Μένει ο Σφακιανάκης, προάγονται οι «Ντερτιλήδες»

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

‘Όταν το ζήτημα της μετάθεσης ενός τμηματάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας, διχάζει το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό σε τέτοιο σημείο ώστε να κατατίθεται κοινή ερώτηση στην Βουλή, από το σύνολο των κομμάτων του «Μένουμε Ευρώπη» και σύσσωμα τα τηλεοπτικά κανάλια «αγιογραφούν» το πρόσωπο του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, είναι προφανές ότι …κάτι δε πάει καλά και πώς διαταράσσονται κατεστημένες ισορροπίες στα στεγανά της ΕΛ.ΑΣ. Αν και δημιουργείται αρχικά μία αίσθηση απόπειρας «ξεριζώματος» αυταρχικών στοιχείων από την αστυνομία, δύσκολα αυτό μπορεί να συμβιβαστεί με την προαγωγή του σύγχρονου Ντερτιλή, του Χρυσαυγίτη επικεφαλής των ΜΑΤ Δαρείου Λυκιαρδόπουλου σε αστυνομικό διευθυντή.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον αρχι-ματατζή ο οποίος υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη των ναζί για την επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998, πρωταγωνίστησε στην επίθεση εναντίον του προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριου Λώλου ενώ έχει δεχθεί δύο στερήσεις βαθμού εξαιτίας του υπέρμετρου ζήλου του εναντίον διαδηλωτών.

‘Οσον αφορά τον Μ.Σφακιανάκη μετά από εντονότατο παρασκήνιο δεν μετατέθηκε τελικά από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην διεύθυνση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας όπως αρχικά είχε προβλεφθεί στις τακτικές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της αστυνομίας. Δώθηκε η Σολωμόντεια λύση της μετατροπής του σε επιτελάρχη ο οποίος μάλιστα θα σχετίζεται με την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον υπουργό Δ.Τάξης Νίκος Τόσκας, ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και στις κρίσεις του 2015 όμως υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις που όμως δεν είδαν το φώς της δημοσιότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Νίκος Τόσκας μίλησε με απαξιωτικό τρόπο στην Βουλή για τον Μ.Σφακιανάκη λέγοντας ότι δεν διαθέτει επιχειρησιακές ικανότητες αλλά πολύ καλές δημόσιες σχέσεις. Ο θόρυβος που έγινε αποδίδεται καταρχήν στις πολύ καλές σχέσεις του επικεφαλής της ΔΗΕ με ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στο συγκεκριμένο τμήματα το οποίο συνεργάζεται

ΠΡΙΝ