Έτσι, όλες οι απαραίτητες χρεώσεις και πιστώσεις κεφαλαίων για το διακανονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω των λογαριασμών των εμπλεκομένων φορέων που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

(γ) την ευθύνη της λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Πρόκειται για την οργανωμένη δευτερογενή αγορά για τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Ιδρύθηκε με στόχο τη δημιουργία μιας συγκροτημένης και αποτελεσματικής αγοράς η οποία είναι σε θέση να διασφαλίσει διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών και μεγαλύτερη ρευστότητα.

Κατέχει επίσης και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται τα σε συνάλλαγμα και χρυσό διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο:

τη διάθεση των αναγκαίων κεφαλαίων για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τη διαχείριση συναλλαγών του Ελληνικού Δημοσίου σε ξένα νομίσματα, όπως και την εξασφάλιση της απαιτούμενης ετοιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος, για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας σε συνάλλαγμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η παρέμβασή της στις αγορές συναλλάγματος.

Ακολούθως, διατηρεί τρεχούμενους και προθεσμιακούς λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε ευρώ και συνάλλαγμα, αφενός για την ικανοποίηση εγχώριων αναγκών και αφετέρου για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους. Επίσης, εκτελεί εντολές πληρωμών και εισπράξεων του Ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ που συνδέονται με ξένους αντισυμβαλομένους και παρέχει διαμεσολαβητικές υπηρεσίες για τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητές τους στον διεθνή χώρο.

Παράλληλα, καταρτίζει και δημοσιεύει τα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη που αφορούν την ελληνική οικονομία καθώς και τα μέσα επιτόκια που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν στις διάφορες κατηγορίες καταθέσεων και χορηγήσεων.[…] καταρτίζει το ισοζύγιο πληρωμών και τους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς της χώρας[…]  (Οι Αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/responsibilities.aspx)

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Τον Mάρτιο του 1998 η Eλλάδα υποτίμησε τη δραχμή κατά 14% για να ενταχθεί στον  ευρώ.( (Η δραχμή «μίκρυνε» και έγινε … δεκάρα! Ριζοσπάστης 23 Γενάρη 2000 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=87730

και Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής  1998-1999 Τράπεζα της Ελλάδος http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/NomPol1998-1999.pdf)

Είναι η εποχή  που  το Xρηματιστήριο πήρε πάνω του, προδιαγράφοντας ένα θαυμάσιο μέλλον… Οι ειδήμονες δημοσιογράφοι, χρηματιστηριακά στελέχη και πολιτικοί παράγοντες προέβλεπαν άλλοι τον δείκτη να φθάνει στις 10.000 μονάδες άλλοι στις δεκαπέντε, ενώ μόνο ο κ. Γ. Παπαντωνίου περισσότερο «μετρημένος» έκανε λόγο για 7.000 μονάδες. Σύμφωνα δε με τον πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη,  ο χρηματιστηριακός δείκτης αντανακλούσε την «ισχυρή οικονομία»!

H άνοδος του δείκτη και η πορεία προς τις 6.400 μονάδες ξεκίνησε στις αρχές του 1999 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και άρχισε το σταδιακό ξεφούσκωμα.

H στήριξη του δείκτη γινόταν με χρήματα των φορολογούμενων μέσω της γνωστής σε όλους ΔEKA, κρατικών τραπεζών, αλλά και ασφαλιστικών ταμείων, που ανερυθρίαστα  τοποθετούσαν στη Σοφοκλέους χρήματα των ασφαλισμένων τους. Σωσίβιο 200 δισ. από τα αποθεματικά των Tαμείων!!!

(Καθημερινή: Το X.A. μητέρα των σκανδάλων  26.04.2003 http://www.kathimerini.gr/149576/article/epikairothta/politikh/to-xa-mhtera-twn-skandalwn)

Η «Eπιτροπή Eλέγχου και Eποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών» που συγκροτήθηκε στις 14 Mαρτίου 2000, την ημέρα που επικράτησε χάος στο Xρηματιστήριο Aθηνών, σημειώνοντας πτώση 6,6%, απελευθερώνει με άμεση πράξη της το όριο που έθετε ο νόμος ως προς τις επενδύσεις σε μετοχές των χρημάτων των Ταμείων που οι άνθρωποι του μόχθου πλήρωναν.

Η Eπιτροπή είχε την δυνατότητα  να εισηγείται «προς τον υπουργό Eργασίας και το διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος(Παπαδήμος)  για επενδύσεις σε κινητές αξίες καθ’ υπέρβασιν των προβλεπόμενων από την παράγραφο 1 του άρθρου 40 του παρόντος, ποσοστών (σ.σ. 20% και 23% κατά περίπτωση) και για ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.

Η Επιτροπή που θα λειτουργούσε εντός της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελούνταν από: Nικ. Aλεξόπουλο, εκπρόσωπο της Tράπεζας της Eλλάδος, Aναστ. Kαραγιάννη, εκπρόσωπο του υπουργείου Eθνικής Οικονομίας, Aθαν. Σάγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Nικ. Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο του υπουργείου Eργασίας και Kοιν. Aσφαλίσεων, Kων. Συριόπουλο, εκπρόσωπο της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, Aλέξ. Παπαδάτο, εκπρόσωπο του IKA, Aθαν. Mπακαλέξη, εκπρόσωπο του Οργανισμού Γεωργικών Aσφαλίσεων, Γ. Bουδούρη, εκπρόσωπο του Tαμείου Σύνταξης και Aυτ. Yγειονομικών, και Σάββα Pομπόλη, εκπρόσωπο της ΓΣEE, ως μέλη.

Έτσι, με αυτό το «παραθυράκι» του νόμου ανοίγει διάπλατα η πόρτα του «χρηματοκιβωτίου» των Tαμείων, τα οποία θεωρητικώς μπορούν να επενδύσουν το σύνολο των αποθεματικών, χωρίς οροφή, στο Xρηματιστήριο. Kατά συνέπεια, η κυβέρνηση Σημίτη  χρησιμοποίησε  τα αποθεματικά των Tαμείων, τα οποία στη τότε συγκυρία καλούνται να αιμοδοτήσουν το Xρηματιστήριο. (Ελευθεροτυπία: Σωσίβιο 200 δισ. από τα αποθεματικά των Ταμείων http://archive.li/tips5#selection-441.0-441.47)

H λεγομένη «δημιουργική λογιστική»  της κυβέρνησης Σημίτη αρχίζει να αφήνει τα ίχνη της.

Aπό το 1998 και μετά, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα επονομαζόμενα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που της δίνουν τη δυνατότητα να δανείζεται τεράστια ποσά τα οποία δεν εμφανίζονται στο χρέος. Ως τέτοια χαρακτηρίζονται τα προμέτοχα, τα προέσοδα κ.λπ. που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση και κοστίζουν πανάκριβα στο Δημόσιο, προς όφελος των τραπεζών που πραγματοποιούν τα δάνεια. Tα πρώτα προμέτοχα ξεκίνησαν να εκδίδονται το 1998 με υφυπουργό Oικονομικών τον  Nίκο Xριστοδουλάκη.(Καθημερινή: (H δημιουργική λογιστική άφησε τα ίχνη της 25.11.2001http://www.kathimerini.gr/106106/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-dhmioyrgikh-logistikh-afhse-ta-ixnh-ths)

Σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία δημιουργικής λογιστικής ήταν τα εξής:

1.Τιτλοποιήσεις ή προεξόφληση του μέλλοντος:

«Hellenic Securitisation». Η πρώτη σύμβαση υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου 2000 και είχε ως αντικείμενο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων συνολικού ποσού 740 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προμήθειες πέραν των τόκων υπολογίζονται σε 15,4 εκατομμύρια και η λήξη των πληρωμών προσδιορίσθηκε μεταξύ 2009 και 2011. (Moody’s places repack notes of Hellenic Securitisation S.A. on review for possible downgrade https://www.moodys.com/research/Moodys-places-repack-notes-of-Hellenic-Securitisation-SA-on-review–PR_211573)

«Ariadne S.A.». Εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2000 και τιτλοποίησε έσοδα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά λαχεία. Οι προμήθειες που πληρώθηκαν ξεπέρασαν τα 16,3 εκατ. και η λήξη των πληρωμών προσδιορίσθηκε για το 2013.

«Atlas S.A.». Εταιρεία που υπέγραψε σύμβαση στις 23 Οκτωβρίου 2001 για τιτλοποιήσεις εσόδων συνολικού ποσού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από μελλοντικές εισπράξεις του Δημοσίου από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι προμήθειες ανήλθαν σε 19,2 εκατομμύρια και οι λήξεις των πληρωμών είχαν προσδιορισθεί για το 2005 και το 2007.

«Aeolos S.A.». Δημιουργήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2001 και τιτλοποίησε έσοδα ύψους 355 εκατομμυρίων ευρώ από μελλοντικές εισπράξεις του Δημοσίου, από το Eurocontrol (τέλη αεροδρομίων). Η λήξη του σχετικού «προϊόντος» ορίσθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2019 και η προμήθεια ανήλθε σε 17,8 εκατομμύρια ευρώ.(Βλέπε και  The New York Times: Wall St. Helped to Mask Debt Fueling Europe’s Crisis http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html?pagewanted=all&_r=0)

 

  1. Συμβάσεις των δανείων που έγιναν με χρήση των ειδικών σχημάτων (SPV έδρας Λουξεμβούργου, οι παραπάνω εταιρίες) και οδήγησαν σε έκδοση δανείων με ενέχυρο μετοχές της Εθνικής, της Εμπορικής, των ΕΛΠE και του ΟΤΕ. Aνάλογα με τη δημοσιονομική διαχείριση που θα επιλεγεί τελικά για τα ανταλλάξιμα ομόλογα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις στο δημόσιο χρέος.

 

  1. Tα ανταλλάξιμα ομόλογα: Tα εξέδιδε κατά συρροήν το Δημόσιο από το καλοκαίρι του 2000, όταν λόγω της κατάρευσης του Xρηματιστηρίου, σταμάτησαν οι πωλήσεις μετοχών ΔEKO.

 

  1. Τόκοι των ανταλλάξιμων ομολόγων: Oι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι κρατικός δανεισμός, και θα έπρεπε να καταγράφεται ως δαπάνη η διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης και της ονομαστικής αξίας. Kάτι που βέβαια δεν έχει γίνει.

 

  1. Το κόστος που πληρώνει το Δημόσιο στις τράπεζες για τη χρήση αυτών των εργαλείων είναι τεράστιο και βρίσκεται πάντα κάτω από ένα σκοτεινό πέπλο αδιαφάνειας. Οι περιβόητες τιτλοποιήσεις, οι προεισπράξεις μελλοντικών εσόδων ή όποιο άλλο από τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία χρησιμοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, είναι στην ουσία τρανταχτή αποδοχή της αποτυχίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Με τις τιτλοποιήσεις, αλλά και τις προεισπράξεις των εσόδων, φέρνουν στο σήμερα πόρους από το μέλλον που εκ των πραγμάτων προορίζονταν για χρήση από τις ερχόμενες γενιές.

 

Tα τελευταία χρόνια  για να ενταχθεί η χώρα στο ευρώ εξελίχθηκε μία ευρείας έκτασης επιχείρηση παραπλάνησης των οικονομικών στοιχείων του κράτους.

Tίποτα δεν ήταν (και συνεχίζει να μην είναι) όπως εμφανίζεται να είναι, ενώ στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα επιχειρηματικών κολλοσών στις HΠA, όπως της Enron, που κατέρρευσαν αποκαλύπτοντας τις λογιστικές αλχημείες που έκαναν στα στοιχεία τους. Στην Eλλάδα τα τελευταία χρόνια μεγέθη όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, οι κρατικές δαπάνες, τα δημόσια έσοδα κ.λπ. υπέστησαν σοβαρές αλλοιώσεις αποπροσανατολίζοντας από την πραγματικότητα. Πολλές φορές μάλιστα παρατηρήσεις για την ειλικρίνεία τους έκαναν και ανεξάρτητοι παρατηρητές, αλλά χωρίς να συγκινηθεί ουδείς κυβερνητικός παράγων. (Καθημερινή: Αθόρυβος συμβιβασμός για το μέγεθος του ελλείμματος 27.10.2002 http://www.kathimerini.gr/133143/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/a8oryvos-symvivasmos-gia-to-mege8os-toy-elleimmatos)

Την ίδια περίοδο η Goldman Sachs μεσολαβεί και ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία φάντασμα ονόματι Titlos. H εταιρεία αυτή, «εταιρεία ειδικού σκοπού» (SPV- Special Purpose Vehicle) όπως ονομάζεται, δηλαδή μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διενεργηθεί μια οικονομική συναλλαγή, εκδίδει γραμμάτια ύψους 5 δις περίπου ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. H Titlos λοιπόν «αγοράζει» με αυτά τα γραμμάτια από την Εθνική τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου αλλάζοντας το επιτόκιο. Με μια πολύπλοκη διαδικασία πλέον το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με επιπλέον χρέη προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δομημένο δάνειο που πήρε το 2001. Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης πληρωμής το 2039. (Δες και A Greek TragedyGoldman Sachs and the European Financial crisis http://johntrumanwolfe.com/2011/04/a-greek-tragedy-goldman-sachs-and-the-european-financial-crisis/ )

Η Εθνική Τράπεζα είχε πλέον στη διάθεσή της τα ομόλογα της Titlos τα οποία παρείχε ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανειστεί φθηνό χρήμα, το οποίο με τη σειρά της δάνειζε με το ακριβό επιτόκιο της αγοράς στους πελάτες της. (Βλεπε και The Wall Street Journal : London firm was created to route cash http://www.gata.org/node/8359 και  Παραλληλογράφος Υπόθεση Hellenic Swap https://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/27/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-hellenic-swap/)

Πρόσφατα το σημαντικό γρανάζι του μηχανισμού διαπλοκής συμφερόντων και πρώην διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δέχτηκε μια τυφλή βίαιη  επίθεση. Η καθεστωτική ρητορική γύρω από το θέμα της επίθεσης και των επακόλουθων κοινωνικών αντιδράσεων  περικλείεται στο παρακάτω απόσπασμα:

Σωστό. Διότι ο πολίτης έχει δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής! Μόνο όταν αναγνωρίζει τις δομές της εξουσίας στις  μεσαιωνικές στολές των ΜΑΤ, στα κράνη, στις ασπίδες, τους  θώρακες, στα γκλομπ, μα και στα χημικά, στις πλαστικές σφαίρες, στους όγκους από μπετό και γυαλί των τραπεζών και των εταιρειών, που με την βαριά σιδερόφραχτη οχύρωση τους ορίζουν και τον νόμο και την τάξη.

«Ονομάζω φυσικοποιημένη ή κοιμωμένη ή ανείπωτη βία, τη βία που, ως πρακτική και ιδεολογία είναι ενταγμένη στους αστικούς θεσμούς και αναπαράγεται ως ομαλή κατάσταση στην αστική κοινωνία. Πρόκειται για τη βία που στηρίζει, παράγει και αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες[…]»  (Διονύσης Τζαρελλας Εγκώμιο της βίας Εκδόσεις ΚΨΜ.)

Στο μεταξύ:

Είναι μέσα σε αυτόν τον «υπέροχο» κόσμο, τον κόσμο της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ, όπου η Ελλάδα χρεοκοπεί «ελεγχόμενα» και όπου ο λαός της πτωχεύει ανεξέλεγκτα!

Είναι μέσα στον κόσμο του ευρώ, τον κόσμο των αέναων, των μάταιων, των αβάσταχτων και πάντοτε άνωθεν επιβαλλόμενων «θυσιών», που η Ελλάδα παρομοιάζεται με τον «Τιτανικό» και που ο λαός της, στοιβαγμένος μονίμως στη γ’ θέση, οδηγείται σε πνιγμό.

Είναι μέσα σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο του ευρώ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βουλιάζουν στην ανεργία, και που τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων παλεύουν καθημερινά με τη φτώχεια τους.

Αλλά – για να κλείσουμε με κάτι… ευχάριστο – η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου μάς εγγυήθηκε ότι άμα τη εφαρμογή της πολιτικής της (χαράτσια, φοροληστεία, εργασιακά «Νταχάου», υπερδεκαετής λιτότητα κ.ο.κ.), ως λαός και ως Ελληνες θα διατηρήσουμε ένα βασικό «πλεονέκτημα»:

Τη φτώχεια μας θα μπορούμε να συνεχίσουμε να τη μετράμε σε… ευρώ.

(«Ευτυχείτε»…http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/11/2011&id=13784&pageNo=31)

(Ελευθεροτυπία: Σωσίβιο 200 δισ. από τα αποθεματικά των Ταμείων http://archive.li/tips5#selection-441.0-441.47)

(H δημιουργική λογιστική άφησε τα ίχνη της 25.11.2001 http://www.kathimerini.gr/106106/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-dhmioyrgikh-logistikh-afhse-ta-ixnh-ths)

(Καθημερινή: Αθόρυβος συμβιβασμός για το μέγεθος του ελλείμματος 27.10.2002 http://www.kathimerini.gr/133143/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/a8oryvos-symvivasmos-gia-to-mege8os-toy-elleimmatos)

(The Wall Street Journal : London firm was created to route cash http://www.gata.org/node/8359 και  Παραλληλογράφος Υπόθεση Hellenic Swap https://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/27/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-hellenic-swap/)

nostimo imar