Στην προσπάθειά μας να ανιχνεύσουμε την πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά την εκλογή Trump και τις επιπτώσεις της σε Η.Π.Α. και παγκόσμια, αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο το κείμενο της εφημερίδας Liberation του Party for Socialism and Liberation που αναφέρεται στις νομοθετικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης και το τι θα σημάνουν αυτές για τον αμερικανικό λαό. Μετάφραση: Βαγγέλης Δ. Μαρινάκης

To προσχέδιο προϋπολογισμού που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στις 16 Μαρτίου από τον Donald Trump με την «κατάργηση και αντικατάσταση» του συστήματος ασφάλισης υγείας, αποκαλύπτει το τερατώδες πρόσωπο του πραγματικού του προγράμματος – όχι την ψεύδο-λαϊκιστική εκδοχή της εκλογικής του καμπάνιας. Το πραγματικό πρόγραμμα καλεί σε μια μεγάλη επέκταση των στρατιωτικών εξόδων σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό βάθεμα της λιτότητας υπό τη μορφή μεγάλων περικοπών σε αναγκαία κοινωνικά προγράμματα, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψή τους.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτές τις προτάσεις από το απλό «όπλα έναντι βουτύρου».

Τo καθεστώς Trump, προϊόν το ίδιο μιας βαθύτερης αποσταθεροποίησης και της γενικότερης κρίσης του καπιταλισμού, σκοπεύει να γυρίσει το ρολόι πίσω – πολύ πίσω. Σε αντίθεση με την ρητορική της εκλογικής καμπάνιας του Trump, που υπαινίχθηκε ότι θα έφερνε τον αμερικανικό καπιταλισμό πίσω στις μέρες των ΄50s και ΄60s, ο στόχος όπως τώρα αποκαλύφθηκε είναι η επιστροφή σε μια πολύ προγενέστερη περίοδο – την περίοδο της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Σε αυτή την περίοδο οι εργάτες δεν είχαν συνδικάτα, ασφάλεια ανεργίας, πρόσβαση σε φροντίδα υγείας και οποιαδήποτε προοπτική ασφαλούς συνταξιοδότησης. Οι αστοί πολιτικοί έδιναν λίγη ή καθόλου προσοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία, την έλλειψη υγείας και ασφάλειας στη δουλειά. Οι πόλεμοι, τροφοδοτημένοι με εθνικισμό, οδήγησαν στην εμφάνιση του σύγχρονου έθνους-κράτους.

Παρά τις αρπακτικές και απάνθρωπες πτυχές, οι Μαρξιστές θεωρούν πως αυτή η περίοδος του καπιταλισμού υπήρξε κατά βάση προοδευτική, επειδή προχώρησε πολύ τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, θέτοντας τη βάση για ανώτερα πρότυπα διαβίωσης, και οδηγώντας σε πολλά άλλα κοινωνικά οφέλη που πολλοί εξ ημών απολαμβάνουν σήμερα.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει την πτώση της αυτοκρατορίας των Η.Π.Α., το καθεστώς Trump επιδιώκει να αναβιώσει την βιομηχανία των Η.Π.Α., αποδυναμωμένη από δεκαετίες «αποβιομηχανοποίησης» – εξαγωγής δηλαδή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας σε καταπιεσμένες χώρες, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι. Σκοπεύει να προκαλέσει την αντιστροφή αυτή στη βάση του οικονομικού εθνικισμού – «η Αμερική πρώτα». Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία ενός κερδοφόρου καπιταλιστικού παραδείσου μέσω της μεγάλης επέκτασης των στρατιωτικών εξόδων, οφελώντας το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και θεσπίζοντας μια δρακόντεια λιτότητα, ενισχύοντας τα κέρδη.

Αλλά οι δυνάμεις του Trump αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια.

Πρώτιστο εμπόδιο είναι η οργανωμένη εργατική τάξη και η ραγδαία αύξηση των λαϊκών κινημάτων που τώρα κινητοποιούνται γύρω από πολλαπλά ζητήματα σε πολλά μέτωπα. Αυτοί θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο του Trump όταν αυτός και οι πρώτο-φασίστες φίλοι του πάνε να υλοποιήσουν την αντιδραστική τους αποστολή.

Κάθε άλλο παρά μπαίνοντας σε μια νέα προοδευτική εποχή υπό τον Donald Trump, η εργατική τάξη και ο φτωχός κόσμος τώρα αντιμετωπίζουν ένα καταστροφικό οπισθοδρομικό παρελθόν που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για τους ανθρώπους που διαμένουν στις Η.Π.Α. αλλά και για την ανθρωπότητα συνολικά. Ακολουθεί μια λίστα μερικών (σε καμία περίπτωση όλων) αντιδραστικών κινήσεων και σχεδίων του καθεστώτος Trump.

Στο μέτωπο του πολέμου / μιλιταρισμού

-Ο προϋπολογισμός του Trump καλεί σε έξοδα 54 δις $ για «άμυνα». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γερουσιαστής John McCain της Αριζόνα, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό, έτσι το Κογκρέσο ίσως ανεβάσει περαιτέρω αυτό το ποσό.

-Επιπλέον τετρακόσιοι Αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται στην περιοχή μέσα και έξω από την Manbij στη Συρία, υπό το πρόσχημα της αποτροπής σύγκρουσης ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από τις Η.Π.Α. κουρδικές δυνάμεις και τα τουρκικά στρατεύματα. Η αύξηση, που περιλαμβάνει μια ομάδα Rangers του Στρατού και μονάδα πυροβολικού των Πεζοναυτών που ήδη έφτασαν στη Συρία, συνιστά σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής εκεί. Οι κινήσεις αυτές δεν στερούνται μόνο έγκρισης από το Κογκρέσο ή τον Ο.Η.Ε., αλλά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και αυτό είναι παράνομο.

-Η διοίκηση Trump επίσης ετοιμάζεται να παρατάξει 1000 συμβατικούς στρατιώτες στο Κουβέιτ, όπου εδρεύουν ήδη 6000 στρατιώτες, για να τους χρησιμοποιήσει σαν εφεδρεία στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» στη Συρία και το Ιράκ.

-Ο Trump επίσης επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση των εξόδων ως προς την αναβάθμιση και την επέκταση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, σαν να μην έφτανε το 1 τρις $ που ζητήθηκε από τον Ομπάμα, διασφαλίζοντας πως οι Η.Π.Α. παραμένουν «στην κορυφή της αγέλης».

Στο μέτωπο της εργασίας

-Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα εισηγούνταν ένα νομοσχέδιο που θα θέσπιζε την πολιτική «του δικαιώματος να δουλεύεις» (για λιγότερα) σε ολόκληρη τη χώρα, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στο εργατικό κίνημα και τους εργάτες γενικά. Οι νόμοι του δικαιώματος στην εργασία επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την πληρωμή συνδικαλιστικών εισφορών ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των διαπραγματευόμενων από τα σωματεία συμβάσεων.

-Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες πολιτείες κάτω από τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών συνεχίζουν να περνάνε δικά τους μέτρα «δικαιώματος στην εργασία», καθιστώντας το όλο και περισσότερο κανόνα παρά εξαίρεση.

-Το καθαρό αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών θα είναι η στέρηση των εσόδων από τα συνδικάτα, και ως εκ τούτου η εξασθένισή τους περισσότερο από όσο είναι ήδη.

Στο μέτωπο προσφύγων και μεταναστών

Ο Trump υπόσχεται να τελειώσει την «παράνομη» μετανάστευση, εν μέρει με την κατασκευή ενός τοίχου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ, και επιθυμεί να προσλάβει 5.000 περισσότερους πράκτορες συνοριακού ελέγχου και 10.000 περισσότερους υπαλλήλους Μετανάστευσης και Τελωνειακού Ελέγχου.

Η κυβέρνησή του έχει εντείνει τις συλλήψεις και τις απελάσεις των «ποινικών» μεταναστών χωρίς χαρτιά, πολλούς για σχετικά μικρές παραβάσεις.

Ο Trump επιδιώκει επίσης να περιορίσει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες των προσφύγων και άλλων έξι μουσουλμανικές χώρες έως ότου αναπτύξει αυστηρότερες προδιαγραφές εισόδου, αν και αυτή η προσπάθεια έχει μέχρι στιγμής μπλοκαριστεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια ως διάκριση εναντίον μιας συγκεκριμένης θρησκείας και, ως εκ τούτου, αντισυνταγματική.

Στο μέτωπο των γυναικείων δικαιωμάτων

-Τα νομοσχέδια των Ρεπουμπλικάνων θα περικόψουν ομοσπονδιακά έξοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες στις κλινικές Σχεδιασμένης Πατρότητας (Planned Parenthood)*. Ολόκληρο  το 43% των εσόδων της Σχεδιασμένης Πατρότητας το δημοσιονομικό έτος 1 – περισσότερα από 550 εκατομμύρια $ – προέρχονται από κυβερνητικές επιδοτήσεις και επιστροφές.

-Το νομοσχέδιο σημαίνει πως οι δικαιούχοι του Medicaid που τώρα λαμβάνουν φροντίδα σε έναν οργανισμό που παρέχει αμβλώσεις (όπως η Σχεδιασμένη Πατρότητα) θα πρέπει να βρουν έναν νέο πάροχο που δεν υπάρχει.

-Η άμβλωση είναι ένα μικρό κομμάτι αυτών που κάνει η Σχεδιασμένη Πατρότητα, υπολογιζόμενη στο 3,4% όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2014.

Στο μέτωπο της εκπαίδευσης

-Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, η αρχική πρόταση προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος 2018 πετσοκόβει τη χρηματοδότηση για το Υπουργείο Εκπαίδευσης κατά 13,5% (μια περικοπή $9 δις), επαναφέροντας την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης (με την εξαίρεση της επιδότησης Pell Grant) σε επίπεδα προ του 2002 (σε σημερινά δολλάρια) παρά τους 8,6 εκατομμύρια νέους μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

-Ο προϋπολογισμός προσθέτει $1,4 δις για «σχολική επιλογή», $250 εκατομμύρια για προγράμματα κουπονιών ιδιωτικών σχολείων και 168 εκατομμύρια σε σχολεία charter**-προάγοντας  τον στόχο της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

-Ο προϋπολογισμός επίσης ζητά την κατάργηση ενός προγράμματος $ 2,3 δις για την επαγγελματική ανάπτυξη, την εκπαίδευση δασκάλων και την μείωση του μεγέθους των τάξεων, και άλλο $ 1,2 δις σε προγράμματα μετά το σχολείο, και πετσοκόβει την επιχορήγηση για μαθητές χαμηλού εισοδήματος ώστε αυτοί να φοιτήσουν στην ανώτερη εκπαίδευση.

Στο μέτωπο της δικαιοσύνης

-O Trump πρότεινε τον ρατσιστή Jeff Sessions για Γενικό Εισαγγελέα, που  επικυρώθηκε, και τον αντιδραστικό Neil Gorsuch για το Ανώτατο Δικαστήριο,που αναμένεται να εγκριθεί.

-Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του θα καταργούσε την χρηματοδότηση για την Εταιρία Νομικών Υπηρεσιών, έναν ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό σχεδιασμένο να παρέχει οικονομική υποστήριξη νομική βοήθεια σε κόσμο χαμηλού εισοδήματος. Η ΕΝΥ (LSC, Legal Services Corporation), που ιδρύθηκε το 1974, παρέχει χρηματοδότηση σε 134 ανεξάρτητα μη κερδοσκοπικά προγράμματα νομικής βοήθειας σε κάθε πολιτεία, την περιφέρεια της Κολούμπια και την επικράτεια των Η.Π.Α. Οι αποδέκτες των επιδοτήσεων υπηρετούν χιλιάδες άτομα χαμηλού εισοδήματος, παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους και βετεράνους σε 813 γραφεία κάθε περιφέρειας.

-Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός επίσης τελειώνει κάθε χρηματοδότηση προς το Διυπηρεσιακό Συμβούλιο των Η.Π.Α. για την έλλειψη στέγης, που συντονίζει και την ομοσπονδιακή απάντηση στην έλλειψη στέγης, λειτουργώντας σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία και άλλα ανώτερα στελέχη και μέλη ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Στο μέτωπο της υγείας και πρόνοιας

-Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, 24 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχαναν την κάλυψη της ασφάλειας υγείας κάτω από το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών «κατάργηση και αντικατάσταση» – 14 εκατομμύρια στον πρώτο χρόνο. Το Γραφείο Προϋπολογισμού επίσης εκτιμά πως τα ασφάλιστρα για όσους αγοράζουν ασφάλεια από μόνοι τους θα ανέβαινε σε 15 με 20% τα δύο πρώτα χρόνια του σχεδίου και αργότερα θα σταθεροποιούνταν.

-Αν οι κατάλογοι αυτών που καλύπτονται από ασφάλεια υγείας πέσουν κατά 24 εκατομμύρια, φυσικά ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός για μια συρρικνούμενη αγορά από τους παρόχους υγείας θα μπορούσε να προκαλέσει τη σταθεροποίηση και επί της ουσίας την πτώση – υπακούοντας στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

-Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης θα επιτρέπεται να χρεώσουν τους ηλικιωμένους πέντε φορές τα ασφάλιστρα με τα οποία χρεώνουν τους νεότερους Αμερικανούς, σε αντίθεση με τις τρεις φορές περισσότερο σύμφωνα με το Obamacare. Αυτό σημαίνει πως τα ασφάλιστρα για τους ηλικιωμένους είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ανέβουν.

-Οι ομοσπονδιακές δαπάνες για το Medicaid, σύμφωνα με το ΓΠΚ, θα είναι 25% χαμηλότερες, μερικώς αποχρηματοδοτώντας την Σχεδιασμένη Πατρότητα και αποτελώντας την αιτία να χάσουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι τη φροντίδα υγείας. Οι αποδέκτες του Medicaid είναι οι φτωχοί, οι ανάπηροι και οι φτωχοί – οι πιο ευάλωτοι. Πολλοί είναι πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι που ο μισθός τους είναι τόσο χαμηλός που πληρούν τις προϋποθέσεις για το Medicaid, και οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν κάλυψη υγείας.

-Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων ξεφορτώνεται τις προσαυξήσεις φόρων για άτομα και ζευγάρια υψηλού εισοδήματος (πάνω από $200,000 και $250,000), που βοηθούσαν τη χρηματοδότηση του Medicare. Ο φόρος είναι 0,9% στο κανονικό εισόδημα και 3,8% στο εισόδημα του επενδυτή. Το ΓΠΚ και άλλοι ισχυρίστηκαν πως αυτό θα μείωνε τη φερεγγυότητα του ταμείου για το Medicaire για σχεδόν τρία χρόνια, ίσως ένα αρχικό βήμα για να ξεφορτωθούν συνολικά το Medicare. Το σχέδιο επίσης διαγράφει έναν φόρο 2,3% σε ορισμένες ιατρικές συσκευές, πράγμα που βοηθάει την χρηματοδότηση του προγράμματος Affordable Care Act***.

-To σχέδιο προτείνει την περικοπή της χρηματοδότησης για το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, «του παγκοσμίου εργαστηρίου βιοϊατρικής έρευνας» κατά 20%. Επίσης καταργεί το Πρόγραμμα Κοινοτικής Ανάπτυξης Black Grant, μια πρωτοβουλία $3 δις που παρέχει χρήματα σε πολιτείες και τοπικούς οργανισμούς για καμπάνιες κατά της φτώχειας, περιλαμβανομένης χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Γεύματα σε ρόδες», ένα πρόγραμμα αγαπητό σε εκατομμύρια ηλικιωμένων.

Στο μέτωπο του περιβάλλοντος

-O Τrump θέλει περικοπή κατά 31% στην χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

-Η πρόταση θα περιέκοπτε $ 2,6 δις από την υπηρεσία, από έναν προϋπολογισμό για το 2018 ύψους $ 5,7 δις, με αποτέλεσμα 3200 λιγότερες θέσεων εργασίας σύμφωνα με την περιγραφή του Λευκού Οίκου.

-Τα προγράμματα για την κλιματική αλλαγή στοχοποιούνται, περιλαμβανόμενης της διακοπτόμενης χρηματοδότησης για το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, έναν περιβαλλοντικό κανονισμό προορισμένο να περιορίσει την πλανητική υπερθέρμανση. Επίσης θα κοπεί η χρηματοδότηση για διεθνή προγράμματα για την κλιματική αλλαγή και την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και προγράμματα συνεργασίας.

-Το σχέδιο σκοπεύει να περιορίσει τον προϋπολογισμό της ΥΠΠ για την επιβολή συμμόρφωσης κατά $129 εκατομμύρια, και να εξαλείψει τη χρηματοδότηση για περιφερειακές προσπάθειες όπως η αποκατάσταση των Μεγάλων Λιμνών, το πρόγραμμα Chesapeake Bay και άλλα γεωγραφικά προγράμματα κατά $427 εκατομμύρια.

-Ο προϋπολογισμός Trump θα πετσόκοβε τον καθαρισμό επικίνδυνων λόγω αποβλήτων θέσεων κατά 30%, επιβραδύνοντας και καταστρέφοντας το πρόγραμμα Superfund (Reuters, 17 Μαρτίου, 2017).

-Ο προϋπολογισμός θα εξάλειφε ολοκληρωτικά την χρηματοδότηση του Συμβουλίου Χημικής Ασφάλειας, μιας ανεξάρτητης ομοσπονδιακής υπηρεσίας υπεύθυνης για την διερεύνηση βιομηχανικών χημικών ατυχημάτων.

Στα μέτωπα των ΜΜΕ / πολιτισμού

-Μια παράσταση κοινοτικής ορχήστρας, ένα νέο έργο ενός αναδυόμενου θεατρικού συγγραφέα, μια θεραπεία τέχνης για έναν βετεράνο που επέστρεψε, μαθήματα τοπικής βιβλιοθήκης σε Μπράιγ, ο Μπερτ και ο Έρνι. Χιλιάδες τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να κομματιαστούν στα πλαίσια του προτεινόμενου από τον Πρόεδρο Trump προϋπολογισμό.

-Ο προϋπολογισμός καλεί στην εξάλειψη του Εθνικού Καταπιστεύματος για τις Τέχνες, του Εθνικού Καταπιστεύματος για τις κλασσικές μελέτες, του Ινστιτούτου Υπηρεσιών Μουσείου και Βιβλιοθήκης, της Εταιρίας για Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (CPB). Η CPB, μια ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρία, διανέμει πάνω από 70% της χρηματοδότησής σε περίπου 1500 τοπικής ιδιοκτησίας ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

-Απαιτήσεις για κατάργηση του Ινστιτούτου Υπηρεσιών Μουσείου και Βιβλιοθήκης, της κύριας πηγής ομοσπονδιακής στήριξης για 123000 βιβλιοθήκες και 35000 μουσεία του έθνους. Ιδρυμένο το 1996, η αποστολή του υπήρξε η βοήθεια σε βιβλιοθήκες και μουσεία για την προώθηση της καινοτομίας, της δια βίου μάθησης, της πολιτιστικής και πολιτικής σύμπλευσης.

Σε άλλα μέτωπα

-Εξαλείφεται κάθε χρηματοδότηση για την Εταιρία Εθνικών και Κοινοτικών Υπηρεσιών, που εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Αυτές περιλαμβάνουν έργα στον τομέα των υπηρεσιών καταστροφών, οικονομικών ευκαιριών, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής επιστασίας, υγιούς περιβάλλοντος και στις οικογένειες βετεράνων και στρατιωτικών οικογενειών μέσω των AmeriCorps, Senior Corps και του Ταμείου Κοινωνικής Καινοτομίας (Los Angeles Times,16 Μαρτίου,2017).

Οι παραπάνω περικοπές, αν δεν μπλοκαριστούν, αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη επίθεση στα κοινωνικά προγράμματα, τις καταπιεσμένες κοινότητες, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το επίπεδο ζωής που υπήρχε στον βιομηχανοποιημένο καπιταλιστικό κόσμο τουλάχιστον από την άνοδο του φασισμού τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Αλλά το πρόγραμμα αυτό είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την έννοια, που προφανώς έχει εισηχθεί από τον κύριο σύμβουλο του Trump, Steve Bannon, και τους άλλους «εγκέφαλους» του επιτελείου του, ότι ο μόνος δρόμος να ξαναχτιστεί η βιομηχανία είναι να επαναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνθήκες που υπήρχαν σε μια πολύ προγενέστερη εποχή – υψηλά και αυξανόμενα κέρδη, χαμηλοί μισθοί και ελάχιστο ή καθόλου δίχτυ ασφάλειας. Επίσης χρειάζεται, όπως φαίνεται, μια εργατική τάξη τόσο οργανωτικά αδύναμη και διχασμένη από τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ξενοφοβία, ώστε να μην μπορεί να αντισταθεί.

Όπως είπε ο Steve Bannon σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, στόχος είναι η «αποδόμηση του διοικητικού κράτους». Με άλλα λόγια, η πλήρης καταστροφή του καπιταλιστικού κράτους πρόνοιας, που δεν χρειάζεται πια μετά τον θάνατο της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Κάτω από τέτοιες περιστάσεις, μεγάλος αριθμός εργαζομένων κάθε ηλικίας συν όλοι οι δυσαρεστημένοι που τέθηκαν εκτός εργατικής δύναμης ή αποσύρθηκαν ενώ είναι ακόμη ικανοί να δουλέψουν μπορεί να γίνουν τόσο απελπισμένοι και ενδεείς, που να αναγκαστούν να αποδεχτούν οποιαδήποτε δουλειά στον κατώτατο μισθό ή να έρθουν αντιμέτωποι με την άμεση λιμοκτονία. Τα κέρδη θα αυξηθούν.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, η φράξια του Trump εντός της άρχουσας τάξης υπολογίζει ότι η εξαγωγή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας μπορεί να αντιστραφεί. Και οι αμερικανικές εταιρείες καλά θα έκαναν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή: όποιος συνεχίζει να εξάγει κεφάλαιο και θέσεις εργασίες θα αντιμετωπίζεται με έναν 20% «φόρο συνοριακής προσαρμογής», περιορίζοντας την είσοδό του στην εσωτερική αγορά και πετσοκόβοντας τα κέρδη του.Οι «πατριώτες» καπιταλιστές, από την άλλη πλευρά, θα πάρουν το μήνυμα φέρνοντας πίσω κεφάλαιο και δουλειές. Ως αποτέλεσμα, η Αμερική θα γίνει σπουδαία ξανά, ή τουλάχιστον αυτό ονειρεύονται ο Τραμπ και το επιτελείο του.

Μια μεγάλη αλλαγή

Το πρόγραμμα του Trump αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η εργατική τάξη των Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών δυνάμεων, εδώ και πολλές δεκαετίες, αν όχι συνολικά. Δε μπορεί κανείς να στηριχθεί στα κατεστημένα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για την παρεμπόδιση της άγριας αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης. Η μόνη τους έγνοια σχετικά με το πρόγραμμα του Trump είναι ότι θα διαταράξει και θα αποσταθεροποιήσει την πολιτική σκηνή των Η.Π.Α. περαιτέρω, και ενώ η γενικότερη κρίση βαθαίνει. Για αυτό και στις τελευταίες εκλογές ευνόησαν την Hillary Clinton και έβαλαν τα δυνατά τους σε μια μεγάλη προσπάθεια μέσω των media και διάφορων άλλων μέσων ώστε να ηττηθεί ο Trump.

Αλλά τώρα, όπως φαίνεται, έχουν ξεμείνει με τον Trump – όπως έχουμε ξεμείνει και εμείς – τουλάχιστον προς το παρόν, και πρέπει να συμπεριφέρονται κατάλληλα. Για τους επαναστάτες μαχητές αυτό σημαίνει να μάχεσαι γύρω από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την κινητοποίηση ενάντια στο υπεραντιδραστικό πρόγραμμα του Trump. Σημαίνει την προώθηση της μάχης για να αντικατασταθεί το ετοιμοθάνατο, ολοένα και πιο καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα με τον σοσιαλισμό – στον οποίο η παραγωγή υλοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, όχι για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αυτό απαιτεί το χτίσιμο ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος των εργαζομένων που θα κατακτήσει την πολιτική εξουσία προς το συμφέρον της πλειοψηφίας και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Σημειώσεις

* Σχεδιασμένη Πατρότητα (Planned Parenthood): Μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει μια ποικιλία υπηρεσιών υγείας (σεξουαλική εκπαίδευση, συμμετοχή στην έρευνα αναπαραγωγικής τεχνολογίας, αμβλώσεις κ.α.) σε ζητήματα αναπαραγωγής, στις Η.Π.Α. και παγκόσμια.

** Σχολεία charter: Είδος σχολείου που λαμβάνει κυβερνητική χρηματοδότηση αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα σε σχέση με το πρόγραμμα διδασκαλίας και με το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης γενικότερα. Τα συγκεκριμένα σχολεία μπορεί να είναι κοινοτικά, θρησκευτικά ή και ιδιωτικά.

*** Affordable Care Act: Νόμος επί προεδρίας  Barack Obama που προέβλεπε εκτεταμένη ασφαλιστική κάλυψη και μείωση του κόστους για υπηρεσίας υγείας, μέσα από μια σειρά μέτρων όπως η θέσπιση κοινής χρέωσης προς όλους τους αιτούντες για ίδιες υπηρεσίες υγείας, επιδοτήσεις κ.α.

avantgarde