το editorial του Δρόμου της Αριστεράς

Αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε ο «φίλος της Ελλάδας» Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν το χθεσινό Eurogroup, αυτό το άτυπο και ανεξέλεγκτο υπερ-όργανο της γερμανικής – επί της ουσίας – Ευρώπης.

Μόνο που από πουθενά, από οποιαδήποτε οπτική γωνία και να αντικριστεί η ελληνική πραγματικότητα, δεν φαίνεται να αναδύει «θετική αύρα». Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το πιστοποιεί, όταν δηλώνει ότι είναι καλύτερη μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη αργότερα.

Σε έναν ταραγμένο κόσμο στον οποίο πολλά δεδομένα αλλάζουν, σε μια Ευρώπη που τρεκλίζει και αναπροσαρμόζεται, η Ελλάδα φαίνεται να είναι δοκιμαστήριο συνταγών ή πεδίο διενέξεων ανάμεσα σε πολλές δυνάμεις, ευρωπαϊκές και μη.

Η χώρα δεν είναι πειραματόζωο μόνο στα χέρια της συντροφιάς Μέρκελ-Σόιμπλε. Εμπλέκονται κι άλλες δυνάμεις: Πρώτες οι ΗΠΑ, η Αγγλία με τους νέους αλλά και τους «παραδοσιακούς» σχεδιασμούς της στην περιοχή, η Τουρκία με τον επεκτατισμό της.

Τα Βαλκάνια και η Νοτιανατολική Μεσόγειος είναι επίκεντρο ανταγωνισμών και διενέξεων, εστίες πολέμων και πιθανά γενικότερων παγκόσμιων εμπλοκών και η Ελλάδα βρίσκεται εντός της καυτής ζώνης.

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι όροι για μια πραγματικά θετική αύρα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα πεδία. Δεν μπορούν να προκύψουν απλώς από μια ευτυχή διευθέτηση σε ένα πεδίο, ούτε από ρητορικές και συνθήματα χωρίς αντίκρισμα.

Προϋποτίθεται η συγκρότηση της κοινωνίας σε σώμα, η «επανίδρυση» του λαού γύρω από στόχους και προτάσεις για τις οποίες να είναι προετοιμασμένος να αγωνισθεί, η διασφάλιση της ύπαρξης της κοινωνίας σε ένα επίπεδο αξιοπρέπειας, κι όχι σε κατάσταση παρακμής, συστηματικής διάλυσης και ανατίναξης.

Η κυοφορία μιας ποιοτικά διαφορετικής κατεύθυνσης, η έλευση μιας πραγματικά θετικής αύρας, δεν είναι εύκολη υπόθεση κι ούτε θα γίνει με αφορισμούς του «κακού που μας βρήκε». Θα γίνει από όσους θα κατανοήσουν τη σημασία να αδράξουν απαντήσεις ρεαλιστικές στο πώς και γιατί μπορεί να υπάρχει διαφορετικά η Ελλάδα, και θα στηρίξουν τη δυνατότητα αυτή. Από όσους τολμήσουν να θέσουν ουσιαστικά ερωτήματα, να ανιχνεύσουν απαντήσεις χωρίς παρωπίδες, να ανοίξουν δρόμους!