Νίκος Φίλης- Νίκος Παππάς

Για την καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι υπεύθυνοι ούτε ο Νίκος Φίλης, ούτε ο Νίκος Παππάς, όπως ανέφεραν «σενάρια συγκεκριμένων κύκλων», διαρρέει η κυβέρνηση. | ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Μάθαμε επιτέλους ποιος φταίει για την καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου για τις άδειες των καναλιών: το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το υποστηρίζει μέσω κύκλων της (ελληνιστί, μέσω «non paper») η κυβέρνηση. «Τέλος στα σενάρια συγκεκριμένων κύκλων που ήθελαν τον υπουργό Επικρατείας και υπεύθυνο για τα ΜΜΕ, Νίκο Παππά, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, να έχουν κάποιο ρόλο στη δεκαπενθήμερη παράταση που δόθηκε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών» διαβάζουμε σχετικά σε sites, μια και «η παράταση ήρθε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΕΣΡ».

Αφορμή, η δημοσιοποίηση (από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης;) του εγγράφου που έστειλε το ΕΣΡ στις 30 Ιουλίου, ζητώντας τη 15θήμερη παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τα κανάλια -το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Ιουλίου, έναν ολόκληρο μήνα πριν.

Οχι πως ήταν και τόσο «μυστικό» το συγκεκριμένο αίτημα, δεν μας… αποκάλυψαν και κάτι το καινούργιο εδώ που τα λέμε. Είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «105,5 Στο Κόκκινο», την 1η Αυγούστου, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΣΡ.

«Δεν θεωρώ πως είναι απόλυτα λογικό το ΕΣΡ να καταθέσει απόψεις στη διαβούλευση» έλεγε.

Τι προέκυψε μέσα σε αυτές τις δυο-τρεις εβδομάδες ώστε ο κ. Κρέτσος και κατ’ επέκτασιν η κυβέρνηση να αλλάξουν γνώμη; Θα μου πείτε, το πρώτο είναι ή το τελευταίο στο οποίο έκαναν στροφή 180 μοιρών; Σωστά, πολύ σωστά.

Πρόλαβε βέβαια ο κ. Κρέτσος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την περασμένη Πέμπτη να διευκρινίσει πως η παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου οφείλεται σε «πρωτοβουλία» του ΕΣΡ, το οποίο επιθυμούσε να «συμμετάσχει στη διαβούλευση».

Κι έσπευσαν οι δύο υπουργοί που υπογράφουν το νομοσχέδιο (Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης) να… υπακούσουν στο ΕΣΡ ικανοποιώντας το αίτημά του.

Το αίτημα του ΕΣΡ

«Θα παρακαλούσαμε να μας δοθεί παράταση ενός 15νθήμερου προκειμένου να υποβάλουμε, ως κατ’ εξοχήν κομβική Αρχή, τις παρατηρήσεις μας που, όπως πιστεύουμε, είναι και αναγκαίες και χρήσιμες» σημείωνε χαρακτηριστικά το ΕΣΡ κι έχει απόλυτο δίκιο.

Οχι απαραιτήτως ως προς την παράταση της διαβούλευσης αλλά ως προς την αναγκαιότητα να καταθέσει τις προτάσεις του.

Είναι η επίσημη Ανεξάρτητη Αρχή επί των ραδιοτηλεοπτικών, θα έπρεπε η κυβέρνηση πριν απ’ όλους να απευθυνθεί στο Συμβούλιο για τη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Στην ίδια συνέντευξη στον «105,5 Στο Κόκκινο» ο Λευτέρης Κρέτσος ήταν απόλυτος ακόμα και για τον χρόνο της διαβούλευσης.

«Βγάλαμε το νομοσχέδιο στη διαβούλευση για έναν περίπου μήνα» σημείωσε, «αν ξέρετε άλλο νομοσχέδιο με μεγαλύτερη διάρκεια στη διαβούλευση να μου το πείτε κι εμένα».

Τώρα βέβαια έρχεται να δώσει παράταση. Περίεργα πράγματα. Περίεργα, γενικώς: στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας με το οποίο προανήγγειλε τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στο «διαφορετικό δείγμα διακυβέρνησης», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το δείγμα και το «νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες».

Ενα νομοσχέδιο όμως που απλώς κατατέθηκε, χωρίς ποτέ να γίνει νόμος του κράτους. Από τη στιγμή που διαλύεται η Βουλή όλα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Με τη νέα κυβέρνηση, όταν και όπως βγει. Και βλέπουμε. Αν θελήσει να ασχοληθεί με τις άδειες των καναλιών.

πηγή – efsyn