Μια σπουδαία –ως προς το περιεχόμενό της- εκδήλωση τής Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. ήταν αυτή που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, με κεντρικούς ομιλητές τον συντονιστή τής κίνησης Πέτρο Κωνσταντίνου και τον καθηγητή Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Γιώργο Τσιάκαλο.

Οι δύο ομιλητές κατέθεσαν πολύ σημαντικά στοιχεία για όλες τις παραμέτρους του προσφυγικού ζητήματος, με αιχμή τον άθλιο φράχτη της ντροπής στον Έβρο, που συντηρεί με ακροβασίες που δεν πείθουν κανένα η αριστεροδεξιά κυβέρνηση των μνημονιακών προσκυνητών. Κρίμα που δεν παρέστη να τα ακούσει και να τα μεταφέρει κανένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, των “προοδευτικών” μηδέ εξαιρουμένων…

Γιώργος Τσιάκαλος και Πέτρος Κωνσταντίνου απογύμνωσαν το ζήτημα από τα φτιασίδια, τις συσκοτίσεις και τις κυβερνητικές σοφιστείες, αναδεικνύοντάς το σε όλη την έκτασή του. Και επιτέλους ακούστηκε δημόσια το αυτονόητο, σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης! Αυτό που σύμπαντα τα αστικά μέσα ενημέρωσης αποσιωπούν, αναφορικά με τις νάρκες του Έβρου. Ότι οι νάρκες δεν υπάρχουν πια, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας ψεύδεται όταν επισείει προσχηματικά τον φόβο τους ως δικαιολογία για να στηρίξει την αθλιότητα του φράχτη που συντηρεί (και που δεν είναι η μόνη αθλιότητα αυτής της κυβέρνησης). Εκτός αν υπάρχουν ακόμη νάρκες, κάτι που βαρύνει πολύ περισσότερο, συνιστά ακόμη μεγαλύτερο ψεύδος και που θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αποσαφηνίσει…

Προς επίρρωση των λεγομένων των ομιλητών, εμείς υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωση της 4ης Δεκεμβρίου 2009 που εκδόθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Καρθαγένης «Για έναν κόσμο χωρίς νάρκες», η άρση των ναρκοπεδίων από την Ελλάδα καθίσταται σαφέστατη, καθώς η σύνοδος καλωσορίζει τη χώρα μας στην ομάδα των χωρών στις οποίες πλέον δεν υπάρχει ούτε μια νάρκη (“mine-free zone”).

Τα στοιχεία που κατέθεσε –ειδικά- ο Γιώργος Τσιάκαλος ήταν συγκλονιστικά. Τόσο για τον φράχτη, τα υλικά και τη φιλοσοφία του, όσο και για μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες του προσφυγικού ζητήματος.

Παραθέτουμε όσα κατέθεσε σε σύντομη συνομιλία μας, στο περιθώριο της εκδήλωσης:

“Να πέσει ο φράχτης, ν’ ανοίξουν τα σύνορα”

Συνομιλώντας με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, ο συντονιστής της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. δήλωσε: “Είμαστε σ’ ένα σημείο που το προσφυγικό κύμα μεγαλώνει, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ανθρώπινες τραγωδίες με τα πνιγμένα παιδιά των προσφύγων είναι ατελείωτες. Η Ε.Ε. αιφνιδιάστηκε το καλοκαίρι από το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που κυριολεκτικά άνοιξε τα σύνορά της, παρ’ όλο που τα εμπόδια είναι τεράστια. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να οχυρώνεται ως φρούριο, χτίζοντας φράχτες και φτιάχνοντας κέντρα διαλογής συγκεκριμένου μικρού αριθμού προσφύγων. Τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά. Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, ο Λίβανος ενάμισι εκατομμύριο και να λέει μια ολόκληρη Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες!”

Αγγίζοντας και τις οικονομικές παραμέτρους του ζητήματος, πρόσθεσε: “Υπάρχουν δισεκατομμύρια, μόνο που τα κάνουν βόμβες και βομβαρδίζουν τους λαούς. Ε, αυτό πρέπει να σταματήσει. Από την μεριά μας επιμένουμε ότι η λύση δεν είναι να πάρει ο Erdogan τρία δισεκατομμύρια και να μαντρώσει εκεί τους πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατό η Ε.Ε. να ζητάει τρία δισ. μνημόνια από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, δίνοντας την πρώτη κατοικία τους και χάνοντας τις συντάξεις τους, απαιτώντας τα με κλείσιμο τραπεζών και με εκβιασμούς. Κι από την άλλη να βρίσκει τρία δισ. για να σταματήσει τους πρόσφυγες! Πρέπει να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός”.

Απαντώντας σε ερώτημα για την κυβερνητική εμμονή στη διατήρηση του φράχτη, κάτι που προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους κόλπους του ΣυΡιζΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου σχολίασε: “Είναι παράλογο και παρανοϊκό, ακόμη και η νεολαία και χιλιάδες στελέχη του ΣυΡιζΑ έχουν απαιτήσει να πέσει ο φράχτης. Θα πρέπει ν’ ακούσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και να κάνει το αυτονόητο. Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στο άσυλο και δεν μπορεί να ακυρώνεται αυτό το δικαίωμα από φράχτες. Να ανοίξουν τα σύνορα και να μπαίνουν οι άνθρωποι χωρίς να πνίγονται και να τραυματίζονται πάνω σε λεπιδοφόρα σύρματα”.

Τέλος, θέσαμε ένα ερώτημα που αργότερα διατυπώθηκε και από παρευρισκόμενους στην εκδήλωση: Γιατί η εκδήλωση να γίνει σε τέτοια χρονική απόσταση από τη σημερινή εφιαλτική συγκυρία των πνιγμών και της μαζικότερης από ποτέ εισόδου μεταναστών στη χώρα; “Θέλουμε να χτίσουμε ένα πολύ μεγάλο κίνημα που μέχρι τότε να επιβάλλει το άνοιγμα των συνόρων” απάντησε ο συντονιστής της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., εξηγώντας: “Μακάρι η ημερομηνία μας να είναι μετά το άνοιγμα των συνόρων, αλλά βάζοντας αυτό τον στόχο θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε συνδικάτα, συλλόγους και κύρια στο ίδιο το κίνημα αλληλεγγύης. Που αυτή τη στιγμή βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν αρκούν η φιλανθρωπία και η αυτοθυσία, αλλά χρειάζεται το κράτος να δώσει δομές και να σώσει τις ζωές. Θέλουμε τον χρόνο να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα, ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση ή στην Ε.Ε. Αυτή η κινητοποίηση θα έχει διεθνή συμμετοχή από πολλές χώρες και φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε χιλιάδες ανθρώπους εκεί”.

Ενδιαφέρουσες υπήρξαν και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων της Ξάνθης, κυρίως ως προς τη συγκινητική κοινωνική συμμετοχή στην προσπάθεια στήριξης των προσφύγων. Αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα “σηκώσει” το ζήτημα μέχρι την 23η Ιανουαρίου και τη μετάβαση στον Έβρο, ενώ θα προηγηθούν τοπικές δράσεις και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

indexanthi