Μνημονιακά copy-paste

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Την περασμένη Δευτέρα 14/11 ψηφίστηκε –με ψήφους μόνο της διοικούσας παράταξης– ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για το έτος 2017. Όπως και όλοι οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, συντάχθηκε κατ΄ εφαρμογή του μνημονιακού Ν. 4070/14 (Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας των ΟΤΑ), σύμφωνα με τις οδηγίες που στέλνονται κάθε Ιούλιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι ΚΥΑ του 2014, 2015, 2016 είναι copy paste. Στο μόνο που διαφέρουν είναι οι υπογράφοντες μνημονιακοί υπουργοί: 2014: Χρ. Σταϊκούρας – Αργ. Ντινόπουλος, 2015: Ν. Βούτσης – Δημ. Μάρδας, 2016: Ι. Μπαλάφας – Γ. Χουλιαράκης. Οι οδηγίες της ΚΥΑ είναι τόσο σαφείς και δεσμευτικές ώστε να καταργείται κάθε έννοια αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και οι προϋπολογισμοί να έχουν προαποφασιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Το μνημονιακό κράτος έχει συνέχεια! Ο προϋπολογισμός βέβαια ελέγχθηκε πιο πριν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, την «Τρόικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αρχικά απορρίφθηκε για εντελώς τυπικούς λόγους, χαρακτηρίστηκε όμως, για λόγους εμπέδωσης και αποδοχής της μνημονιακής επιτροπείας, ως μη ρεαλιστικός, υπό την απειλή της εκ νέου αποπομπής. Τα έσοδα που αποδίδονται έχουν παγώσει από το 2012, όταν είχαν ήδη περικοπεί από τον προπομπό του μνημονίου, τον «Καλλικράτη» κατά 60%. Σήμερα εκτιμάται ότι η περικοπή προσεγγίζει το 70%. Η τοπική αυτοδιοίκηση ασφυκτιά και λόγω έλλειψης ίδιων πόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις πολλαπλές ανάγκες της κοινωνίας που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Βασικές λειτουργίες όπως η Πολιτική Προστασία, έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η συντήρηση των οδικών δικτύων ανεπαρκέστατη.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επιβαρυντική με δεδομένη την προβληματική διαχείριση και την αδυναμία απορρόφησης και αυτών ακόμα των πενιχρών πόρων που μεταφέρονται ως ταμειακά αποθέματα από έτος σε έτος. Καθ’ όλο το έτος θα γίνουν πολλές τροποποιήσεις ώστε να ικανοποιούνται έκτακτες ανάγκες αφήνοντας άλλες, εξίσου σημαντικές, στην αναμονή. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν πρέπει να αποδέχονται τα μνημονιακά τετελεσμένα γιατί έτσι μετατρέπονται σε μνημονιακά όργανα. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα ακολουθούν αυτή την τακτική. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διεκδικήσει τους πόρους που αναλογούν στις ανάγκες των πολιτών και στην υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, η κατάσταση θα πηγαίνει προς το χειρότερο. Βασική προϋπόθεση η ενεργοποίηση και ο συντονισμός των ζωντανών δυνάμεων που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιφέρεια της χώρας και προσπαθούν να επιβιώσουν δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας για την διέξοδο. Υπάρχουν δυνατότητες, δεν μας αξίζει αυτό το παρόν! Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

*Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Δρόμος της Αριστεράς