Οι «κωλοτούμπες» συνεχίζονται

Του Παύλου Δερμενάκη

Όρκους πίστης στην ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ο Γ. Χουλιαράκης

Η υποτιμητική έκφραση «Greek Statistics» χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την αναξιοπιστία των στατιστικών που παρέχουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Η «λογική» της διαπλοκής του μεγάλου κεφαλαίου με το κράτος και τα «δικά του παιδιά» απαιτούσε οι κυβερνήσεις να έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που συγκεντρώνονταν από τη φορολογία και τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε. Έτσι χρησιμοποιήθηκε, κατά κόρον από τη δεκαετία του 1980, ο δημόσιος δανεισμός. Όσο, όμως, μεγάλωνε ο δανεισμός τόσο έπρεπε να εφευρίσκονται τρόποι να εμφανιστεί μειωμένος για να μπορέσουν να συνεχίζουν να δανείζονται. Ιδιαίτερα αυτό ίσχυε όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις/κόμματα και έλαβε τεράστιες διαστάσεις στην τελευταία 20ετία κάτω από συγκεκριμένες ανάγκες.

Κατ’ αρχήν, για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία «πειραγμένα». Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν «δημιουργική λογιστική». Τα στοιχεία έγιναν αποδεκτά από την Ε.Ε. και η Ελλάδα μπήκε χωρίς αμφισβητήσεις στη φυλακή του ευρώ, παρά το ότι η τότε κυβέρνηση Σημίτη είχε «απoκρύψει» ένα μεγάλο μέρος δημόσιου χρέους μέσω SWAP με την Goldman Sachs, που συνεχίζει να στοιχίζει τεράστια ποσά για το Λαό.

Στη συνέχεια, μετά το πάρτι με τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές του Δημοσίου της εποχής Σημίτη (Siemens, Ολυμπιακοί Αγώνες, μεγάλα έργα) και για να έχει περιθώριο για τη δική της διαχείριση, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή προχώρησε στην «απογραφή» που είχε ως συνέπεια να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος, να επιβληθεί νέα λιτότητα για το λαό και στη συνέχεια να αυξηθεί διά μαγείας το ΑΕΠ. Η νέα αλλαγή κυβέρνησης (ΓΑΠ) είχε ως συνέπεια τη νέα «απογραφή» που εκτίναξε το έλλειμμα του 2009 σε πάνω από 15% τελικά. Αποτέλεσε την αιτιολογία για να μπει η Ελλάδα στα μνημόνια και να ξεκινήσει ο γολγοθάς για το λαό.

Το έργο της αναθεώρησης στατιστικών στοιχείων το ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο κ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Μόνος του, παρακάμπτοντας διαδικασίες, επιστήμονες της ΕΛΣΤΑΤ και το ίδιο το Δ.Σ. (στην πράξη το κατάργησε) «επεξεργάστηκε» τα στοιχεία με τους ιθύνοντες της Eurostat και της τρόικα και παρουσίασε το έλλειμμα του 2009 αρκούντως υψηλό ώστε να τους ικανοποιεί. Οι διαμαρτυρίες μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και οι αναλύσεις τους πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και στη συνέχεια αποπέμφθηκαν. Η κυβέρνηση ΓΑΠ είχε την αιτιολογική βάση για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς μνημονίων.

Με βάση τα στοιχεία του κ. Γεωργίου που τα αναγνώρισε αμέσως ως γνήσια η τρόικα, στήθηκε το πάρτι τους σε βάρος του ελληνικού λαού. Όλοι αυτοί που δέχονταν ως αληθινά τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων τα διέγραψαν ξαφνικά όλα ως Greek Statistics και θεώρησαν ως μόνα γνήσια εκείνα του κ. Γεωργίου.

Επί της προεδρίας στη Βουλή της Ζ. Κωνσταντοπούλου και στο πλαίσιο της Επιτροπής για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους υπήρξε ειδική έρευνα γύρω από το έλλειμμα του 2009 και διαπιστώθηκαν, από την ακροαματική διαδικασία, μια σειρά από προβλήματα. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν προχώρησε το θέμα αλλά μετά τις εκλογές της 20/9/2015 κατάργησε την Επιτροπή και διέγραψε όλα τα σχετικά πρακτικά από το site της Βουλής. Είχε προηγουμένως συμφωνήσει και συμπεριέλαβε στον νόμο με τα πρώτα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου (Ιούλιος 2015) την υπαγωγή της ΕΛΣΤΑΤ, ουσιαστικά, υπό τον έλεγχο της τρόικας (ονομάστηκε αυτονομία της δημόσιας Αρχής ΕΛΣΤΑΤ).

Παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης

Η Ελληνική Δικαιοσύνη με τους ρυθμούς της, τις παθογένειες και τα προβλήματά της άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Γεωργίου για το έλλειμμα 2009. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επένδυσε πολιτικά σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς: α) τη βολεύει για να φορτωθεί το πρόβλημα πολιτικά στον ΓΑΠ (ΠΑΣΟΚ) άρα να ενισχύσει τη θέση της στο χώρο της κεντροαριστεράς, και β) να υπάρξει πρόβλημα στη Ν.Δ., καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει θέση θετικά υπέρ της δικαστικής διαδικασίας διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Καραμανλική πτέρυγα, η οποία θα κινδυνεύει να χρεωθεί το πρόβλημα αν δικαιωθεί ο Γεωργίου.

Όμως, η υποκρισία του νεο-μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ κοντά ποδάρια. Κατ’ αρχήν, επί της ουσίας, δεν μπορεί σήμερα να είναι κατήγορος του Γεωργίου αφού: 1) Όλα όσα έχει αποδεχθεί και εφαρμόζει ως κυβέρνηση είναι βασισμένα στα «πειραγμένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 2) αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις της τρόικας για την «ανεξαρτησία» της ΕΛΣΤΑΤ. Εκτός όμως από τα παραπάνω λογικά συμπεράσματα υπάρχει και η ωμή πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα είναι χώρα-προτεκτοράτο της τρόικας. Μέσω του συνεχούς εκβιασμού των δόσεων επιβάλλουν οτιδήποτε θέλουν. Με αυτές τις πλάτες ο κ. Γεωργίου δήλωσε πρόσφατα ότι ο έλεγχος των πεπραγμένων του θα δημιουργήσει προβλήματα και απαίτησε με επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση των στοιχείων ως γνήσιων και την απαλλαγή του. Η κυβέρνηση (αρμόδιος υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος) με τη γνωστή της τακτική αρχικά κατάγγειλε την επέμβαση της Κομισιόν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και δήλωσε το περίφημο ότι όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια, όπως πάντα, μετά τους λεονταρισμούς και όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα, έκανε τη γνωστή «κωλοτούμπα». Την 1/9/2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat. Εγγυάται και προστατεύει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Σεβόμαστε τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου».

Έτσι, με μία ακόμα «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης φαίνεται να κλείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, το θέμα «διόγκωση ελλείμματος 2009». Η κυβέρνηση, με αυτό το τρόπο, νομιμοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο την κατάφωρη παρέμβαση της Ε.Ε. για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που εκκρεμούσε στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Επιβεβαίωσε ότι σε μια χώρα-αποικία χρέους η θέληση των δανειστών είναι ισχυρότερη από το Σύνταγμα, τη Βουλή, τους νόμους, την κοινή αίσθηση για το δίκαιο. Αποκάλυψε για άλλη μια φορά το «όριο» της δήθεν διαπραγμάτευσης και γελοιοποίησε τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» της. Παράλληλα, απέδειξε προς τους δανειστές πόσο καλή και υπάκουη είναι στις εντολές τους, και προς τον ελληνικό λαό ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτήν, που προκειμένου να παραμείνει στις καρέκλες της «εξουσίας» κάνει ό,τι της ζητούν οι δανειστές-δυνάστες του λαού.

Δρόμος της Αριστεράς