Έγγραφο της CIΑ με τίτλο «Bringing Real Muscle To Bear Against Syria» αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ είχαν σχεδιάσει να καταστρέψουν τη Συρία ήδη από το 1983, επί προεδρίας Μπους. Το έγγραφο υπεγράφη από τον αξιωματικό της CIA Γκράχαμ Φούλερ.

«H Συρία αυτή τη στιγμή στέκεται εμπόδιο στα αμερικανικά συμφέροντα στο Λίβανο και στον Κόλπο· το κλείσιμο του αγωγού στο Ιράκ μπορεί να προκαλέσει τη διεθνοποίηση του ιρανικού-ιρακινού πολέμου. Oι ΗΠΑ πρέπει να αναλογιστούν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της πίεσης απέναντι στον κύριο Άσαντ ενορχηστρώνοντας συγκαλυμμένα στρατιωτικές κινήσεις απέναντι στη Συρία στα σύνορα με τρεις εχθρικές προς αυτήν χώρες: το Ιράκ, το Ισραήλ και την Τουρκία».

Ο Γκράχαμ Φούλερ συνεχίζει παρακάτω: «Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν τροποποιήσει την πολιτική του Άσαντ, ο οποίος έχει υπολογίσει σωστά το συσχετισμό δύναμης στην περιοχή και συνειδητοποιεί ότι οι αντιστάσεις απέναντί του είναι ισχνές. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν τον καταστροφικό ρόλο της Συρίας, θα πρέπει να δείξουν πραγματική πυγμή και να απειλήσουν τη θέση και τη δύναμη του Άσαντ. Μία τέτοια απειλή θα πρέπει να είναι πρωτευόντως στρατιωτική».

Το έγγραφο αναφέρεται προφανώς στον πατέρα του τωρινού προέδρου της Συρίας, Χαφέζ αλ- Άσαντ. Προκύπτει ότι η Συρία αποτελούσε την περίοδο εκείνη τη βασική δύναμη που αμφισβητούσε την αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Περσία, θέτοντας εμπόδια στο δυτικό ιμπεριαλισμό.

Στη συνέχεια ο Φούλερ θα προτείνει την αξιοποίηση και των τριών (εχθρικών) χωρών στα σύνορα της Συρίας, δηλαδή του Ισραήλ, του Ιράκ και της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οτιδήποτε άλλο θα ήταν αναποτελεσματικό.

infowar