Ελλείψεις φαρμάκων αναφέρει εκπρόσωπος του ΕΟΦ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Έχουμε πολλές ελλείψεις σε εμβόλια- και όχι μόνο», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελλείψεων Φαρμάκων του ΕΟΦ, Δημήτρης Κούβελας, σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Κούβελας είπε ότι υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση λόγω των capital controls και της επιχειρηματικής αναταραχής, αλλά βασικότερο πρόβλημα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, λόγω ανταγωνισμού.

«Πολλές φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, στρέφονται στην παρασκευή νέων, ακριβών φαρμάκων, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές τακτικές. Εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά φάρμακα, επειδή οι μεγάλες βιομηχανίες δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από τα γενόσημα και τα λεγόμενα βιοομοειδή και από εταιρίες γενοσήμων από την Ινδία κατά κανόνα», είπε.

Για το θέμα της έλλειψης εμβολίων αναφέρει ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Υπάρχει έλλειψη εμβολίων σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει τίποτα. Χρειάζεται μια καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Βρισκόμαστε σε μια δεινή θέση, γιατί τα κράτη δεν μπορούν να κάνουν φάρμακα, ιδιώτες τα κάνουν», ανέφερε.

Ο κ. Κούβελας χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα και το γεγονός ότι δεν γίνονται εισαγωγές φθηνών φαρμάκων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις. «Οι επιχειρηματίες δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Εδώ και πέντε χρόνια, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένα αντιβηχικό σιρόπι, κανένα αντιβηχικό χάπι, γιατί περιέχουν κοδεΐνη και δεν τα φέρνει κανένας», τόνισε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειψη και σε αντικαρκινικά φάρμακα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καρκινοπαθείς που τα έχουν άμεση ανάγκη.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έγκρισης για φάρμακα που έχουν έλλειψη, με διαδικασία fast track. Υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες που είναι εισαγωγείς από την Ινδία και σ’ αυτούς τώρα βασιζόμαστε’, κατέληξε ο κ. Κούβελας.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Θεσσαλονίκη