Μία από τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ΤΡΡ μεταξύ χωρών της Ανατολικής Ασίας, της Ωκεανίας, της Δυτικής Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι αντιδράσεις από πολλές χώρες, κυρίως αυτές τις Ασίας και της Ωκεανίας, ήταν άμεσες αλλά αντικρουόμενες. Από τη μια πλευρά η Ιαπωνία είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτή τη συμφωνία, καθώς ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε στηρίξει εκεί την οικονομική πολιτική του, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την ενδυνάμωση της Κίνας. Για το Τόκιο, η συμφωνία δεν έχει νόημα χωρίς τις ΗΠΑ…

Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία με τη Νέα Ζηλανδία θέλουν να βάλουν τους Κινέζους στο παιχνίδι, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή τη συμφωνία. Μια στάση εύλογη, αφού και για τις δύο αυτές χώρες η Κίνα είναι ο νούμερο ένα προορισμός των εξαγωγών τους. Ταυτόχρονα όμως είναι και τολμηρή πρωτοβουλία, αφού μέχρι τώρα η Ωκεανία ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ουάσιγκτον. Από πλευράς Πεκίνου, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη, καθώς οι δηλώσεις του κινεζικού ΥΠΕΞ αρκούνται να επαναβεβαιώνουν την… πίστη τους στην παγκοσμιοποίηση. Άλλωστε αυτή είναι η γραμμή που υποστήριξε, υπό τη γενική επευφημία της διεθνούς ολιγαρχίας, ο Κινέζος πρόεδρος στο Νταβός.

Η αλλαγή της πολιτικής του Λευκού Οίκου υποχρεώνει όμως και άλλες χώρες να επανεξετάσουν τη στάση τους. Οι Φιλιππίνες εγκαταλείπουν με αργά αλλά σταθερά βήματα τον άνευ όρων φιλοαμερικανισμό τους, ήδη πριν την εκλογή Τραμπ – και επηρεάζουν κι άλλα κράτη της Ασίας στην ίδια κατεύθυνση. Έτσι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Φιλιππινέζου προέδρου Ντουτέρτε στην Καμπότζη, ο πρωθυπουργός Χουν Σεν ανακοίνωσε την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του από τις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2019. Η μείωση της επιρροής των ΗΠΑ τονίζεται ακριβώς από το γεγονός ότι πρόκειται για ριψοκίνδυνη κίνηση του Χουν Σεν – δεδομένου ότι αν λείψει η ως τώρα… κατανόηση της Ουάσιγκτον προς την Πνομ Πεν, είναι πιθανό να αυξηθούν οι πιέσεις της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας για «πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στην Καμπότζη.

Δρόμος της Αριστεράς