Του Γεράσιμου Χολέβα

Το ενθουσιώδες χειροκρότημα του (πρώην) ΕΠΕΝίτη, όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, μίλησε για τον Μπελογιάννη, είναι μια λεπτομέρεια. Τι έκανε ο άνθρωπος; Χειροκρότησε τον συνάδελφο του. Δεν βγήκε να πει, όπως ο ναζί βουλευτής Ηλιόπουλος, πως θα γκρεμίσει το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης». Δεν είπε «αρχισφαγέα» τον Μπελογιάννη. Αυτά τα λένε οι ναζί, όχι οι δημοκράτες βουλευτές της κατηγορίας του κυρίου Βορίδη.

Τι είπε ο Τασούλας της ΝΔ στη Βουλή;

«Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Διαφωνώ.

Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη.

Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της δημοκρατίας.

Εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά».

Οι Νεοδημοκράτες από κάτω χειροκρότησαν. Και ο κύριος Βορίδης, βουλευτής της ΝΔ, χειροκρότησε, περισσότερο από τους άλλους.

Ο Βορίδης, ο (πρώην) ΕΠΕΝίτης. Της ΕΠΕΝ, του κόμματος του δικτάτορα Παπαδόπουλου (για να μην ξεχνιόμαστε). 

Ο Βορίδης με το (ακροδεξιούλι) τσεκούρι, στις νεανικές βόλτες. 

Ο Βορίδης, ο εκπρόσωπος του φασίστα Λεπέν στην Ελλάδα.

  Πάνε αυτά. Εδώ και χρόνια ο κύριος Βορίδης, αφού έκανε το πέρασμα του από το ακροδεξιό κόμμα του Καρατζαφέρη (μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη), είναι πια σοβαρός δεξιός. Έγινε και υπουργός και, όπως καταλαβαίνετε, ένας υπουργός δεν μπορεί να εκφράζεται όπως το κάθε φασισταριό.

   Ο κύριος Βορίδης χειροκρότησε «τσεκουράτα» την αναφορά του Κ.Τασούλα για την εκτέλεση του Μπελογιάννη, «που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη». Ενθουσιάστηκε όταν άκουσε για «επιβολή κομμουνιστικής δικτατορίας» από τον Μπελογιάννη και, με ένα …δημοκρατικό χαμόγελο, χειροκρότησε με την καρδιά του. Το είπαμε, ο κύριος Βορίδης είναι σοβαρός, δεν εκφράζεται όπως το κάθε φασισταριό. 

ημεροδρόμος