Ταφόπλακα για την παραγωγική ανασυγκρότηση

της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Είναι σε όλους γνωστό πως η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είναι μειούμενη λόγω της επιβολής της ΚΑΠ από την Ε.Ε., η οποία αντί να στηρίζει την οικογενειακή γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή δίνει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγρότες και ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς που παίρνουν μέχρι σήμερα το 80% των κοινοτικών επιδοτήσεων και με τη νέα ΚΑΠ και τα νέα μέτρα προαπαιτούμενα και του 3ου μνημονίου θα ανέλθει το ποσοστό τους στο 90% αφήνοντας στην πλειοψηφία των αγροτών (80%) να μοιραστούν το υπόλοιπο 10%.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε την καταστροφή που συντελέστηκε με την πλήρη αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και από την επιβεβλημένη εγκατάλειψη παραγωγής καπνού, τεύτλων κλπ., λόγω ποσοστώσεων.

Ως πειραματόζωα των πολιτικών των ισχυρών χωρών της Ευρώπης του βορρά έχουμε απωλέσει εισόδημα, με σημαντική συμβολή στην Εθνική Οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η παραγωγική γη εγκαταλείπεται. Φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων.

Τις επιδοτήσεις που δίνονται για «στήριξη» της χαμηλής τιμής και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, μας τις παίρνουν πίσω με τους φόρους που μας επιβάλλουν.

Στην περίοδο της σκληρής μνημονιακής πολιτικής οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιδρούν στήνοντας μπλόκα σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την επιβίωσή τους, την αξιοπρέπειά τους και τη μεγαλύτερη συμβολή του αγροτικού εισοδήματος στο ΑΕΠ που πριν την ένταξη στην Ε.Ε. ήταν 28% και σήμερα έχει πέσει κάτω από 3% λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ.

Το 3ο Μνημόνιο αφανίζει κυριολεκτικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και φυσικά τους αγρότες οι οποίοι συνειδητά στοχοποιούνται με τη σειρά τους και από αυτήν την κυβέρνηση, ώστε αυτή να προωθήσει το νέο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό για τις παραγωγικές τάξεις της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πρότασή της για το Ασφαλιστικό δεν «σφάζει» μόνο όλες τις συντάξεις.

Ο βασικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της ασφάλισης των αγροτών συνοψίζονται στο ότι: α) το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε, β) ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία, γ) οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη. Οι αγρότες θα καταστραφούν κυριολεκτικά με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους από 7% σε 20%.

Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνονται με μακροχρόνιες αναλογιστικές μελέτες χωρίς να χάνονται τα χρήματα εργαζομένων και εργοδοτών και οι όποιες κρατικές χρηματοδοτήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, για την ομαλή μετάβαση ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των ασφαλισμένων και κατ’ επέκταση της εκάστοτε εθνικής οικονομίας.

Επίσης το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει στα μέτρα της άγριας φοροεπιδρομής και αύξησης του κόστους παραγωγής:

– αύξηση προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και εν συνεχεία στο 75% και στο 100%

– αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε όλα τα αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες, η οποία νομοθετήθηκε ήδη τον περασμένο Ιούλη

– κατάργηση του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου για απαλλαγή από τη φορολογία των αγροτικών επιδοτήσεων έως 12.000

– κατάργηση, επίσης, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξησή του από τα 66 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 200ευρώ άμεσα και στη συνέχεια από 1/10/2016 στα 330ευρώ.

– μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τις ηλεκτροδοτούμενες αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ ανοίγει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» της ΑΤΕ, 35.000 αγροτών, τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς.

– υιοθέτηση της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των ημερών ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που θα καθορίζονται πλέον… από τον παρασκευαστή!

– επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

– φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, με αύξηση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ, από 13% σε 20% από 1/1/2016, σε 26% από 1/1/2017 και στη συνέχεια στο 29%.

Αυτή η λαίλαπα μέτρων θα συνθλίψει ό,τι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Για τη Λαϊκή Ενότητα ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα έχει η μείωση του κόστους παραγωγής, η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια δημόσια νέα ΑΤΕ και η εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας.

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών κατά των μέτρων-ταφόπλακα σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων παραγωγών. Επιδιώκει τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δυνάμεων, για την απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια, για άνοιγμα του δρόμου της οριστικής υπέρβασης της κρίσης, για παραγωγική ανασυγκρότηση και ελπιδοφόρα προοπτική του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Δρόμος της Αριστεράς