Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διερευνήσει τις φορολογικές συμφωνίες της εταιρείας McDonald΄s με το Λουξεμβούργο που βοήθησαν την αμερικανική εταιρεία να μην καταβάλλει φόρους εκμετάλλευσης από το 2009, μια κίνηση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναδρομική φορολόγηση

«Μια φορολογική απόφαση που συμφωνεί να μην καταβάλλει η McDonald’s φόρο επί των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στις ΗΠΑ πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων», ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Σκοπός των συμβάσεων περί διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και όχι η δυνατότητα διπλής μη φορολόγησης», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν παρείχε ειδική φορολογική μεταχείριση ούτε κάποιο επιλεκτικό προνόμιο στην McDonald’s και ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα. Η ίδια η McDonald’s ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους φορολογικούς κανονισμούς στην Ευρώπη και ότι οι εταιρίες της είχαν καταβάλει πάνω από 2,1 δισ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους στην ΕΕ από το 2010 έως το 2014, με μέσο φορολογικό συντελεστή σχεδόν 27%.

Πριν από δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει έως 30 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler Automobiles και την Ολλανδία να πράξει το ίδιο με την Starbucks καθώς οι φορολογικές τους συμφωνίες θεωρήθηκαν παράνομη ενίσχυση.

tpp