o-filis-kai-o-adwnis-opws-den-tous-exete-ksanadei-pote-w_l

του Ισαάκ Σούση

Ο Έλληνας ούτε πιστεύει, ούτε παρασύρεται από τους πολιτικούς, συνέβαινε αυτό κάποτε αλλά εδώ και καιρό δεν συμβαίνει . Yποτίθεται ότι συνέβη με τον Συριζα πριν τις εκλογές. Αλλά κι αν συνέβη, συνέβη σε πολύ μικρότερο ποσοστό από όσο συζητήθηκε, και χρεώθηκε στην ευπιστία του και πάλι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Έλληνας, που ψηφίζει, καλύπτεται από τους πολιτικούς, κρύβεται πίσω από αυτούς, γιατί έχει πια την δικιά του ατζέντα, και δεν είναι καν θέμα παιδείας, στο βαθμό που το αιτιολογούμε έτσι . Είναι θέμα εμπειρίας, μιας νεότερης ιστορίας παραφουσκωμένης με φιλοδοξίες και οικτρές διαψεύσεις, με αναπαραστάσεις στο πολιτικό των προσωπικών του διενέξεων και την επιδίωξη των προσωπικών του συμφερόντων, πέρα από κάθε ιδεολόγημα, παρωχημένα προοδευτικό, ή σύγχρονα απαρχαιωμένο.
Το ντουετάκι Φίλη, Άδωνι, που συνψάλλουνε,  δεν έχει τίποτα σοκαριστικό, και άδικα προωθείται στις πρώτες ειδήσεις. Είναι μια τρυφερή selfie της ελληνικής δημοκρατίας, που ο φακός την έπιασε σε στιγμή αμοραλιστικής κατάνυξης .

Τώρα θα μου πεις, κάθε μέρα αναλωνόμαστε σε μια δοξολόγηση των ιδεολογημάτων που υποστηρίζει ο καθένας,  και να οι επέτειοι, και να τα μνημόσυνα, και να οι εκθεσούλες ιδεών και τα ρητορικά σχήματα να διαπρέπουν.

Ε , καλά, δεν είναι και η πρώτη φορά. Εξάλλου, ο νεωτερικός τρόπος που έχουμε πλέον εγκατασταθεί, μαζί με τα απωθημένα και τις φαντασιώσεις μας, είναι και λίγο στεγνός, σαν γνήσιος απόγονος της βιομηχανικής επανάστασης, του εξορθολογισμού που άνθισε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και στις φάμπρικες, θέλει το διακοσμητικό του, το τζιβιτζιλήκι του.

Όπως και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, έτσι και ιδεολογούντες έχουμε τις αρχές μας, αλλά είμαστε και άνθρωποι αδελφέ…

Εγώ πιστεύω ότι ο Έλληνας παρότι απατά με τις ανατολίτικες συνήθειές του, είναι τελειωμένος δυτικός, όσο κι ένα ασιατικό εστιατόριο στην Νέα Υόρκη. Και είναι ελάσσονος σημασίας αν δεν έχει βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Μπαχ, του Xέγκελ, του Άνταμ Σμιθ, και η υποκρισία του δεν έχει την προτεσταντική στόφα. Σημασία έχει το ελληνικό όνειρο που καλλιεργεί, όποτε τον παίρνει, κατ΄ αναλογίαν με το αμερικανικό.

Εξάλλου, κοντός ψαλμός… Η γενιά των κομπιούτερς είναι εδώ, με την αναβαθμισμένη τεχνολογικά χειραγώγηση που της επιφυλάχθηκε, με τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις ανεκτόνωτες, αλλά ξανά με το δέλεαρ της προσωπικής επιτυχίας να βομβαρδίζει τις αντιλήψεις της, με έναν αχταρμά καινοφανών μεθόδων να έχει αποδομήσει τη στοιχειώδη παιδεία της, και με την επιβολή μιας παγκοσμιοποιημένης παραποίησης της ιστορίας, μέσα από την ηρωική φαντασία των games και των ταινιών,να καθορίζει το φαντασιακό της με τον Μέγα- Αλέξανδρο πόκεμον και τον Ηρακλή να τα κάνει λίμπα στο Μανχάταν και να τα βάζει με την Λερναία Ύδρα του καπιταλισμού, πετυχαίνοντας όσα και ο ορίτζιναλ Ηρακλής στην περιοχή του μύθου, που όμως κατατροπώνεται στις πραγματικές δοσοληψίες.

ημεροδρόμος