Το συγκεκριμένο βίντεο είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της (κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας. Σε συνέντευξη με τον Ryland S J Thomas, οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας απαντάται το ερώτημα-ταμπού πως δημιουργείται το χρήμα στη σύγχρονη οικονομία. Αρχικά στη συνέντευξη διευκρινίζεται το ότι το χρήμα δεν δημιουργείται με βάση τον «κανόνα του χρυσού» (σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς / Bretton Woods) που ίσχυε παλαιότερα, διότι έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία δημιουργείται από τις τράπεζες κάθε φορά που δίνουν δάνεια. Συγκεκριμένα μεταξύ του 1:00-1:17 ακούγεται η απίστευτη για τον πολύ κόσμο παραδοχή, ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν μόνο με βάση τις καταθέσεις που έχουν (έτσι μάλιστα διδάσκεται στα περισσότερα σύγχρονα οικονομικά εγχειρίδια), αλλά το ακριβώς αντίστροφο. Τα δάνεια δημιουργούν τις καταθέσεις .
Το κείμενο αυτό συνοδεύεται και από δύο τεχνικές μελέτες της Τράπεζας της Αγγλίας που θα παρουσιάσουμε σύντομα και με ελληνική μετάφραση για την καλύτερη κατανόηση του κορυφαίου αυτού θέματος.
Leave a Reply