nekrotafeio

Στο Α΄ Νεκροταφείο, εκεί όπου το οικόπεδο ενός τάφου –χωρίς τους μαρμάρινους τζερτζελέδες- κοστίζει όσο μια διώροφη μεζονέτα στον Γέρακα Αττικής, εκεί όπου είναι ενταφιασμένη ολόκληρη η σύγχρονη κοινωνική, οικονομική και πολιτική Ελληνική Ιστορία, εκεί λοιπόν αποφασίσθηκε να γίνει η κηδεία.

Ήταν γείτονας και έπρεπε να πάω.

Σε χώρο αντάξιο της ιστορίας του Κύριου Κώστα.

Ηταν ο επίτροπος στην ενορία που ξεκίνησε φτωχόπαιδο απο την επαρχία και πέθανε, αφήνοντας σε τρία παιδιά -που ποτέ δεν δούλεψαν- μια σημαντική περιουσία .

Δεν έχει πια σημασία ούτε ότι μπλέχτηκε με την χούντα και μια μικρή ξυλουργική βιοτεχνία έγινε μεγάλη βιομηχανία, ούτε ότι κατέρρευσε άρχες του ’80, μπαίνοντας στις περίφημες προβληματικές με δάνεια που ποτε δεν ξοφλήθηκαν.

Εγινε εργολάβος οικοδομών στα πενήντα του και σήκωσε πολλές οικοδομές.

Στην ενορία, τον είχαν πάντα σε υπόληψη κι ας διώξανε τον παπά που αποκάλυψε οτι τα χρήματα για τον μεγάλο έρανο του ξυλόγλυπτου του ναού και της ανακαίνισης πήγαν σε ένα υπεργολάβο του, με τον οποίο μαζί κάνανε την δουλειά.

Στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο όλα συγχωρούνται.

Η οικογένεια, άγνωστο πώς, είχε καταφέρει και είχε αποκτήσει κάποιο τάφο.

Δεν αποκλείεται μέσω κάποιας αγγελίας πώλησης από μεσίτη η κάποιου πλειστηριασμού, ή ακόμη και κάποιας ανταλλαγής, αφού οικόπεδα, αγροτεμάχια και τάφοι διαπραγματεύονται στην ελληνική επικράτεια με την ίδια συναλλακτική πρακτική.

Περπάτησα μόνος μετά την μνημόσυνο τελετή. Και είδα ονόματα πολλά.

Εάν κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας, σε ένα περίπατό του σε αυτό το Νεκροταφείο, αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει τα ονόματα των πεθαμένων -ορισμένων μάλιστα θυμίζουν γνωστούς δρόμους και πλατείες- και τα επιτύμβια αφιερώματα, θα βεβαιωθεί ότι η πατρίδα μας είναι γεμάτη από πατριώτες πολιτικούς, εθνικούς αγωνιστές και ιδιώτες ευεργέτες.

Αλλά, εάν κάποιος που γνωρίζει Ιστορία σας πει τον βίο και την πολιτεία αρκετών από τα ιστορικά πρόσωπα που ανήκουν σε αυτές τις σημαντικές οικογένειες με τους οικογενειακόυς τάφους, τότε θα καταλάβετε γιατί το έθνος -από την δημιουργία του και μετά- εμπλέκεται σε συνεχείς πολέμους, σπαράσσεται από εμφύλιους, υφίσταται εθνικές καταστροφές, χρωστάει παντού, και έχει κηρύξει δυο -τρείς πτωχεύσεις.

Βασιλιάδες, Πρωθυπουργοί, στρατηγοί, τραπεζίτες, έμποροι και εφοπλιστες ευεργέτες, όλοι εκεί βρίσκονται.

Και φυσικά, δεν απουσιάζουν ονόματα απο πρώην ιδρυτές η ιδιοκτήτες απο βιομηχανικά ερείπια του οικονομικού παρελθόντος η μεγάλων πτωχευμένων επιχειρήσεων η επιχειρήσεων του άρθρου 99, για να συμπληρώσουν το πάνθεον των ιστορικών αυτών οικογενειακών ταφών του συγκεκριμένου Κοιμητηρίου.

Δικαιώθηκαν όλοι όσοι εκφωνούσαν τους επικήδειους για αυτούς τους αποθανόντες ευπατρίδες και κατέληγαν με την μόνιμη επωδό ότι η Ελλάδα με τον θάνατό τους θα γίνει φτωχότερη.

Γιατί, πράγματι, οι συνέπειες των έργων και των πράξεων αρκετών από τους μακαρίτες, όταν ήταν εν ζωή, δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά φτωχή χώρα.

Ας είναι όμως ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει!

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, αισθητή η μακρόχρονη απουσία σας γιατί έχετε γράψει μερικά από τα πιο απολαυστικά κείμενα που μου έχουν στείλει οι φίλοι αναγνώστες. Συγγνώμη για τον τίτλο που έβαλα -εμένα μου αρέσει- αλλά αυτή τη φορά δεν μου στείλατε τίτλο που να λέει «Η ιστορία του κυρίου Κ….» . Να είστε καλά. Ζωή σε λόγου μας! Τι είναι ο άνθρωπος; Ένα τίποτα είναι. Ματαιότης!)

pitsirikos

Advertisements