Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Στο εξαίσιο κείμενο του Ηλία, «Το Φιλί», δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Απλά, ανέφερε τον συνονόματο μου -τον Άρη Χατζηστεφάνου- και με αφορμή ένα κείμενο του που διάβασα πριν λίγη ώρα, ήθελα να γράψω κάτι παραπλήσιο, βασικά κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτό που διάβασα.

Δηλαδή, θα κλέψω την ιδέα του και θα την καπηλευτώ ως δικιά μου.

Στο κείμενο του, ο Άρης Χατζηστεφάνου, στέκεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου λίγο-πολύ ενημερωνόμαστε πως το υπέροχο νησί της Ζακύνθου κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό λόγω οφειλών στη ΔΕΗ.

Μάλιστα, το πάει πολλά βήματα παραπέρα και υπενθυμίζει την μέγκα εκτίμηση του Αριστείδη Μπαλτά προ εβδομάδων, πως αν βγούμε από το ευρώ, τα ελληνικά νησιά θα μείνουν χωρίς νερό μέσα σε 48 ώρες.

Δηλαδή η Ζάκυνθος κινδύνευε να μείνει από νερό αν έβγαινε από το ευρώ και τώρα κινδυνεύει να μείνει από νερό μέσα στο ευρώ.

Είναι για γέλια και για κλάματα η όλη φάση.

Φυσικά, ο Χατζηστεφάνου, αναφέρει στη συνέχεια και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία θα κλέψω και θα τα κοτσάρω δίπλα σε κάποια δικά μου.

Ας βάλω όμως τελεία στην εκτενή αναφορά στο κείμενο του, για να ξεκινήσω να λέω αυτό που σκέφτομαι.

“Ολα ξεκίνησαν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε μέσα στο ευρώ, το 2010.

Σχεδόν άμεσα, υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά την αποπληρωμή ενός τερατώδους χρέους, που -απ” ό,τι μαθαίνουμε με τον καιρό- αφορούσε κυρίως τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και απλά μετακύλησε σταδιακά στις πλάτες μας.

Η χρεοκοπία προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, καθώς το ίδιο έτος, το 2010, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα ζητούσε βοήθεια από το ΔΝΤ.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν το καλοκαίρι των αγανακτισμένων, ενώ τα αιτήματα της διαγραφής του χρέους και της εξόδου από το ευρώ, άρχισαν να παρουσιάζονται όλο και πιο ζωηρά.

Η αντίδραση του κατεστημένου ήταν επίσης άμεση: κατέφυγε στο πιο αποτελεσματικό όπλο, στην συνεχή τρομοκράτηση των πολιτών, δηλαδή στην προπαγάνδα.

Η έξοδος από το ευρώ έπρεπε να στοιχειώσει τους πολίτες, να βλέπουν εφιάλτες τα βράδια.

Να ακούνε δραχμή και να τα κάνουν πάνω τους.

Είναι ξεκάθαρο, σε μένα τουλάχιστον, πως το κατεστημένο λιώνει για το ευρώ.

Και αυτό έκαναν, έσπειραν πανικό για πυρηνικό όλεθρο, ολοκαύτωμα, μετακίνηση των τεκτονικών πλακών, ανθρωποθυσίες, όλα αυτά και άλλα πολλά που θα συνέβαιναν αν επιστρέφαμε στη δραχμή ή σε άλλο εθνικό νόμισμα.

Το τραγικό είναι ότι δούλεψε.

Οι “Ελληνες πολίτες πίστεψαν τους μεγαλύτερους ψεύτες που έβγαλε η χώρα.

Μου κάνει εντύπωση που έγινε τόσο εύκολα πιστευτός ο Πάγκαλος, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, ο Πρετεντέρης, ο Τσίμας, ο Παπαδημητρίου, δηλαδή άνθρωποι που ζούνε λέγοντας ψέμματα.

Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι λένε σε όλα ψέμματα, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, αλλά ρε παιδί μου σε αυτό αποκλείεται να μας κορόιδεψαν -λογική του παραλόγου.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι θυμάστε το επίπεδο της τρομοκρατίας και πως μας τρομοκράτησαν για την έξοδο από το ευρώ, επίσης σίγουρα θυμάστε μερικά από τα επιχειρήματα, που παρουσιάζονται ακόμα στις μέρες μας, ειδικότερα αν το ευρώ συνεχίσει να χάνει έδαφος.

Και όπως πολύ σωστά είπε και ο Χατζηστεφάνου, η χώρα ζει μέσα στο ευρώ, όλα αυτά που θα βίωνε αν έβγαινε από αυτό.

Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, τα ΜΜΕ και οι… «ευρωπαϊστές» πολιτικοί μας είπαν (τα τονίζω για να είναι πιο ευανάγνωστα, ελπίζω δηλαδή) πως:

€ Θα είχαμε μακροχρόνια ύφεση.
– Επί 6 συναπτά έτη, το ΑΕΠ της χώρας υποχωρεί. Έχει μειωθεί συνολικά κατά 25%, που όπως έχω χιλιοπεί είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Μέσα στο ευρώ.

€ Το χρέος θα εκτοξευόταν.
– Από το 128% το 2010 έχει πάει στο 180% φέτος και με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο θα εκτοξευθεί στο 200% μέχρι το τέλος του 2016. Προσέξτε τώρα, το χρέος το 2000 ήταν στο 102% του τότε ΑΕΠ. “Ομως, μέσα στο ευρώ, το ΑΕΠ ναι μεν σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά ακολούθησε την ίδια πορεία και το χρέος.

€ Με τη χώρα να τυπώνει εθνικό νόμισμα, οι έχοντες θα εξαγόραζαν μπιρ παρά τον δημόσιο πλούτο χάρη στο δυνατότερο ευρώ.
– 14 κερδοφόρα αεροδρόμια έναντι 1.2δις στην Fraport για 50 χρόνια, ΔΕΣΦΑ 400 εκ, ΟΠΑΠ 600 εκ, Ελληνικό 1 δις και έπεται συνέχεια. Το γέλιο θα πέσει με τη ΔΕΗ. Ετοιμαστείτε να δείτε με ποια «δίκαιη» τιμή θα ξεπουληθεί επιχείρηση αξίας εκατοντάδων δις (μόνο τα αποθέματα λιγνίτη αξίζουν τουλάχιστον 150 δις). Ούτε τυχόν απόλυση του Φωτόπουλου, δεν θα μπορέσει να γλυκάνει την πίκρα.

€ Θα έκλειναν οι τράπεζες και θα έκλεινε η στρόφιγγα του δανεισμού προς ιδιώτες.
– Capital controls, οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε όποιον λύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 15 δευτερόλεπτα.

€ Θα διαλυόταν η εγχώρια οικονομία.
– Έχει κλείσει πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων, έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη κατά 35%, έχουν μείνει άνεργοι πάνω από 1 εκ άνθρωποι, έχουν χρεωθεί οι μικρομεσαίοι με υπέρογκα ποσά σε εφορία, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, τράπεζες.

€ Οι μισθοί θα έπεφταν στα επίπεδα της Βουλγαρίας ή της Αλβανίας.
– Ασχολίαστο. Ερχόμαστε.

€ Οι άνθρωποι θα αυτοκτονούσαν μαζικά.
– Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% στα χρόνια του μνημονίου, ενώ τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2012 είχαμε 2 αυτοκτονίες κάθε μέρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

€ Οι νέοι θα εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα.
– Περίπου 200.000 νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει, κυρίως για ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία.

€ Θα καίγαμε ξύλα για να ζεσταινόμαστε το χειμώνα γιατί δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε πετρέλαιο.
– Τώρα μπορούμε να εισάγουμε, αλλά πάλι ξύλα καίμε σε αυτοσχέδια μαγκάλια, ενώ έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από αυτά (ανάμεσα τους παιδιά).

€ “Ενα από τα πλέον αισχρά, οι γυναίκες μας θα ωθούνταν στην πορνεία.
– Τουλάχιστον 4.000 Ελληνίδες, νεοεισερχόμενες στο επάγγελμα, ψωνίζουν πλέον πελάτες στα πεζοδρόμια μετά το 2012.

€ Θα γεμίζαμε μετανάστες καθώς οι πρώην σύμμαχοι μας στην ΕΕ, δεν θα δεχόντουσαν μετανάστες από την αυτοεξόριστη Ελλάδα.
– Πρώτον, ούτε τώρα δέχονται με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί οι άνθρωποι εδώ και δεύτερον δεν νομίζω ότι τους απελπισμένους τους εμποδίζει η συμμετοχή ή όχι μιας χώρας στην ΕΕ ώστε να την διαβούν (βλέπε Σκόπια). “Αλλο ένα ηλίθιο επιχείρημα που στοχεύει συντηρητικά μυαλά.

€ Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, θα υποχρέωνε τους φοροφυγάδες με τις καταθέσεις στο εξωτερικό να επιδείξουν ανυπακοή προς το κράτος και να τα κρύψουν σε φορολογικούς παραδείσους, αρνούμενοι να συμμορφωθούν.
– Ασχολίαστο. Ναι, μέχρι και αυτό έχω ακούσει.

€ Θα έβγαιναν τα τανκς στους δρόμους.
– Θα ΄θελα να ήξερα τι πρέπει να απαντήσει κάποιος σε αυτό. Τα ΜΑΤ όποτε χρειάστηκε μια χαρά έκαναν τη δουλειά τους.

€ Το κράτος δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
– Χρωστάει δεκάδες δις σε ιδιώτες, έπεσε σαν πρόταση το καλοκαίρι η πληρωμή με IOU, έχουν ξεσκιστεί να πετσοκόβουν συντάξεις και μισθούς, τα ταμεία είναι άδεια, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμα πιο άδεια και στο στοίχημα το δίνουν 0.01 να έρθει αυτή η αποφράδα μέρα που το ταμείο δεν θα έχει μια και φυσικά μαντέψτε: μέσα στο ευρώ. Θέμα χρόνου λέμε.

€ Δεν θα ερχόταν κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα και θα έφευγαν όλες οι ξένες εταιρείες.
– Τα success story του Σαμαρά τα ξέρετε, μην τα ξαναλέμε. Επίσης, επενδύσεις τύπου Eldorado και Fraport, δεν τις λες επενδύσεις. Τέλος, οι ξένες εταιρείες ή καλύτερα να πούμε τα ξένα προϊόντα, δεν πρόκειται να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα, γιατί ακόμα και αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, δεν θα μας επιβληθεί εμπάργκο. Δεν είναι μαλάκες, ούτε η Ελλάδα είναι Κούβα για να τη σβήσουν από τον εμπορικό χάρτη. Σοβαρευτείτε.

€ Δεν θα είχαμε φάρμακα.
– “Ηδη χιλιάδες ανασφάλιστοι άνθρωποι αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα και έχουν συσταθεί σε όλη την επικράτεια κοινωνικά φαρμακεία. Οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά -πολύ πριν τα capital controls ξεκίνησε αυτό- και είναι συχνά τα προβλήματα με κάποια σκευάσματα. Αν κάποιος αναγνώστης ή αναγνώστρια δουλεύει στα φάρμακα, ας τα αναφέρει γιατί είναι πολλά και εγώ δεν είμαι του αντικειμένου -τα ξέρω από… σπόντα. Επίσης, έχουν χάσει τη ζωή τους άνθρωποι που έχουν παραμελήσει την υγεία τους λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων, ενώ μην λέμε για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε υλικά και προσωπικό.

Θα μπορούσα να γράφω μέχρι το πρωί, αλλά σας φτάνουν και με το παραπάνω.

Το συμπέρασμα είναι πως όλα όσα θα πάθαινε η χώρα έξω από το ευρώ, τα παθαίνει μια χαρά μέσα στο ευρώ.
Κοινώς, οι αιώνιοι ψεύτες είπαν άλλο ένα ψέμα -όσον αφορά το ευρώ- και τώρα μπορείτε να πέσετε πάλι από τα σύννεφα.

Να δω πότε θα καταλάβετε πως απ” ό,τι λένε, ισχύει το αντίθετο.

Α, ναι, αρχίσατε να το καταλαβαίνετε.

Α, ρε αυτό το ΟΧΙ, ανάσα ζωής ήταν.

Μας είχα ξεγραμμένους, αλλά να που η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Αυτά -και πάρα πολλά ήταν: σε δυο 24ωρα πέντε κείμενα, καλά το πάω.

Οπότε σε καμιά δεκαριά ή παραπάνω μέρες τα ξαναλέμε, άντε γιατί θα με βαρεθείτε στο τέλος.

Επίσης θα πάω και να ψηφίσω, να τους μαυρίσω την ψυχή -α, ρε πιτσιρίκο με τις δημαγωγίες σου χαχαχα.

Εννοείται αντιμνημονιακή ψήφος -μην μου πει κανείς ΧΑ, γιατί δαγκώνω σαν τον Σουάρες.

Και όποιος δεν ξέρει πέντε χρόνια μετά ποιους να μαυρίσει, ε τι άλλο να πω, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές.

Δυο λέξεις: «πoυτάνα όλα».

Ξέρω, πιπέρι.

Με εκτίμηση,

Άρης

(Αγαπητέ Άρη, τα έγραψες πάρα πολύ ωραία. Δεν θυμάμαι ποιος είπε -νομίζω ο Κρούγκμαν- πως η Ελλάδα έχει ήδη όλα τα αρνητικά της εξόδου από το ευρώ αλλά δεν έχει βγει από το ευρώ, οπότε δεν έχει και τα θετικά που θα έχει μια έξοδος από το ευρώ. Δεν πειράζει να μείνει η Ζάκυνθος χωρίς νερό. Θα βρέξει τον χειμώνα -πάντα βρέχει τον χειμώνα στη Ζάκυνθο- και θα μαζέψουμε νερό στις στέρνες, στα πηγάδια και στα κάργια. Εν τω μεταξύ, το νερό που έχει σήμερα η Ζάκυνθος δεν είναι ούτε για να πλένεις τα ρούχα σου. Για να το πιεις, δεν συζητάμε, είναι αυτοκτονία. Αυτό το νερό μάλλον πίνουν οι αρουραίοι στη Ζάκυνθο και ψοφάνε. Ορίστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Παρ” όλα αυτά, πάλι έσπασε ρεκόρ τουριστών φέτος η Ζάκυνθος. Δεν την φοβάμαι την Ζάκυνθο, έχει δήμαρχο έναν πρώην στρατηγό, ο οποίος, για την ώρα, διακρίνεται στα προσωπικά θέματα. Εγώ είμαι μαζί του. Για τον έρωτα ζούμε. Άλλωστε, έχει παράδοση η Ζάκυνθος σε αυτά τα θέματα. Βέβαια, ο προηγούμενος δήμαρχος ήταν πιο σέξι. Είναι κάπως ντεκαβλέ ο στρατηγός. Να είσαι καλά.)

Πηγή – πιτσιρίκος