King-World-News-Governments-Leading-World-To-Economic-Collapse-And-Chaos-As-China-Increases-Debt-20-Trillion-In-Just-8-Years

Θέλουν αλλά δεν μπορούν

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν αυτές που το 2008 αποφάσισαν να βομβαρδίσουν μαζικά τις κεφαλαιακές αγορές με πρωτοφανείς όγκους “ρευστότητας” – με άλλα λόγια να τυπώσουν “χρήμα”- για να κρατήσουν τις τράπεζες ανοικτές και το σύστημα εν ζωή.

Σήμερα επιχειρούν να προλάβουν ενα χειρότερο “2008” χρησιμοποιώντας αντίστροφα τα “εργαλεία” με τα οποία έκαναν τη δουλειά αυτή τα τελευταία 6 – 7 χρόνια αλλά ανακαλύπτουν ότι… δεν μπορούν.

Την Πέμπτη 4/2 το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σ’ εκείνο που είχε αποφάσισει να κάνει μιμούμενη την Fed, να αυξήσει δηλαδή και πάλι τα επιτόκια που είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ο Μάρκ Κάρνεϋ ο επικεφαλής της BoE (Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας) δήλωσε σε επιστολή του στον Κάμερον ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε επαναφορά των επιτοκίων σε φυσιολογικά επίπεδα γιατί “οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν επιδυνωθεί αξιοπρόσεκτα…”.

Αβεβαιότητα και από την Fed.

Πριν από την BoE, η Fed, η αμερικάνικη κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, είχε τολμήσει στα μέσα του Δεκέμβρη να προχωρήσει σε μια στοιχειώδη αύξηση των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων αφήνοντας να διαφανεί ότι μέσα στο 2016 θα ακολουθούσαν άλλες τέσσερις μικρο-αυξήσεις που θα οδηγούσαν τα επιτόκια στο 1,35% μέχρι τα τέλη του 2016.

Αυτό που ακολούθησε τρόμαξε τόσο τις αγορές όσο και τους κεντρικούς τραπεζίτες. Επί ένα μήνα, σχεδόν καθημερινά, τα χρηματιστήρια μετοχών έχουν βαφτεί κόκκινα καθώς η έξοδος κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές συνέπεσε με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα απέναντι στο οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες σηκώνουν κατά πως φαίνεται τα χέρια ψηλά.

Ακόμα και στη Fed είναι αρκετοί οι ομοσπονδιακοί κεντρικοί τραπεζίτες που όχι μόνο σκέπτονται… δημόσια ότι ίσως είναι πρόωρο να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων αλλά φτάνουν και στο σημείο να μιλάνε για το ενδεχόμενο η Fed να αναστρέψει πρύμνα και να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια.

Κατάσταση χάους

Η κατάσταση μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιό χαοτική. Και αυτό γιατί οι συνέπειες από το εγχείρημα της αλλαγής στην νομισματική πολιτική, με προφανή στόχο να προλάβουν ένα χειρότερο “2008”, με την εκτόνωση της νέας πολύ μεγαλύτερης και πιο επικίνδυνης φούσκας χρέους που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια (έχουν προστεθεί 57 περίπου τρισ. δολ. χρέους), έχει προκαλέσει νομισματική αναταραχή στα όρια του συναλλαγματικού “πολέμου”.

Οι υποτιμήσεις από την έξοδο κεφαλαίων από την περιφέρεια, ενώ αρχικά είχαν “βοηθήσει” την επιθυμητή ελεγχόμενη διολίσθηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο, τώρα, εξ αιτίας της απογοήτευσης που έχει προκληθεί στις κεφαλαιαγορές από την αβεβαιότητα που έχει αναδυθεί στο στρατόπεδο της Fed για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, έχει “ρίξει” και πάλι το δολάριο έναντι του ευρώ. Με αποτέλεσμα να επιδεινώσει την ήδη άσχημη πρόβλεψη για την πορεία της ευρωοικονομίας η οποία συνταράσσεται από τις συνέπειες του προσφυγικού ζητήματος και της πολιτικής αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού άξονα Γερμανίας – Γαλλίας χωρίς να έχει ξεφύγει από την παγίδα ύφεσης – χρέους – αποπληθωρισμού.

Με άλλα λόγια ένας φαύλος κύκλος χωρίς προηγούμενο και με τους βασικούς πρωταγωνιστές να βρίσκονται στο κέντρο του με τα “όπλα” τους αχρηστευμένα από τις πολιτικές που ακολούθησαν την τελευταία επταετία.

Η επιστροφή της απειλής Σόιμπλε

Μέσα σ’ αυτό το “περιβάλλον”, και με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στο κέντρο της προσοχής λόγω της απειλής να μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων για λογαριασμό της Ε.Ε., ο περιβόητος Σόιμπλε θυμήθηκε σε δημόσια δήλωσή του ότι το 2011 είχε πρωτοπροτείνει το Grexit αλλά δεν τον άκουσαν. Τώρα που το ξαναθυμήθηκε με την αξιολόγηση ανοικτή στο πιο κρίσιμο ζήτημα, στο ασφαλιστικό, κατά …σύμπτωση έχουν κλείσει όλα τα σύνορα που επιτρέπουν την πρόσβαση των προσφύγων από τα Βαλκάνια προς την Γερμανία. Προχθές σιωπηρά επιβλήθηκαν έλεγχοι και στα σύνορα Σλοβακίας – Αυστρίας, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην Αυστρία και από εκεί στην Γερμανία να γίνεται ανεπισήμως… χωρίς Σένγκεν αφού έχουν βάλει “φράχτες” και στις άλλες δύο διόδους στη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η υπενθύμιση της πρότασης Σόιμπλε για προσωρινό Grexit στην πραγματικότητα λίγο απέχει από το να γίνει και επίσημη πραγματικότητα…

ΕΕΚ