gonconda-19531

Ο πίνακας είναι του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου, Ρενέ Μαγκρίτ

Tου Γεράσιμου Χολέβα

Με αστυνομικές απαγορεύσεις, που δεν γίνονται ούτε στις χώρες –πρότυπο της Ευρωπαϊκής (τους) Ένωσης (στη Γαλλία τα τρακτέρ έχουν μπει στο Παρίσι) και με υποκλίσεις στο ΝΑΤΟ προχωρούν. Δίνουν διαπιστευτήρια, με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο κι εκεί που πρέπει, δηλώνοντας:  Κύριοι, εδώ είναι η κυβέρνηση σας. Και ό, τι θέλετε κάνουμε και ανοχή έχουμε ακόμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει τόσο καλά το παιχνίδι της εξουσίας που έχει και τον …Πρετεντέρη του.  Δεν εννοούμε από άποψη περιεχομένου (και σε αυτό το επίπεδο, πάντως, το προσπαθεί), αλλά από μια άλλη πλευρά. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε. Όποιος παρακολουθούσε, στο πρόσφατο παρελθόν, λίγο πιο στενά την πολιτική ζωή θα είχε προσέξει το εξής: Διάβαζες ένα άρθρο του Πρετεντέρη και μετά το άκουγες (ως επιχειρηματολογία ή ακόμα και παπαγαλία) στο δημόσιο λόγο, από πολιτικά στελέχη του κατεστημένου.  

Τώρα, κάτι ανάλογο γίνεται και με τον κύριο Θαναση Καρτερό. Διαβάζεις το άρθρο του στην Αυγή και μετά το παρακολουθείς (ως επιχειρηματολογία ή ακόμα και παπαγαλία) από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο απλά παραδείγματα:

«Τι επιδιώκει ο καθένας, τι σημαίνει αυτό που επιδιώκει, πώς ξαφνικά οι οπαδοί της εννόμου τάξεως αγάπησαν τις απεργίες και τα μπλόκα. Γιατί αν -κάνεις ότι- δεν βλέπεις την κατσαρόλα, τότε ετοιμάσου να βράσεις μέσα της» (Θ. Καρτερός – Ο ήχος της κατσαρόλας – Αυγή 10/2/2016).

«Να το θυμάστε, ότι οι μέρες που ζούμε θα έχουν μια θέση μετά από χρόνια στην Ιστορία. Όπως ο Δεκέμβρης του ’44, ή το εκλογικό πραξικόπημα του ’61, ή τα Ιουλιανά, ή και το χουντικό πραξικόπημα του ’67. Όχι γιατί αυτά τα δραματικά ορόσημα είναι συγκρίσιμα ή ταυτίζονται με κάποιο αριστερό ιδεότυπο για τη σύγκρουση προόδου και αντίδρασης. Αλλά γιατί σε όλα μπορεί να διακρίνει ο απλός άνθρωπος ένα κοινό στοιχείο: Την καταστολή της προσπάθειας του λαού να ξεφύγει από το μέλλον που του έχουν προδιαγράψει δυνάμεις εκτός και εντός Ελλάδας. Τη ματαίωση με δόλια και βίαια μέσα της φυγής του προς τα μπρος, μακριά από όσα του ετοίμασαν» ( Θ. Καρτερός -Το τσαγανό της νίκης – Αυγή 7/2/2016)

Μετά την ανάγνωση των αποσπασμάτων ας το πάρουμε πάλι από την αρχή:

Τα τρακτέρ απαγορεύονται στο κέντρο της Αθήνας και οι αγρότες σαν να είναι εγκληματίες. Το ΝΑΤΟ έρχεται στο Αιγαίο, για να ξεκινήσει τη «δράση» του για το προσφυγικό. Κατά τα άλλα η «αριστερή κυβέρνηση» συνεχίζει το έργο της: Εφαρμόζει το μνημόνιο κι εκτελεί τις εντολές της «αγίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, διαμορφώνεται μια ολόκληρη κυβερνητική προπαγάνδα: Θέλουν όλοι να μας ρίξουν, οι κακοί απ’ έξω και οι κακοί από μέσα. Με λίγα λόγα, πατάνε πάνω στα αρνητικά αντανακλαστικά του κόσμου για το κατεστημένο που κυβέρνησε χρόνια και χρόνια και θέλουν να πιστέψουμε πως αυτοί είναι πολιτικές παρθένες. Μιλάνε λες και δεν έχουν υπογράψει μνημόνιο! Επίσης, αξιοποιείται στο έπακρο η υποκρισία της ΝΔ και των κυρίαρχων ΜΜΕ, που ξαφνικά «αγάπησαν» τις κινητοποιήσεις, για τους δικούς τους λόγους και τα δικά τους συμφέροντα.

Κάπως έτσι προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά ως «Αριστερά» του …Πρετεντέρη.

Ημεροδρόμος