«Μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων» – Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

το editorial του Δρόμου της Αριστεράς

Η κάβα των 3 δισ. που φόρτωσαν οι δανειστές την «αξιολόγηση», δημιουργεί προβλήματα στη διαχείρισή της και έτσι η επιστρατεύεται το «δημιουργικό» ταλέντο πολιτικών απατεώνων και δανειστών.

Δεν θα τα νομοθετήσουμε επακριβώς, θα συμφωνήσουμε σε αυτά και θα δημιουργήσουμε έναν «μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων» που, αυτόματα, θα ενεργοποιείται όποτε υπάρχουν αποκλίσεις από το κυρίως πρόγραμμα.

Έτσι, δεν θα υπάρχει καμιά ανάγκη προσφυγής στην Βουλή ούτε νέες ρυθμίσεις και νόμοι ούτε τίποτα. «Λέγε μου ιδέες», γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να βγάζει τάχα την ελληνική κυβέρνηση από πρόσκαιρες δυσκολίες, αφού μεταμφιέζει την κάβα σε μηχανισμό εξισορρόπησης, αλλά δημιουργεί ένα προηγούμενο ακόμα χειρότερο: ο μηχανισμός αυτός θα είναι ανεξέλεγκτος, θα αποτελείται από τροϊκανούς και θα αποφασίζει όπως θέλει σε ορισμένες στιγμές. Κάπως έτσι οικοδομείται σε νέο, πιο ποιοτικό επίπεδο το τροϊκανό υπερκράτος κηδεμονίας και καθυπόταξης μιας χώρας.

Το ίδιο τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας υπάρχει και στον τρόπο που γίνεται η τύποις διαπραγμάτευση, δηλαδή, η υπαγόρευση των όρων. Τι ακριβώς διαμείβεται, τι συζητούν, τι προτάσεις τρέχουν, τι αποφασίζουν, πώς τα υλοποιούν. Σκοτάδι καλύπτει όλα τα σημαντικά ζητήματα και μόνο διαρροές γίνονται για προετοιμασία του κλίματος.

Η δημοκρατία στο απόσπασμα των νέων «στρατοδικείων». Σαράντα εννιά χρόνια μετά τη φασιστική δικτατορία, ο «γύψος» έγινε μόνιμος νάρθηκας.

Τα νέα δεσμά που φέρνουν τροϊκανοί και κυβέρνηση Τσίπρα (είναι πλήρης η συνενοχή της πλέον) δημιουργούν όρους παραπέρα γονατίσματος της κοινωνίας και της χώρας και οριστικής διάλυσής τους. Εννέα δισ. ακόμα στις πλάτες του λαού είναι δυσβάσταχτα. Ο κυνισμός των δανειστών είναι δεδομένος. Όπως δεδομένος είναι πλέον και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης, που για να διατηρηθεί στην εξουσία είναι πρόθυμη να υπογράψει τα πάντα σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας.

Δεδομένη πλέον είναι και η ανάγκη για καθολική αντίσταση στα νέα δεσμά, για πραγματική δημοκρατία, ανεξαρτησία, εργασία.

Αναγκαίος όσο ποτέ ο πολιτικός αγώνας από ένα κίνημα απελευθέρωσης και χειραφέτησης. Από ένα πολιτικό κίνημα που με νέα χαρακτηριστικά και ακηδεμόνευτο θα αναμετρηθεί με το βασικό χρέος της απελευθέρωσης του τόπου. Που θα ανοίξει μια πραγματική διέξοδο για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.