4544_image1

charalampopoulossmallτου Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Υπάρχει μία πραγματικότητα στο ευρωπαικό –και κατ’ επέκταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο- που όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν. Πρόκειτα α την όλο και περισσότερο διευρυνόμενη επιρροή του Κατάρ, που υποστηρίζεται από πολύ χρήμα.

Γιατί, όμως;

Μα, το χρήμα αυτό που ξοδεύεται απλόχερα, έχει σαν πρωταρχικό στόχο το πνίξιμο των αντιδράσεων για το μουντιάλ του 2022. Για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι το παγκόσμιο κύπελλο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη υπόθεση διαφθοράς της ΦΙΦΑ.

Και είναι μία υπόθεση στην οποία εμπλέκονται πολλοί.

Να θυμίσω επίσης ότι το Al Jazeera Sports είναι κανάλι που ανήκει στο Κατάρ. Αγοράζει τηλεοπτικά δικαιώματα, δίνει χορηγίες και υποστηρίζει μία «πολιτική» που είναι κάτι περισσότερο από «επενδυτική».

Τα διαμάντια στο ποδοσφαιρικό στέμμα του Κατάρ είναι η γαλλική Παρί –που, σε χρόνο ρεκόρ, έγινε η 4η πλουσιότερη ομάδα στην Ευρώπη- και η Μπαρτσελόνα, με την οποία το Κατάρ έχει μία πολύ στενή συνεργασία. Βέβαια, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα στοιχεία που δεν είναι ευρέως γνωστά, όπως μια ακαδημία ταλέντων στο Βέλγιο, μια εταιρεία αθλητικού ιματισμού που αρχίζει να «ντύνει» ομάδες, με το αζημίωτο φυσικά.

Τελευταία, στο παιχνίδι του «μοιράζω χρήματα και κλείνω στόματα» μπήκε και το….αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Κατάρ, της Ντόχα. Το κρατικό αεροδρόμιο, φυσικά. Αυτό, το αεροδρόμιο, το Hamad International γίνεται χορηγός της φανέλας της Μπάγιερν.

Οχι της κανονικής. Της φανέλας προπόνησης.

Υψος χορηγίας; Μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια.

Γιατί, όμως της Μπάγιερν; Εντάξει μεγάλη ομάδα, η Πέμπτη πλουσιότερη ευρωπαική ομάδα, κυρίαρχη στην Γερμανία και πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Αλλος λόγος; Ε, να το Κατάρ ελέγχει το 15,6% της VolksWagen η οποία μέσω της θυγατρικής της που είναι η Audi ελέγχει ένα 10% της Μπάγιερν.

Ομως, δικαιολογούν αυτοί οι λόγοι την διαφήμιση ενός…αεροδρομίου στη φανέλα…προπόνησης;

Υπάρχει ένας ακόμη. Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Οχι λόγω της θέσης του στην Μπαγερν, όσο λογω του γεγονότος ότι είναι πρόεδρος της Ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA).

Οταν αποφασίσθηκε η διεξαγωγή του μουντιάλ στο Κατάρ, ο Ρουμενίγκε είχε δηλώσει πως η ECA θα μπουκοταρει την διοργάνωση που πλήττει τα συμφέροντα των ομάδων, οι οποίες αν συναινέσουν θα πρέπει να αποζημιωθούν. Παράλληλα, είχε αφήσει και αιχμές γα τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών εργατών στο Κατάρ, όπου σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Αυτή η στάση του Ρουμενίγκε ανήκει στο παρελθόν, τόσο που την έχει ξεχάσει και ο ίδιος. Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μιλά για αποζημιώσεις, ανακαλύπτει ότι το Κατάρ έχει σπουδαία αθλητικά κέντρα, ταξιδεύει συχνά εκεί, ένα ετήσιο συνέδριο της ECA με 200 αντιπροσώπους έγινε σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με όλα τα έξοδα πληρωμένα, το θέμα των μεταναστών εργατών έγινε «εσωτερικό ζήτημα» του Κατάρ και έπειτα, ήρθαν οι χορηγίες.

Και, όπως γράφηκε στον γερμανικό τύπο δύο ρολόγια rolex, 250 χιλιάδων, δώρο, που ο Ρουμενίγκε δέχθηκε δυό χρόνια πριν, ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι στο Κατάρ και ποτέ δεν αποκάλυψε ποιός του τα δώρισε.

σχόλιο blog

Ένας διαπρεπής Γερμανός ποδοσφαιράνθρωπος, ένα από τα ινδάλματα των παιδικών μας χρόνων , ο Κάρλ Χάιντς Ρουμενίγκε μπλεγμένος σε ιστορίες με μίζες. Τι έχουν τα έρμα τα γερμανά και διδάσκουν τανγκό ; Μιας όπως και ο χορός θέλει δύο, το ίδιο απαιτεί κι η μίζα. Έναν να δίνει και έναν να ανοίγει το χέρι και να τα παίρνει .

sdna