Εθνικό σχέδιο ή... ερείπια - Media

του Μιχάλη Λαγάνη

Δευτέρα βράδυ στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 8.000. Η ουρά στο συσσίτιο φθάνει τα 300 μέτρα. Η βροχή που πέφτει κατά διαστήματα και η υγρασία που τρυπά έως το κόκαλο, μαζί με την εξάντληση από την ανώφελη αναμονή πίσω από τις σφραγισμένες πύλες του μεθοριακού σταθμού, δοκιμάζουν την υπομονή ακόμα και των ψυχραιμοτέρων.

Η κατάσταση μοιάζει ήρεμη συγκριτικά με το τι προηγήθηκε το μεσημέρι, όταν εξαγριωμένοι πρόσφυγες ξήλωσαν μια μεταλλική πόρτα και μετατρέποντάς τη σε πολιορκητικό κριό «γκρέμισαν» την πύλη και επιχείρησαν να μπουν στα Σκόπια, με τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Αρκετοί τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι, πάνω στον πανικό που δημιουργήθηκε, ποδοπατήθηκαν. Ανάμεσά τους, πολλά παιδιά.

Σε λίγη ώρα οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να μαζεύονται ξανά δίπλα στον φράκτη, περιμένοντας τους συνοριοφύλακες να τους επιτρέψουν τη διέλευση από τα σύνορα.

Την Κυριακή άφησαν 305… Τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες, άγνωστο…

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο ακόμα και για τα πιο έμπειρα μέλη του κλιμακίου. Δεν το έχουμε ζήσει άλλη φορά. Πόσο μάλλον να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ανοίξουν ξανά. Και για πόσο. Και για πόσους. Επισήμως, λένε πως από την απαγόρευση εισόδου εξαιρούνται οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και το Ιράκ. Μα, εδώ το 99,5% από τους 8.000 που παραμένουν εγκλωβισμένοι κατάγονται από αυτές τις δύο χώρες. Κι όμως, βλέπουν τα σύνορα κλειστά», λέει στο «Π» η Βίκυ Μαρκολέφα, υπεύθυνη ενημέρωσης του κλιμακίου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ειδομένη.

Η ταρίφα

Το πρωί, οι αρχές των Σκοπίων προχώρησαν στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα 80 προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα με πλαστά διαβατήρια από τη Συρία. Και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα θα τους μιμηθούν, αφού τα κυκλώματα των διακινητών και των προμηθευτών πλαστών εγγράφων οργιάζουν. Κυρίως στην Αθήνα, όπου καθημερινά φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ταρίφα των δουλεμπόρων κυμαίνεται από 2.000 έως και 3.000 ευρώ το άτομο, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιτήδειοι που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στην Ειδομένη με Ι.Χ. και θα μεσολαβήσουν οι ίδιοι ώστε να περάσουν τα σύνορα.

Πρόκειται για απατεώνες, οι οποίοι εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες μόνους και αβοήθητους σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα τους πάρουν όσα χρήματα έχουν μαζί.

H πρωτεύουσα σταδιακά μετατρέπεται σε ένα απέραντο hotspot.
Τα οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Στο Ελληνικό οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 3.500. Στην πλατεία Βικτωρίας κοιμούνται καθημερινά περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά βρέφη και παιδιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά διαδραματίζονται σκηνές βγαλμένες από αρχαιοελληνική τραγωδία, αφού οι εγκλωβισμένοι στους σταθμούς μετεπιβίβασης στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε7 έχουν φθάσει τους 4.000.

Τεράστιες ανάγκες

Η συνεισφορά των ΜΚΟ, των εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και του κόσμου είναι συγκινητική. Όμως και οι ανάγκες τεράστιες, αφού καθημερινά ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ακόμα περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα, ιατρούς και κυρίως παιδιάτρους.

Την ίδια ώρα οι ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις 56.000 (56.848), συγκριτικά με 7.241 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Συνολικά, από τις αρχές του ’16 έχουν περάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία περισσότεροι από 129.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 120.565 χρησιμοποίησαν ως «ευρωπαϊκή πύλη εισόδου» τη χώρα μας.

Και όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες οι ροές θα αυξάνονται, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασε στην Ευρώπη το 2015 φέτος θα αποδειχθεί μικρός… Με τα ευρωπαϊκά σύνορα κλειστά και την Ευρωπαϊκή Ένωση διαιρεμένη, διχασμένη και εντελώς αδύναμη να αντιδράσει, κανένας δεν είναι σε θέση να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στην Ελλάδα.

ποντίκι