adonis-portosalte

Δεν είναι η πρώτη φορά που το blog ασχολείται με την αφεντιά του δημοσιογράφου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΣΚΑΙ, Άρη Πορτοσάλτε. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, ειδικά με εκείνα τα δύο απανωτά άρθρα (άρθρο 1, άρθρο 2) που αποδείκνυαν πώς ο όμιλος Αλαφούζου προμοτάρει την ακροδεξιά εντός της ΝΔ, με το συνεχή βομβαρδισμό των τηλεθεατών και ακροατών του, όσοι του έμειναν, και την επιβολή της παρουσίας του Αδωνη Γεωργιάδη.

Σε αυτό το άρθρο, που ειναι αφιερωμένο στο διευθυντή του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΣΚΑΙ, διατυπώνουμε μια σειρά σκέψεων σχετικά με το ρόλο και τη λύσσα που διακατάχει το συγκεκριμένο “δημοσιογράφο” στην καθημερινή άσκηση του ρόλου του. Αρχικά, να επισημάνουμε την αντίφαση που συνιστά ο ρόλος του δημοσιογράφου με αυτόν του μέλους ενός Δ.Σ. ενός κερδοσκοπικού οργανισμού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς πώς ο καθεστωτικός δημοσιογράφος που έχει σχέση εξάρτησης και μάλιστα δηλωμένη σχέση συνδιαλλαγής με αφεντικό-καναλάρχη (ως μέλος του Δ.Σ.) το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να διεκδικήσει για τη δουλειά του είναι η επίκληση της όποιας αντικειμενικότητας (αλήθεια ποια αντικειμενικότητα όταν υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης?) και της αξιοπιστίας.

Επομένως, ο “δημοσιογράφος” Αρης Πορτοσάλτε, εφόσον αληθεύει ότι συμμετέχει στο Δ.Σ του οργανισμού ΣΚΑΙ, έχει ξεκάθαρα το ρόλο του υπαλλήλου επιχειρηματικών συμφερόντων του αφεντικού του καναλάρχη (κάτι που προκύπτει από την υποχρέωση του ως μέλος του Δ.Σ. ) και είναι ερώτημα για την ηθική του το ότι δεν αποκαλύπτει στους ακροατές και ακόλουθούς του στα social media αυτή τη σχέση…

Σε δεύτερο επίπεδο, αφορμή για αυτό το νέο άρθρο στάθηκε η παρέμβαση του, συντονισμένος με ένα πλήθος blog, περιθωριακών ακροδεξιών site και φυσικά με δημοσιογράφους που δηλωμένα πλέον εργάζονται στο μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ, όπως ο Μπάμπης Παπαναγιώτου, με αφορμή το δυστύχημα με τους νεκρούς στην Αίγινα. Η λάσπη και η συκοφαντία που χύθηκε από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα με τους νεκρούς αφορούσε την δήθεν παρουσία, κατά άλλα παπαγαλάκια ακόμα και την πλοήγηση, στο ταχύπλοο που προκάλεσε την τραγωδία  ενός “Συριζόπουλου” που άλλα site έδειχναν και συγκεκριμένο υπουργό.

Μάλιστα, υιοθετώντας ο Πορτοσάλτε αυτή τη φήμη, κακόβουλα και με εμφανή εμπάθεια μιλά ανοικτά για κουκούλωμα… Θαυμάστε το τουιτ του

Η εκτόξευση της λάσπης και της συκοφαντίας γίνεται με τη διατύπωση “δημοσιογραφικού ερωτήματος”. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή είναι η γραμμή άμυνας πλήθους εκβιαστών και αθλίων της δημοσιογραφίας στο παρελθόν (είναι πρόσφατο άλλωστε το σκάνδαλο των εκβιαστών Μαυρίκων που είχαν προνομιακές σχέσεις και χρηματοδοτούνταν από τη ΝΔ). Όταν δεν είχαν κανένα στοιχείο ή απόδειξη και προκειμένου να παίξουν το ρόλο τους διατύπωναν συκοφαντικά και γεμάτα λάσπη “δημοσιογραφικά ερωτήματα” στις στήλες και στα ΜΜΕ των καναλαρχών-αφεντικών τους. Φυσικά το παιχνίδι είναι γνωστό και στημένο εδώ και χρόνια. Εφόσον το θύμα των “δημοσιογραφικών αποκαλύψεων με τη μορφή ερωτημάτων” αντιδράσει και ασκήσει νόμιμα μέσα, ο “στοχοποιημένος” κατά τον Πορτοσάλτε, δημοσιογράφος θα επικαλεστεί την ελευθερία λόγου και διατύπωσης ερωτημάτων για να την βγάλει καθαρή.

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια

Και τις αγωγές και μηνύσεις αποφεύγουν τα τζιμάνια της λάσπης και συκοφαντίας και τη βρώμικη δουλειά κάνουν ώστε να θολώσουν τα νερά και να χύσουν δηλητήριο. Έχουν προετοιμάσει άλλωστε την κοινωνία, δεκαετίες τώρα με τον εκφασισμένο λόγο τους, με τον δημοσιογραφικό οδοστρωτήρα που χύνει τόνους λάσπης και παραπληροφορόσης και στο τέλος αν βρει τα ζόρια ζητά και κάνα συγγνώμη σε καμία γωνία της εφημερίδας… Όπως η περίφημη ιστορία πρόσφατα με τον Βασίλη Χιώτη που έβγαζε σειρά δημοσιευμάτων εναντίον του Κατρούγκαλου και όταν η ιστορία κατέληξε στα δικαστήρια, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί ότι έκανε κατασκευή και διαστρέβλωση…

Αλλά ο Αρης Πορτοσάλτε δεν είναι Χιώτης, δεν θα πιαστεί τόσο εύκολα κορόιδο ώστε να ζητά συγγνώμη για τη λάσπη που ρίχνει. Για αυτό διατυπώνει “ερωτήματα” τα οποία πουλάει στους αφελείς ακροατές και ακόλουθούς του ως ενοχλητικά για την εξουσία και το καινούριο καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ.Και όταν του απαντάει η κυβέρνηση μιλώντας για δημοσιογραφική αλητεία, θα βγει στα φιλόξενα παράθυρα του ΣΚΑΙ ντουέτο με τον trainer της ΝΔ, Παπαναγιώτου για να κλαφτουν για εκφασισμό και στοχοποίηση….

Και μιλάνε για στοχοποίηση αυτοί που τόσα χρόνια με τις μνημονιακές πολιτικές, δεν άφησαν ούτε μια κοινωνική ομάδα και αγωνιστή δίχως λάσπη, συκοφάντηση και επιθετικό λόγο. Πρόκειται για τους πιο ακραιφνείς υποστηρικτές των πολιτικών φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του λαού που και σήμερα συνεχίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι με το νέο καθεστώς, γιατί τα αφεντικά τους, οι καναλάρχες των θαλασσοδανείων που τώρα παρελάζουν από εξεταστικές επιτροπές, έχουν βαλθεί να ρίξουν το νέο καθεστώς που επιθυμεί να τους βάλει να πληρώσουν για πρώτη φορά τη χρήση δημόσιου φάσματος που τόσα χρόνια πλιατσικολογούν στο τζάμπα, με τις πλάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Και ο ζήλος τους ή μάλλον η λύσσα τους μεγαλώνει όταν η δικαστικη εξουσία στριμώχνει τα αφεντικά τους που πιάνονται στα πράσσα ως πιθανοί φοροκλέφτες και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τεράστια ποσά στους λογαριασμούς τους. Αυτή είναι η περίπτωση του αφεντικού του Πορτοσάλτε, του μεγαλοκαναλάρχη και εφοπλιστή Αλαφούζου, του οποίου η περιουσία δεσμεύτηκε, μερικές μέρες πριν ο υπάλληλός του εξαπολύσει τη λάσπη και τα υπονοούμενα για συριζαίο στο ταχύπλοο.

Και πώς είναι στημένο το παιχνίδι?

Αρχικά, τα περιθωριακά site και δημοσιογράφοι της ακροδεξιάς θα διακινήσουν βρωμιές και λάσπη. Θα αναπαράγουν στα μέσα τους τις θεωρίες συνωμοσίας και τις κατασκευασμένες πληροφορίες από τα υπόγεια των ομάδων αλήθειας… Έπειτα, το παιχνίδι περνάει σε πρόθυμους βουλευτές και κόμματα…Άλλοτε θα ειναι οι “αυγενάκηδες” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε το ρόλο αυτό θα παίζουν οι παραπόταμοι της διαπλοκής, όπως το κόμμα ΠΟΤΑΜΙ, που θα ζητήσει την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για την περίπτωση του δυστυχήματος στην Αίγινα…

Αλήθεια, το ΠΟΤΑΜΙ, ζητά άρση τηλεφωνικου απορρήτου των επιβατών για κάθε δυστύχημα με νεκρούς ή απλά τώρα κινητοποιήθηκε για να μπει σε λειτουργία ο μηχανισμός της λάσπης και της συκοφαντίας?

Μερικές φορές το παιχνίδι πάει και ανάποδα, δηλαδή πρώτα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που χαίρουν ασυλίας, θα αναπαράγουν φήμες και κατηγορίες εναντίον άλλων και έπειτα οι πρόθυμοι φίλοι τους στα ΜΜΕ θα αναπαράγουν τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των βουλευτών χωρίς την απειλή των αγωγών μιας και το παρουσιάζουν ως είδηση για τη δραστηριότητα των βουλευτών… Γνωστό το κόλπο και οι σχέσεις εμπιστοσύνης κομμάτων της διαπλοκής και ΜΜΕ…

Μετά αναλαμβάνει το βαρύ πυροβολικό της δημοσιογραφίας.

Το κλίμα έχει πλέον διαμορφωθεί από το στρατό των πρόθυμων ηλιθίων στα social media και τα περιθωριακά site. Μένει πλέον να μπει στην κεντρική σκηνή της προπαγάνδας και το παιχνίδι των κομματικών αντιπαραθέσεων ως “είδηση” η περίφημη φημολογούμενη συμμετοχή ενός συριζαίου (υπουργού κατά τις φημολογίες) στο δυστύχημα που κουκουλώθηκε. Εκεί είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων της ΝΔ όπως ο Παπαναγιώτου και των Πορτοσάλτε των καναλαρχών που θα φέρουν το θέμα στην ειδησεογραφική επιφάνεια, αφού πλέον έχει κυκλοφορήσει αρκετά ως φημολογία που δεν διαψεύδεται. Σε αυτό το παιχνίδι, θα βοηθήσουν και οι φυλλάδες του ομίλου ΔΟΛ που βλέπει το αφεντικό του, τον Ψυχάρη, πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες να τον ψάχνει η δικαστική εξουσία και να καλείται να απολογηθεί για θαλασσοδάνεια, ενώ το κύριο όργανο προπαγάνδας του, ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΚΑ βρίσκεται εκτός της μάχης των τηλεοπτικών αδειών.

Αλήθεια, δεν έχει ενδιαφέρον και μια “σύμπτωση” στην παρουσία του δημοσιογράφου Πορτοσάλτε στα social media και ειδικά το Twitter?

Είναι γνωστό ότι η ΝΔ έχει επιστρατεύσει ήδη από την εποχή Μουρούτη ένα μεγάλο πλήθος τρολ και πρόθυμων ηλιθίων που αναπαράγουν κάθε τοποθέτηση στελεχών της ΝΔ και επιτίθενται με σφοδρότητα και χυδαιότητα σε πολιτικούς αντιπάλους. Πρόσφατα φάνηκαν ενδείξεις ότι αυτός ο στρατός έχει ενεργοποιηθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και δίνει ένα πλήθος της τάξης των 100 RT και FAV για κάθε τουιτ εκπροσώπου της ΝΔ ή φιλικού τους λογαριασμού που θέλουν να προμοτάρουν (well done @Gerogriniaris) . Δείτε προσεκτικά πότε χρονικά αρχίζουν να εκτοξεύονται τα RT και FAV του Αρη Πορτοσάλτε… Εντελώς τυχαία, μια μέρα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος της ΝΔ και μάλιστα περίπου στο ίδιο πλήθος με αυτά εκπρσώπων της ΝΔ όπως ο Γεωργιάδης….

Σύμπτωση… Ή μήπως τα ίδια πρόσωπα ή ίδιες εταιρίες επικοινωνιακής προπαγάνδας ? Αφελή ερωτήματα θέτουμε κι εμείς Αρη Πορτοσάλτε…

Συμπερασματικά, αν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες λέξεις κλειδιά που συνδέονται με το φαινόμενο της παραδημοσιογραφίας των πορτοσάλτε  των ΜΜΕ που διακινούν κατασκευασμένες ειδήσεις αυτές θα ήταν

  1. Διαγωνισμός αδειών τηλεοπτικών σταθμών
  2. Μηχανισμός προπαγάνδας καθεστώτος διαπλοκής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-καναλαρχών
  3. Δικαστικές διώξεις καναλαρχών και εκδοτών για θαλασσοδάνεια
  4. Πρώτη φορά εκτός εξουσίας τα κομματα και οι μηχανισμοί προπαγάνδας των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
  5. Ιδελογικό μένος των νεοφιλελεύθερων που ηττήθηκαν σε συνεχείς εκλογικές μάχες

Ολα τα παραπάνω, συν το προσωπικο ταπεραμέντο των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού στα ΜΜΕ όπως οι πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ, που είναι και διακινητές της θεωρίας της “σοβαρής χρυσής αυγής”, εξηγούν το μένος και την εμπάθεια στην αντιμετώπιση μιας παρόμοιας εξουσίας που εφαρμόζει τα ίδια προγράμματα πολιτικής της φτωχοποίησης των πολλών και με κάποιες πινελιές αριστεροσύνης έχει στριμώξει το διαχρονικό καθεστώς της διαπλοκής ώστε να εγκαθιδρύσει το δικό του, το φιλικότερο.

Και μην περιμένουμε συγγνώμες και απολογίες από τους πορτοσάλτε του ταλιμπανικού νεοφιλελευθερισμού…Αυτοί δεν είναι πρωτάρηδες ούτε διατεθειμενοι να αφήσουν μια σπιθαμή προπαγάνδας, ακόμα κι αν χρειαστεί να τυμβωρυχήσουν πάνω σε πτώματα…

freenet2004

Advertisements