Σύντομο σχόλιο: To μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Citi Group αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα την αυτοματοποίηση δεν φέρνει καλά νέα για την εργασία. Πλέον δεν χρειάζεται καν μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας για να ανιχντευτεί η τάση στις παραγωγικές δυνάμεις. Οι ίδιοι οι καπιταλιστές είναι ικανοί να ποσοτικοποιήσουν την πιθανότητα αυτοματοποίησης και άρα την καταστροφή θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει πως η τάση από πιθανότητα υποστασιοποιείται και τα αφεντικά ερευνούν ενναλακτικές καθώς γνωρίζουν οτι η εκτόπιση εργασίας από την παραγωγή θα προκαλέσει θεμελιώδεις τριγμούς στην καπιταλιστική σχέση. Ωστόσο, αυτό, ακριβώς επειδή γίνεται αντιληπτό μέσα από τα αστικά οικονομικά δεν διαφαίνεται η συνολική πιθανότητα επαναστατικοποίησης των σχέσεων παραγωγής. Αναζητούν τρόπους ώστε είτε να μειωθεί ο ρυθμός ”τεχνολογικής ανάπτυξης” και οι επιπτώσεις του είτε εργαλεία κοινωνικής πολιτικής. Η τάση εκτόπισης εργασίας από την παραγωγή εμφανίζει το θεμελιώδες πρόβλημα του ΚΤΠ: το αντικείμενο εξουσίας του απομειώνεται μέσα από την ίδια την ανάπτυξη των προϋποθέσεών του. Αν η εργασία καταντά όλο και περισσότερο περιττή τόσο εξωτερικεύεται όσο και χρειάζεται η ωμή επιβολή της από το κράτος, ακριβώς για να διατηρήσει την υπάρχουσα κοινωνική δομή.

Το παρακάτω είναι μια μερική σύνοψη και γενικότερος σχολιασμός κάποιων βασικών ερευνών των καπιταλιστών για την προοπτική της αυτοματοποίησης και των επιπτώσεών της. Επισυνάπτεται η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ, Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Here Come the Robots, Your Job is at Risk

Η νέα αυτόματη επανάσταση πρόκειται να αναστατώσει τόσο τη βιομηχανία όσο και τις υπηρεσίες, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ανάγκη να ξανασκεφτούν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους.

Μια είδηση τράβηξε την προσοχή μου την περασμένη εβδομάδα: η Uber απέκτηση άδεια στην Καλιφόρνια να δομικάσει δυο αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, με τους οδηγούς στο εσωτερικό να κάνουν διορθώσεις στην περίπτωση που κάτι πάει λάθος. Πιθανώς, εαν η δοκιμή τα πάει καλά, η Uber θα αναπτύξει έναν στόλο αυτοκινήτων χωρίς οδηγό σε αυτή την πολιτεία. Κάτι που το κάνει ήδη σε άλλες πολιτείες στην Αμερική. Στην Μαλαισία, μερικά αυτοκίνητα μπορούν ήδη να παρκάρουν αυτόματα. Είναι θέμα χρόνου πριν η Uber, τα ταξι και προσωπικά οχήματα να είναι όλα αρκετά έξυπνα προκειμένου να μας μεταφέρουν από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα από μόνοι μας;

Αλλά, κατά την εφαρμογή αυτή της ‘’τεχνητής νοημοσύνης’’, στην οποία οι μηχανές μπορούν να έχουν ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, τι θα γίνει με τους οδηγούς ταξί; Οι ιδιοκτήτες ταξι και η Uber μπορεί να βγάλουν περισσότερα χρήματα αλλά οι οδηγοί τους κατά πάσα πιθαότητα θα χάσουν τις δουλειές τους. Το αυτόματο …αυτοκίνητο είναι απλά ένα παράδειγμα της τεχνολογικής επανάστασης που λαμβάνει χώρα η οποία θα μετασχηματίσει ριζοσπαστικά τον κόσμο της εργασίας και της διαβίωσης.

Υπάρχει μια ανησυχία για το οτι η πορεία της αυτοματοποίησης σε συνδιασμό με την ψηφιακή επανάσταση θα προκαλέσουν εξάρθρωση σε πολλά εργοστάσια και γραφεία, και τελικά θα οδηγήσουν σε μαζική ανεργία. Αυτή η ανησυχία γίνεται τόσο διάχυτη που οδήγησε τον Bill Gates πρόσφατα να προτείνει την φορολόγηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ρομπότ και διατηρούν εισοδήματα από αυτή τη χρήση, παρόμοια με τον φόρο που πληρώνουν οι υπάλληλοι. Αυτή η πρόταση προκάλεσε ταραχή, με τους mainstream οικονομολόγους σαν τον Lawrence Summers, πρώην υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ , να την καταδικάζουν ως εμπόδιο στην τεχνολογική ανάπτυξη. Ένας από αυτούς πρότεινε οτι η πρώτη εταιρία που πρέπει να πληρώσει φόρο για την αυτοματοποίηση πρέπει να είναι η Microsoft.

Ωστόσο, ο φόρος στα ρομπότ είναι μια αντίδραση μπροστά στον αυξανόμενο φόβο οτι η αυτόματη επανάσταση θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη ταραχή, αυξημένη ανισότητα και εργασιακή επισφάλεια οι οποίες ήδη έχουν διαχύσει κοινωνική και ποιλιτική αναστάτωση στη Δύση, οδηγώντας στις αντι-συστημικές ψήφους υπερ του Brexit και του Donald Trump. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν οτι η βαθύτερη χρήση της αυτοματοποίησης θα προκαλέσει ευρεία αναστάτωση σε πολλούς κλάδους ή ακόμα και σε ολόκληρες οικονομίες. Ακόμη χειρότερα, εκτιμάται οτι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα χαθούν και τα περισσότερα, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει την ήδη μεγάλη παγκόσμια ανισότητα.

Το ρίσκο της αυτοματοποίησης της εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται μεταξύ του 55 και 85% σύμφωνα με την πρωτοπόρα μελέτη του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, του 2016. Μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα βρεθούν σε υψηλό ρίσκο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας (77%) και της Ινδίας (69%). Το ρίσκο για την Μαλαισία εκτιμάται στο 65-70%. Στις ανπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο ρίσκο είναι μόνο 57%.

Από την μελέτη του Oxford-Citi, “Το μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν”, κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον τρεις λόγους του γιατί η αυτοματοποίηση θα προκαλέσει διαταραχές, στις αναπτυσσόμενες χώρες συγκεκριμένα.

Πρώτον, λαμβάνει χώρα μια ‘’ανώριμη αποβιομηχάνιση’’ καθώς η παραγωγή γίνεται όλο και λιγότερο εντάσεως εργασίας (labour-intensive) και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν φτάσει το υψηλότερο σημείο των εργασιακών θέσεων παραγωγής (manufacturing jobs).

Δεύτερον, πρόσφατες εξελίξεις στην ρομποτική και την πρόσθετη παραγωγή θα ενεργοποιηθούν και έτσι θα οδηγήσουν σε μετεγκατάσταση των ξένων εταιριών πίσω στις χώρες τους.

70% των πελατών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν οτι εξελίξεις στην αυτοματοποίηση και το 3D Printing θα ενθαρρύνουν τις διεθνείς εταιρείες στην μετεγκατάσταση των παργωγικών τους μονάδων πίσω στις χώρες τους. Κίνα, Ασία και Λατινή Αμερική πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα από αυτή την πιθανή μετεγκατάσταση.

Τρίτον, ο αντίκτυπος της αυτοματοποίησης μπορεί να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω των χαμηλότερων επιπέδων της καταναλωτικής ζήτησης και των περιορισμένων κοινωνικών ασφαλιστικών δικλείδων.

Η αναφορά προειοδοποιεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να αναγκαστούν να ξανασκεφτούν συνολικά τα αναπτυξιακά μοντέλα τους καθώς αυτά τα οποία πέτυχαν να παράξουν οικονομική ανάπτυξη στο παρελθόν δεν θα δουλεύουν πλέον. Αντί για το μοντέλο ανάπτυξης μέσω βιομηχανικών εξαγωγών, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέο μοντέλο ανάπτυξης, σημειώνεται.

η ανάπτυξη μέσω των υπηρεσιών αποτελεί μια επιλογή, ωστόσο πολλές χαμηλής ικανότητας υπηρεσίες αυτοματοποιούνται εξίσου<

Μια άλλη σειρά ερευνών, από το McKinsey Global Institute, ανακάλυψε οτι το 49% της παρούσας εργασιακής δραστηριότητας μπορεί να αυτοματοποιηθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία, και αυτό μεταφράζεται σε 15.8 τρις δολάρια σε μισθούς και 1.1 δις θέσεων εργασίας παγκόσμια. Περίπου το 60% όλων των απασχολήσεων θα μπορούσαν να δουν 30% ή και περισσότερο αυτοματοποίησης των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, περισσότερο καθησυχαστικά, ένας συγγραφέας της αναφοράς, ο James Manyika, σημειώνει πως αυτές οι αλλαγές θα χρειαστούν δεκαετίες.

Ποιές δουλειές είναι περισσότερο επιδεκτικές; Η μελέτη του McKinsey αναφέρει τα καταλύματα και οι υπηρεσίες τροφίμων ως τους πιο ευάλωτους τομείες στις ΗΠΑ, και ακολουθούν η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.

Στα καταλύματα και υπηρεσίες φαγητού, 73% των δραστηριοτήτων που οι εργάτες εκτελούν μπορεί να αυτοματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων της ετοιμασίας, του μαγειρέματος και σερβιρίσματος του φαγητού, όπως επίσης τον καθαρισμό των χώρων παρασκευής φαγητού και συλλογής άπλυτων πιάτων.

Στη βιομηχανία, 59% όλων των δραστηριοτήτων μπορούν να αυτοματοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων το πακετάρισμα, το φόρτωμα, τη συγκόλληση και διατήρηση του εξοπλισμού.

Για το λιανικό εμπόριο, 53% είναι αυτοματοποιήσιμες. Περιλαμβάνουν διαχείριση στοκ, διατήρηση αρχείου πωλήσεων, συγκέντρωση πληροφοριών αναφορικά με τον πελάτη και το προϊόν, όπως και το λογιστήριο.
Ένας ειδικός στην τεχνολογία αρθρογράφος και σύμβουλος, o Shelly Palmer, συμπεριέλαβε επίσης δουλειές του άσπρου κολάρου που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο των ρομποτικών τεχνολογιών. Αυτό περιλαμβάνει μεσαίου επιπέδου μάνατζερς, πωλητές εμπορευμάτων, συντάκτες αναφορών, δημοσιογράφους, συγγραφείς, εκφωνητές, λογιστές και γιατρούς.

Σίγουρα, η τεχνολογική αυτή τάση θα βελτιώσει την παραγωγικότητα ανα παραμείνοντα εργάτη, και θα αυξήσει την κερδοφορία των εταιρειών που θα επιβιώσουν. Αλλά υπάρχουν δυσμενείς επιδράσεις όπως το χάσιμο δουλειών και εισοδημάτων για αυτούς που θα αντικατασταθούν από τις νέες τεχνολογίες. Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αυτοματοποίησης και να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσμενείς επιδράσεις;

Η πρόταση του Bill Gates για την φορολογία των ρομπότ είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές. Ο φόρος μπορεί να μειώσει τον ρυθμό των τεχνολογικών αλλαγών και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από τους φόρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων. Άλλες προτάσεις, όπως αναμενόταν, περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των φοιτητών και των υπαλλήλων στην απόκτηση των νέων αναγκαίων ικανοτήτων προκειμένου να εργαστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Συνολικά, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια πολύ σημαντική καθαρή μείωση της απασχόλησης, και η προοπτική της κοινωνικής δυσαρέσκειας πρόκειται επίσης να είναι αυξημένη.

Όσο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, θα πρέπει να υπάρξει αρκετή σκέψη για τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών αναφορικά με τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές τους, και μια σημαντική επανεξέταση των οικονομικών και αναπτυξιακών στρατηγικών.

provo