του Κώστα Βλαχόπουλου

Με ένα αιφνιδιαστικό διάγγελμα πριν λίγα λεπτά, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της για Γενικές Εκλογές στις 8 Ιουνίου.

Οι φήμες είχαν οργιάσει από το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις εν είδει διαγγέλματος. Οι πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν λιγοστές. Κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για παραίτηση της Πρωθυπουργού λόγω προβλημάτων υγείας -είχε προηγηθεί δημοσίευμα στην Daily Mail του σαββατοκύριακου.

Στο διάγγελμά της η Τερέζα Μέι έδωσε το στίγμα της απόφασής της. Εξήγησε ότι ανέλαβε την εξουσία σε μια ταραγμένη περίοδο, και το ζητούμενο τότε ήταν η σταθερότητα. Αυτό επετεύχθη και τώρα έφτασε η ώρα των εκλογών.

Ζήτησε καθαρή εντολή (αυτοδυναμία) από τον Βρετανικό λαό να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις στην μετα-Βrexit εποχή καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα, είτε αντιτίθενται είτε εμφανίζονται διστακτικά στην επιλογή αυτή και τόνισε ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα από την έξοδο από την ΕΕ.

Στόχος της Μέι με αυτή την κίνηση φαίνεται πως είναι η εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης πλειοψηφίας στο Westminster. Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της, ώστε να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης. Θέλοντας να συσπειρώσει το κόμμα της αλλά και ψηφοφόρους ενόψει της εκλογικής μάχης, η Μέι εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή στο διάγγελμά της.

Προσπάθησε να πολώσει το κλίμα, θέτοντας αμέσως το δίλημμα των εκλογών: είτε μου δίνετε αυτοδυναμία, και ισχυρή εντολή να διαπραγματευτώ το Brexit με την Ευρώπη, είτε πάμε σε μια λύση “αστάθειας” με κυβέρνηση συνεργασίας του Εργατικού Κόμματος με άλλες δυνάμεις της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πάντως στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov, οι Τόριδες εμφανίζονται με ποσοστά αυτοδυναμίας (44%), και ακολουθούν πολύ πιο πίσω οι Εργατικοί με 23%

Τέλος, με τις φήμες σήμερα το πρωί να φουντώνουν, η λίρα εμφάνισε κατακόρυφη πτώση, δείχνοντας ακόμα μια φορά ότι η κατάσταση στο Νησί δεν είναι ακόμα σταθεροποιημένη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Νόστιμο Ήμαρ