ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ-ΒΕΓΓΟΣ

Του Γεράσιμου Χολέβα

Ο Κατρούγκαλος, ο Μαρξ, ο Πιραντέλο και ο Βέγγος

Ενα μικρό βίντεο, ενός λεπτού και πέντε δευτερολέπτων, για τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Η δήλωση είναι γνωστή: «Κι εγώ προσωπικά κομμουνιστής είμαι»! Μάλιστα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος είναι υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης που έφερε και εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, της κυβέρνησης που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να ….βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Ας μείνουμε μόνο σε αυτά τα …κομμουνιστικά κατορθώματα της κυβέρνησης του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Φανταζόμαστε πως ο υπουργός Εργασίας θα έχει ασχοληθεί με τα κείμενα του Καρλ Μαρξ, αφού δηλώνει κομμουνιστής.  Ίσως να γνωρίζει κι ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο της «Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας». Αδιάβαστος δεν είναι. Εκεί, λοιπόν, ο Μαρξ εξετάζει, μεταξύ άλλων, πότε «έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης». Περιγράφει πως «με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γρηγορότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα». Για να εξηγήσει μια πλευρά, του θέματος που αναλύει, δίνει ένα παράδειγμα: «Όσο λίγο μπορούμε να κρίνουμε ένα άτομο από τη γνώμη που έχει το ίδιο για τον εαυτό του, άλλο τόσο μπορούμε να κρίνουμε μια τέτοια εποχή ανατροπής από τη συνείδηση της, μάλλον πρέπει να εξηγήσουμε τη συνείδηση αυτή απ’ τις αντιφάσεις της υλικής ζωής, απ’ τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις».

Κύριε Κατρούγκαλε, μπορείτε να αυτοπροσδιορίζεστε όπως θέλετε. Είναι δικαίωμα σας. Κύριε Κατρούγκαλε, εάν δεν σας κάνει ο Μαρξ υπάρχει και ο Λουίτζι Πιραντέλο«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»!

Από εδώ και πέρα ο λόγος στον Θανάση Βέγγο και λίγο στον Κατρούγκαλο…

Ημεροδρόμος