Οπωσδήποτε θα έχετε ακούσει για τις απαιτήσεις τού “κακού” ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει αυτή η ρημάδα η δεύτερη αξιολόγηση που έχει τον άκλειστο. Τι ενίσχυση και παράταση του “κόφτη” ζητάει, τι περαιτέρω κλάδεμα των συντάξεων, τι επιτάχυνση και διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τι το ένα, τι το άλλο… Πάλι καλά, να λέμε, που η αριστερή μας κυβέρνηση ανθίσταται με τις κόκκινες και μπλε μαραίν γραμμές της.

Πάντως, εκείνη η ΔΝΤικη απαίτηση που μου ανέβασε περισσότερο τα γράδα είναι η μείωση του αφορολόγητου. Αν σας παραξενεύει το πώς κόλλησα με τούτο, ανάμεσα σε τόσα και τόσα, πρέπει να σας εξηγήσω ότι κόλλησα στο σκεπτικό που υπάρχει πίσω απ’ αυτή την απαίτηση. Κάνανε έρευνα -λένε οι ΔΝΤιανοί- και διαπίστωσαν ότι, στην Ελλάδα, 55% των μισθωτών και των συνταξιούχων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο μέσος όρος μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο όριο στις χώρες τής ευρωζώνης είναι 8%, οι “φωστήρες” τού ταμείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δικό μας όριο πρέπει να μειωθεί είτε επειδή είναι πολύ ψηλά είτε επειδή οι έλληνες… φοροδιαφυγούν!

Πώς να μην αρχίσεις να τραβάς τα μαλλιά σου, βλέποντας τους “φωτισμένους” συνεργάτες τής Λαγκάρντ να εντοπίζουν την φοροδιαφυγή όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους; Και όμως, οι διαμορφωτές τής κοινής γνώμης σπεύδουν να συμμεριστούν την γνώμη τού ΔΝΤ. Όπως ο κύριος Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης), ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη και οι συνταξιούχοι μπορούν να φοροδιαφυγήσουν αν νοικιάζουν ένα διαμέρισμα δίχως να το δηλώνουν.

Κατά μία έννοια, οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Για να συμπληρώσω το παραπάνω παράδειγμα, σας καλώ να σκεφτείτε πόσοι φοροφυγάδες, οι οποίοι ίσως και να αγνοούν πως είναι φοροφυγάδες, υπάρχουν γύρω μας. Φοροφυγάς είναι και η κυρά-Στέλλα, η χήρα, που κάθε Σάββατο ζυμώνει καμμιά δεκαριά δίκιλα καρβέλια ψωμί και τα πουλάει στους γείτονες με ένα δίφραγκο το ένα, μαζεύοντας ένα αφορολόγητο εικοσάρι την εβδομάδα. Φοροφυγάς είναι και η γυναίκα μου, που εδώ και χρόνια ξήλωσε τα λουλούδια από τις γλάστρες και φυτεύει πλέον εποχικά ζαρζαβατικά, δίχως όμως να δηλώνει το εισόδημα από την ιδιοκατανάλωση των παραγόμενων αγγουριών, τοματών, πιπεριών, θυμαριού, ρίγανης, σέλινου κλπ. Φοροφυγάδες είναι και οι δυο φοιτητριούλες απέναντι, που τα σαββατόβραδα κάνουν μπέιμπυ-σίττινγκ, εισπράττοντας από ένα μαύρο εικοσάρι η καθεμιά. Φυσικά, φοροφυγάδες είναι και όλες οι καθαρίστριες που δουλεύουν αδήλωτες στα αμέτρητα συνεργεία καθαρισμών, όλοι οι φοιτητές που κάνουν κατ’ οίκον μαθήματα σε μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου, όλοι οι συνταξιούχοι που δουλεύουν αδήλωτα για να επιβιώσουν χωρίς να χάσουν την σύνταξή τους κλπ.

Συμφωνείτε, ε; Και καλά, εγώ δεν πληρώνω πρόστιμο, οπότε μπορώ να λέω όποια κουταμάρα μού κατεβαίνει στο κεφάλι. Εσείς, όμως, γιατί με ακούτε; Κι όχι απλώς με ακούτε αλλά λέτε κι από πάνω ότι έχω δίκιο! Πάρτε μωρέ ένα κομπιουτεράκι και κάντε την διαίρεση 8.636 διά 14. Πόσο βγάλατε; 616,86 ε; Άντε, κάντε κι άλλη μια, 8.636 διά 12 ίσον 719,67. Αν δεν καταλάβατε, το 14 είναι για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και το 12 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άρα το πηλίκο των διαιρέσεων δείχνει το αφορολόγητο μηνιαίο όριό τους. Παναπεί: όποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν καθαρά λιγώτερα από 616,86 ευρώ και όποιοι συνταξιούχοι έχουν καθαρή σύνταξη μικρότερη των 719,67 ευρώ δεν οφείλουν φόρο. Και τώρα πείτε μου: με τον επίσημο κατώτερο μισθό στα 586 ευρώ μικτά (489,31 καθαρά), με τον μισθό όσων δεν έχουν κλείσει τα 25 τους χρόνια στα 511 μικτά (426,69 καθαρά), με το ΕΚΑΣ υπό κατάργηση και με τις συντάξεις να έχουν κλαδευτεί 13-14 φορές μέσα σε εφτά χρόνια, γιατί είναι παράλογο το ότι 55% των ελλήνων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο; Έλα ντε!

Όμως, το ΔΝΤ επιμένει: 5,4 εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5.546 ευρώ κατά μέσο όρο, δηλαδή ζουν με 462,17 ευρώ τον μήνα, πράγμα αδύνατον, άρα κλέβουν. Ψιτ, παιδιά, σας έχω και καλύτερο: όταν βγάζατε αυτά τα νούμερα, δεν είχε καταργηθεί ακόμη το ΕΚΑΣ, δεν είχε ισχύσει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, δεν είχαν εξαχνωθεί οι επικουρικές και δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η ελαστική απασχόληση (τον περασμένο Οκτώβριο οι θέσεις πλήρους εργασίας γκρεμίστηκαν στο 38,3% του συνόλου). Για κάνετε έναν κόπο να επαναλάβετε τους υπολογισμούς σας του χρόνου, να δούμε τα ευρήματα και θα τα ξαναπούμε.

Στο μεταξύ, τα καινούργια στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν ότι οι “τεμπέληδες” έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον κόσμο: πρώτοι στην Ευρώπη, τέταρτοι στον πλανήτη. Με μηνιαία αμοιβή 462,17 ευρώ κατά μέσο όρο αλλά με υψηλό αφορολόγητο…

Επειδή όλα τούτα δεν βοηθάνε στο να πέσουν τα γράδα μου κι επειδή είμαι σε ηλικία όπου θερίζουν τα εγκεφαλικά, λέω να σταματήσω εδώ. Όμως, μιας και τόσο το ΔΝΤ όσο και οι λογής-λογής Μπάμπηδες αρέσκονται σε νούμερα, θα κλείσω με μερικά από δαύτα. Όλα προέρχονται από την ΕλΣτατ και αφορούν το 2015 σε σύγκριση προς το 2008:
– ΑΕΠ: μείωση κατά 66,3 δισ. ή 27,4%
– Σύνολο αμοιβών εξηρτημένης εργασίας: μείωση κατά 25,8 δισ. ή 31,1%
– Ιδιωτική κατανάλωση: μείωση κατά 37%
– Θέσεις εργασίας: μείωση κατά 839.000 ή 17,24%
– Άνεργοι: αύξηση κατά 750.200 άτομα ή 199,36% (τριπλασιάστηκαν!)

Και ένα κερασάκι: Το 2015, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε πρωτογενώς (από την διαφορά θανάτων-γεννήσεων) κατά 29.365 άτομα. Ο αριθμός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τής χώρας (σημ.: δεν υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο 1941-1949). Χαίρετε.

cogito ergo sum