by To Skouliki Tom

Ζούμε σε μια χώρα όπου η Παιδεία είναι υποστελεχωμένη, υποχρηματοδοτείται, οι υποδομές της είναι εντελώς για τον πούτσο, τα παιδιά περνούν ατελείωτες ώρες πάνω από κακογραμμένα βιβλία και τρέχουν σε φροντιστήρια για να περάσουν σε μια σχολή που θα τους εξασφαλίσει ένα πτυχίο ανεργίας αλλά εδώ και 3 μέρες όλοι ασχολούνται με τον Υπουργό Παιδείας επειδή είπε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση. Πολύ ευχάριστο αυτό.

Εδώ και 3 μέρες έχουν βγει οι πάντες – από το εθνικιστικό μέχρι το νεοφιλελέρικο μπλοκ – και λένε ό,τι μαλακία μπορείς να φανταστείς για τη Γενοκτονία των Ποντίων χωρίς να έχουν ψάξει απολύτως τίποτα για τα ιστορικά δεδομένα, τους επιστημονικούς ορισμούς και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αντί να ασχολούμαστε με το ανύπαρκτο έργο του Νίκου Φίλη στο Υπουργείο Παιδείας, σκοτωνόμαστε για το αν ο Νίκος Φίλης είναι πατριώτης ή εθνοπροδότης. Εμείς, ο λαός που έκανε επιστήμη τα ποντιακά ανέκδοτα και αποκαλούσαμε τους Πόντιους τουρκόσπορους.

Σε αντίθεση με το 99% των ελληνικών social media, εγώ δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά τουλάχιστον μπήκα στον κόπο να ψάξω τους ορισμούς των λέξεων “γενοκτονία” και “εθνοκάθαρση”.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Γενοκτονία είναι: α) ο φόνος των μελών μιας εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, β) η σοβαρή βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητάς τους, γ) η από πρόθεση υποβολή της ομάδας σε συνθήκες διαβίωσης οι οποίες μπορούν να επιφέρουν την πλήρη ή μερική σωματική καταστροφή της, δ) η λήψη μέτρων που αποβλέπουν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων στους κόλπους αυτής της ομάδας και ε) η αναγκαστική μεταφορά παιδιών μιας τέτοιας ομάδας σε άλλη, όταν και μόνο όταν οι πράξεις αυτές έχουν ως πρόθεση την μερική ή ολική καταστροφή της ομάδας αυτής.

Εθνοκάθαρση είναι: Η προσπάθεια δημιουργίας εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών μέσω βίαιου εκτοπισμού πληθυσμών που ανήκουν σε ιδιαίτερες εθνικές ομάδες. Η εθνοκάθαρση προϋποθέτει την πλήρη απομάκρυνση και των τελευταίων υπολειμμάτων της στοχευμένης ομάδας μέσω της καταστροφής πολιτισμικών στοιχείων, όπως είναι τα μνημεία, τα νεκροταφεία και οι τόποι λατρείας.

Επίσης, ο όρος γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος, ενώ ο όρος εθνοκάθαρση είναι ένας κοινός όρος χωρίς νομική αναγνώριση.

Δε ξέρω αν αυτό που συνέβη στους Πόντιους ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση – έτσι όπως το βλέπω εγώ μάλλον δεν ήταν γενοκτονία – αλλά ελάχιστα με ενδιαφέρει.

Γιατί οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι γενοκτονία είναι και οι αυτοκτονίες τον καιρό της κρίσης, ενώ άλλοι ότι η μοναδική περίπτωση γενοκτονίας στην Ιστορία ήταν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σας έχω νέα. Όταν επισκέφτηκα το Άουσβιτς, ο ξεναγός μας είπε ότι στην Πολωνία δεν χρησιμοποιούν τον όρο “ολοκαύτωμα” (holocaust) αλλά τον όρο “εξολόθρευση” (extermination). Αυτό κάνει τους Πολωνούς αρνητές του Ολοκαυτώματος;

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο από το 1994. Βέβαια, αναγνωρισμένα – και ψηφισμένα – είναι και τα τρία μνημόνια, αν και αντισυνταγματικά. Άρα ζμπούτσα μας που είναι αναγνωρισμένη. Ας την πούμε εθνοκαθαρτική γενοκτονία να τελειώνουμε.

Πρέπει όλοι αυτοί οι φλογεροί πατριώτες να καταλάβουν ότι η επίσημη υιοθέτηση όρων γίνεται για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση δεν έχει καμία διαφορά. Το έγκλημα παραμένει το ίδιο. To να βάζεις τους νεκρούς στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης, εκτός από προσβολή της μνήμης τους, αποτελεί και λογικό σφάλμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα του τρίτου μνημονίου δεν είναι ο τόπος ούτε ο χρόνος για τέτοιες συζητήσεις.

Αυτά είναι πολυτέλειες, αν όχι οργανωμένο σχέδιο για το ντοπάρισμα του εθνικού φρονήματος, τη στιγμή που όλα γύρω καταρρέουν.

Και ωφελούν μόνο έναν: τη Χρυσή Αυγή.

(Ανήθικο δίδαγμα: Όσο περισσότερο σου κλέβουν τη ζωή, τόσο σε ταΐζουν με έθνος και φυλή.)

the three mooges