by To Skouliki Tom

Παγκόσμιο μήνυμα αγάπης και προδέρμ έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από το πολύπαθο νησί της Μυτιλήνης, συνοδευόμενος από εγχώριο και ξένο παπαδαριό που ξεροστάλιαζε περιμένοντάς τον στο λιοπύρι για να φωτογραφηθεί μαζί του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια, ενώ η επόμενη θα γίνει το 2031, αν και μέχρι τότε μάλλον δεν θα υπάρχει Ελλάδα, αφού ούτε τώρα υπάρχει.

Ο Πάπας προσγειώθηκε στο “Οδυσσέας Ελύτης” λίγο μετά τις 10.00 κι έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’ και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα, αφού μη δει ράσο αυτό παιδί, αμέσως να τρέξει από πίσω.

Άντε να γίνει πρωθυπουργός να προχωρήσει επιτέλους στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ήρθε στην Ελλάδα γιατί το προσφυγικό είναι καθολικό πρόβλημα, ενώ αν ήταν τζενταϊκό θα προσγειωνόταν στη Μυτιλήνη ο Darth Vader με το Executor κι ένα τάγμα Stormtroopers.

Οι προετοιμασίες στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει της άφιξης του Ποντίφικα, ήταν επιπεδου Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ειδικό κλιμάκιο Ατενίστας μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο από την Αθήνα στη Μυτιλήνη για να βάψει τα φρεάτια και να ντύσει τους πρόσφυγες με πουλόβερ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τo κλίμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης στη Λέσβο ήταν τόσο έντονο που η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί σχεδόν σε ολόκληρο το νησί, ενώ οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πρόσφυγες και ζητούσαν Ε9 για να σε αφήσουν να πλησιάσεις το λιμάνι σε ακτίνα 352 χιλιομέτρων.

Μετά τα κηρύγματα ειρήνης στο λιμάνι, οι πιστοποιημένοι χριστιανοί αλληλέγγυοι επισκέφτηκαν το κέντρο κράτησης στη Μόρια, όπου μέχρι την Παρασκευή στοιβάζονταν 3.000 άτομα, ενώ την ώρα της επίσκεψης του Πάπα βρίσκονταν εκεί μονάχα 2.000. Θαύμα!

Σύμφωνα με αναξιόπιστες πηγές μη πιστοποιημένων αλληλέγγυων, 1.000 πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί εκτάκτως στο Καρά Τεπέ – και οι υπόλοιποι κλειδώθηκαν άρον άρον στο πίσω μέρος της Μόριας -, ενώ αυτοί που συνάντησαν τον Πάπα ήταν κάποιοι προσεκτικά επιλεγμένοι – και λιγότεροι εξαθλιωμένοι – πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από το Καρά Τεπέ στη Μόρια ειδικά για αυτόν το λόγο.

Ποιος είπε ότι το Κράτος δεν λειτουργεί ρολόι σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης;

Μάλιστα, το πανηγυράκι ολοκληρώθηκε με πλακάτ που δόθηκαν στους πρόσφυγες, τα οποία έγραφαν “Pope is hope”. Καμιά ελπίδα για τους μελλοθάνατους.

Πάντως, ο φανταστικομμυριούχος Ποντίφικας, παρέα με τους δικούς μας απιθανικομμυριούχους, εμφανίστηκε φανερά συγκινημένος από το δράμα των φτωχών προσφύγων και αποφάσισε να πάρει μαζί του στο Βατικανό 12 μουσουλμάνους για να τους προσηλυτίσει στον χριστιανισμό και να χτυπήσει τους τζιχαντιστές με τα ίδια τους τα όπλα.

Σε ερώτηση αναρχοάπλυτου δημοσιογράφου γιατί όλοι αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν δίνουν το ένα εκατομμυριοστό από την περιουσία τους, ώστε να λυθεί το προσφυγικό μια και καλή, η απάντηση ήταν ότι ο χριστιανισμός δεν κάνει διακρίσεις. Αδιαφορεί το ίδιο για όλους.

Πολύ σωστό αυτό. Καλή και η αλληλεγγύη για τα μάτια του κόσμου αλλά μην το γαμήσουμε κιόλας.

Σε συμβολικό επίπεδο, η επίσκεψη του Πάπα μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τους πρόσφυγες, τουλάχιστον διεθνώς, αφού οι δικοί μας εδώ δε φαίνεται να χαμπαριάζουν το Χριστό τους. Θέλουν οπωσδήποτε νεκρούς πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Βέβαια, αν εν έτη 2016 μιλάμε ακόμα για συμβολισμούς και περιμένουμε χαΐρι από τον Πάπα ή λέμε π.χ. τι καλός που είναι ο Ομπάμα που βομβαρδίζει το Πακιστάν σε σχέση με τον Τραμπ που θα βομβάρδιζε μέχρι και τη μάνα του, καταλαβαίνουμε ότι η ανθρωπότητα δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα μπροστά και ο δρόμος μέχρι να βγούμε από τις σπηλιές είναι ακόμα μακρύς.

(Ανήθικο δίδαγμα: Για όσους δεν γνωρίζουν, οι συνθήκες φιλοξενίας στο ανοιχτό κέντρο υποδοχής του Καρά Τεπέ – που έστησαν οι ξένες ΜΚΟ – είναι εξαιρετικές, ενώ στο hot spot στη Μόρια, παρόλο που οι υποδομές είναι προορισμένες για 1500 άτομα, κρατούνται σχεδόν τα διπλάσια σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Βέβαια, αν ρωτήσεις τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, θα σου πει ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια. Μόνο αν το ψάξεις λίγο, θα καταλάβεις ότι αυτός ο άθλιος τύπος είναι ένας καιροσκόπος πολιτικάντης που έχει οικειοποιηθεί ό,τι έχουν προσφέρει οι αλληλέγγυοι όλους αυτούς τους μήνες στο νησί και τα παρουσιάζει παντού σαν δικά του επιτεύγματα. Η ανθρωπιστική κωλοτούμπα που έκανε πέρσυ, όταν έβριζε τους πρόσφυγες, για να καταλήξει φανατικός υπέρμαχός τους, θα μείνει στην Ιστορία. Πού είναι ρε παιδιά αυτά τα κονδύλια και οι μίζες που ζητάει, να του τα δώσουμε να σταματήσει να μας πρήζει τα παπάρια με το “Νησί της Ειρήνης”;)

the three mooges