allende3

Του nikou kefi

11/9/1973

43 χρόνια πριν ο Σαλβαντόρ Αλιέντε αντιστάθηκε με καμμιά 40ρια συντρόφους – ούτε καν τόσοι δεν ήταν μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Του κόστισε η ζωή του με την αυταπάτη πως δε χρειαζόταν να δώσει όπλα σε λαικές πολιτοφυλακές κι ότι τα αμερικανικά γεράκια θα σέβονταν τις αποφάσεις του λαού του (ή οποιαδήποτε άλλου λαού…).

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Δεν κονιορτοποιήθηκε μόνο η “ειρηνική επανάσταση” αλλά η ίδια η ζωή , ο ίδιος ο λαός του, για να εφαρμοστεί το πιο σιχαμένο “πείραμα” οικονομικού νεοφιλελευθερισμού των “παιδιών της σχολής του Σικάγου”του Φρίντμαν.

Οι “φωστήρες” του νεοφιλελευθερισμού βρήκαν κι άλλους τρόπους να επιβάλλουν δυναμικά τη θέληση τους. Το ΔΝΤ απέκτησε το knowhow για το πώς να καταλύει τη δημοκρατία με “δημοκρατικό μανδύα” , η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ βρήκαν τρόπους να βάζουν σε πρώτο πλάνο την οικονομία ξέχωρα από την πολιτική, οι πολυεθνικές συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα ακόμη και μέσα στη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού, την ίδια στιγμή που το χρέος του πλανήτη είναι δυσανάλογα πολλαπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ και μάλλον θα το πληρώσουμε στους εξωγήινους.

Όταν πας να μεταρρυθμίσεις το σύστημα εκ των έσω , όταν κυνηγάς ότι αριστερό έχει μένει βαφτίζοντάς το “‘άκρο”, όταν δίνεις όρκους πίστης …πάντοτε θα ακολουθούν 11/9. Χωρίς να αγνοείται η μεγάλη προσωπικοτήτα που σφράγισε την Αριστερά για πολλές δεκαετίες, οφειλούμε να βλέπουμε και το τελικό αποτέλεσμα.

maxres3default

Ένα από τα πολλά επιστημονικά ανεξήγητα , ενώ οι πύργοι επλήγησαν από τα αεροπλάνα, το κτίριο που βλέπετε έπεσε ως τραπουλάχαρτο !!

11/9/2001

Βρισκόμουν στο δρόμο για το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, ούτε μισή ώρα απόσταση, όταν στο ραδιόφωνο ακούγαμε την είδηση για το “τρομοκρατικό χτύπημα” στη Ν.Υόρκη. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο σαστίσαμε. Παντού στρατός, ουρές στα checkin, έξτρα “ενδιαφέρον” για όσους έμοιαζαν να έχουν αραβική καταγωγή. Όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα !! “Ωρέ μπράβο ετοιμότητα οι ρουμάνοι” σκεφτόμουν. 3 ώρες μετά στην Αθήνα παρακολουθούσα το τι σοκαριστικό είχε γίνει, το πως προβαλλόταν και το πως αυτό θα άλλαζε τον κόσμο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο κόσμος άλλαξε. Με το πρόσχημα της ασφάλειας (των αριθμητικά λίγων “πολιτισμένων” του δυτικού κόσμου) ισοπεδώθηκαν , εκτός από τα κάθε λογής δικαιώματα τους, και καμμιά 10ρια χώρες με εκατομμύρια πρόσφυγες, “παράλληλες απώλειες” μαζί με τους χιλιάδες νεκρούς σύμφωνα με την οργουελιανή ορολογία.

Μετά το πρώτο διάστημα άρχισαν σιγά σιγά να βγαίνουν μικρές ιστορίες (πέρα από τις αστείες φήμες πως είχαν ειδοποιηθεί και καλά μόνο οι εβραίοι) που αμφισβητούσαν σημαντικά κομμάτια της επίσημης αφήγησης. Εως το 2008 είχαν κυκλοφορήσει και αρκετά ντοκιμαντέρ που εύκολα μπορείτε να βρείτε στο διαδύκτιο με επιστημονικές αποδείξεις (κι όχι απλές ενδείξεις ή συνομωσιολογία, χωρίς να λείπουν βέβαια και αυτά) με πολύ σοβαρές απαντήσεις στο πως στήθηκε το show το 2001.

Αποτελεί δεδομένο για τον γράφοντα. Η ιστορία των δίδυμων πύργων (και της επίθεσης στο πεντάγωνο αλλά και της πτώσης κάποιων αεροπλάνων)στήθηκε εξαιρετικά μελετημένα και σε αρκετό χρονικό διάστημα σε κάθε επίπεδο από κομμάτι της τότε αμερικανικής διοίκησης του Bush προσδοκώντας σε ότι ακολούθησε. Πολέμους για να λειτουργεί το παγκόσμιο καρτέλ της βιομηχανίας όπλων, γεωπολιτικό “πόδι” και ακόμα πιο στενός έλεγχος στους ενεργειακούς δρόμους, οργουελιανό κράτος στο εσωτερικό με περιστολή στην καλύτερη και εξαφάνιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνήθως. Και το “μοντέλο” να εξάγεται βήμα βήμα στο σύνολο του δυτικού κόσμου.

Ακολουθεί ένα από τα πολλά ντοκιμαντέρ που έγιναν, ιταλική παραγωγή με συμμετοχή του Ντάριο Φο.