Ο αναπληρωτής συντονιστής του καναλιού της Βουλής Αριστείδης Φατούρος

Ο αναπληρωτής συντονιστής του καναλιού της Βουλής Αριστείδης Φατούρος

Εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που υιοθέτησαν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, παρουσίασε η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Βουλής σχετικά με τον Αριστείδη Φατούρο – τον αναπληρωτή συντονιστή του τηλεοπτικού σταθμού του κοινοβουλίου ο οποίος με επιστολή του κατηγορούσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για «χαφιεδισμό, αυλή εθελοντών και μηχανισμό προπαγάνδας».

Παρουσιάζοντας το έργο της βουλής για το τελευταίο εξάμηνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ανθρώπους που επιχείρησαν να κατακτήσουν θέσεις και αξιώματα μέσα από κολακεία αλλά μετατρέπονται σε υβριστές όταν ματαιώνεται η φιλοδοξία τους.

Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας για το κανάλι της Βουλής

Δριμύ κατηγορώ εναντίον του Αρη Φατούρου εξαπέλυσε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Θαλάσσης

«Θιγήκατε ανεπανόρθωτα από το ότι έχετε προεξοφλήσει ότι δεν θα τοποθετηθείτε συντονιστής του καναλιού και η απογοήτευσή σας τροφοδοτεί τον “ηρωισμό” σας, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της βουλής έκανε επίσης λόγο για υπαλλήλους φαντάσματα στη βουλή από προηγούμενες ρουσφετολογικές τοποθετήσεις και κατήγγειλε συγκεκριμένα περιστατικά διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως η χρέωση 5.000 ευρώ για τους καφέδες των καλεσμένων του καναλιού της Βουλής.

Αναλυτικά η επιστολή του γενικού γραμματέα της Βουλής:

Κύριε Φατούρο,

Δεν θεωρώ σωστό να σας απευθύνομαι με αυτόν τον δημόσιο τρόπο. Όμως τον τρόπο εσείς τον επιλέξατε και τον επιβάλατε με την ανοιχτή σας επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής στις 30 Ιουλίου. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Η δυσαρέσκειά σας ήταν απέναντί μου, αλλά στοχοποιήσατε την Πρόεδρο, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσετε πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα και θα μπορέσετε να γίνετε ήρωας, έστω και για μία ώρα. Στην ουσία, όταν κατηγορείτε την Πρόεδρο για “επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις” αναφέρεστε σε εμένα, δεδομένου ότι δεν έχει διοριστεί κάποιο άλλο πρόσωπο σε άλλη θέση.

Αναγνωρίζω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε δυσαρεστημένος μαζί μου και πολύ μάλιστα.

Και θα αναφερθώ ειδικά:

Τον Μάιο ζητήσατε να μου μιλήσετε και περίμενα ότι θα συζητούσαμε για θέματα της ειδικότητάς σας ως συμβούλου προγράμματος του καναλιού. Σας άκουσα απορημένος να μου αναλύετε επί 75 λεπτά την γραπτή σας εισήγηση, η οποία δεν είχε καμιά σχέση με την ειδικότητά σας και τη θέση σας, αλλά προέβλεπε πλήρη αναδιοργάνωση των διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων της Βουλής και δημιουργία νέων, συνεργασία με τα ΑΕΙ και την Ακαδημία, συγκρότηση δεξαμενών σκέψης, υπαγωγή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Βουλή, ανάδειξη της Βουλής σε “μητέρα των ιδρυμάτων” Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη, παρουσία της Βουλής παντού στη χώρα, που θα “επιτρέπει μεγάλης κλίμακας κινητικότητα του υφισταμένου προσωπικού της, με μετακινήσεις προς την περιφέρεια”. Όταν σας ρώτησα τι θα εξυπηρετεί αυτή η μετακίνηση, μού απαντήσατε ότι θα δίνει την ευκαιρία απομάκρυνσης των ανεπιθύμητων υπαλλήλων στην επαρχία.

Καθώς σας άκουγα μού ήρθε στη σκέψη το σχόλιο του Παπαδιαμάντη για τη “Φόνισσα”: “ψήλωσε ο νους της”. Αναζήτησα στα αρχεία του γραφείου μου και βρήκα μεταξύ άλλων την ίδια εισήγησή σας, που είχατε υποβάλει και στον προκάτοχό μου με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2015. Την ημέρα δηλαδή που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση αισθανθήκατε κι εσείς ως υπερυπουργός και καταγράψατε τις προγραμματικές σας δηλώσεις.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή μας αυτή απέρριψα το αίτημα για έγκριση εντάλματος 5000€ για “μικροέξοδα του καναλιού”. Η εξήγηση που δόθηκε για αυτά τα “μικροέξοδα των 5000€” αφορούσε κυρίως έξοδα κυλικείου προς τους επισκέπτες του καναλιού. Δεν μπορούσε να εγκριθεί κάτι τέτοιο. Η Πρόεδρος της Βουλής κι εγώ, όταν προσφέρουμε κάτι στους επισκέπτες μας ή στο προσωπικό μας, το πληρώνουμε από τη δική μας τσέπη και όχι από την τσέπη των φορολογουμένων.

Στο τέλος Μαΐου έληξε η θητεία του συντονιστή του καναλιού. Επειδή είχα διακρίνει το πάθος σας για εξουσία και “μεταρρυθμίσεις” και επειδή υπογράφατε την εισήγησή σας ως “αναπληρωτής διευθυντής”, θέση για την ύπαρξη της οποίας δεν έχω πεισθεί, ήρθα στο κανάλι για να αποχαιρετίσω τον κ. Αλαβάνο και συγχρόνως είπα ότι, έως ότου ορισθεί νέος συντονιστής, θα εκτελώ εγώ χρέη συντονιστή και απαίτησα να μη γίνει στο μεταξύ καμιά αλλαγή, αλλά να συνεχιστεί η ροή των πραγμάτων, όπως είχε επί διοίκησης Κωνσταντίνου Αλαβάνου. Βεβαίως δεν αναμείχθηκα ποτέ σε μια δουλειά που δεν ξέρω, ούτε ήρθα ξανά στο κανάλι. Επιδίωξή μου ήταν να ανακόψω τη δική σας ορμή ως “αναπληρωτή διευθυντή”.

Πριν από δύο εβδομάδες πάλι ζητήσατε να με δείτε. Επειδή ήμουν επιφυλακτικός πολύ, ζήτησα τον λόγο της συνάντησης. Και τότε εξηγήσατε στην προϊσταμένη του γραφείου μου ότι είχατε δεδομένο ότι η Πρόεδρος θα απομακρυνόταν από τη θέση της και για λίγες ημέρες θα βρισκόμουν εγώ με απόλυτη εξουσία, οπότε θέλατε να μου υπαγορεύσετε τι θα έπρεπε να κάνω ως απόλυτος άρχων της Βουλής. Βεβαίως δεν σας δέχθηκα και σας απάντησα καταλλήλως. Και η απάντησή μου επιβεβαίωσε την άποψή σας ότι είμαι ακατάλληλο πρόσωπο σε νευραλγική θέση. Οι θέσεις στη συνείδηση μου σχετίζονται με ευθύνες, υποχρεώσεις και καθήκοντα και όχι με νοσηρές φαντασιώσεις εξουσίας και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Φαντασιώνεστε καταστάσεις εκτός πραγματικότητας. Είναι αναπόφευκτα δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη σκέψη κάποιου που “ψήλωσε ο νους του”.

Τέλος θιγήκατε ανεπανόρθωτα από το ότι έχετε προεξοφλήσει ότι δεν θα τοποθετηθείτε συντονιστής του καναλιού και η απογοήτευσή σας τροφοδοτεί τον “ηρωισμό” σας, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχε. Και στην παραζάλη σας τελείως συκοφαντικά αποδίδετε στην Πρόεδρο χαφιεδισμό, τρομοκράτηση, φανατισμό και μισαλλοδοξία.

Σωστά τα ομαδοποιείτε. Αυτά πάνε πάντα μαζί. Όμως τα αποδίδετε σε λάθος πρόσωπο. Σε άλλη μας συνάντηση μιλήσατε με πολύ άσχημα λόγια για την συνάδελφό σας και υποψήφια συντονίστρια του καναλιού. Μου εξηγήσατε μάλιστα ότι η οικογένειά σας ήταν ανέκαθεν αριστερή σε αντίθεση με τη συνάδελφό σας που ήταν δεξιά και τώρα παριστάνει την αριστερή. Προς μεγάλη σας έκπληξη η ίδια μού διευκρίνισε ότι δεν είναι Σύριζα και συγχρόνως μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπό σας. Μήπως και πάλι σας προκαλεί έκπληξη ότι η κομματική ένταξη δεν αποτελεί κριτήριο; Και σε μια αναλαμπή αυτογνωσίας μήπως μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δεν είναι η Πρόεδρος το πρόσωπο που καλλιεργεί και επιδοκιμάζει τον χαφιεδισμό, αλλά αυτός που κακολογεί συνάδελφό του στον προϊστάμενό του, καταγγέλλει υπάλληλο για μη ένταξη στο κυβερνών κόμμα και καταστρώνει σχέδιο για απομάκρυνση των ανεπιθύμητων υπαλλήλων στην επαρχία; Και ποιος ευθύνεται για τις αξιόποινες πράξεις σπίλωσης και σεξιστικής τρομοκράτησης της ίδιας συναδέλφου σας; Μήπως η πρόεδρος; Η πρόεδρος αναρτά στον ανελκυστήρα τις κατασκευασμένες με φωτοσόπ απεικονίσεις;

Κύριε Φατούρο, στην ανοιχτή σας επιστολή αυτοηρωοποιείστε και αποδίδετε στον εαυτό σας απλόχερα αρετή και τόλμη, αν και πιο πολύ θα σας ταίριαζε το καβαφικό “υπεροψίαν και μέθην”.

Την τόλμη πάντως την είδαμε με το παραπάνω. Θα έχετε κάθε ευκαιρία να επιδείξετε και στοιχεία αρετής. Και πάντα στην πλατεία Συντάγματος. Όχι σε κάποια απομακρυσμένη επαρχία.

Γιώργος Θαλάσσης

Γενικός Γραμματέας της Βουλής

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Φατούρου:

«Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή του αναπληρωτή Συντονιστή του Τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

«Πράσσειν άλογα»

Κυρία Πρόεδρε,

Η συνήχηση του τίτλου γνωστής ομάδας δημιουργικού κουκλοθεάτρου απηχεί δυστυχώς αυθεντικά τον τραγέλαφο στον οποίο έχει περιέλθει το κανάλι της Βουλής- και φοβούμαι ολόκληρη η Βουλή- κατά τη σύντομη περίοδο της θητείας σας.

Η δημοφιλής σε «εχθρούς και φίλους» μετωνυμία του σε «κανάλι της Ζωής», καταδεικνύει τη βίαιη μετάλλαξη του σταθμού σε μηχανισμό προσωπικής προβολής και προπαγάνδας. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αμεροληψίας, η αποδόμηση του ενημερωτικού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασμός του πολιτιστικού – επιμορφωτικού προγράμματος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμία, το ύφος και το ήθος του καναλιού.

Η κατάλυση της υπηρεσιακής ιεραρχίας της Βουλής και του καναλιού, ο παροπλισμός των Γενικών Διευθυντών και του Επιστημονικού Συμβουλίου, η διάλυση του Διπλωματικού Γραφείου, η δημιουργία αυλής «εθελοντών», ο ολοκληρωτισμός και η κατάχρηση εξουσίας, η επίδειξη αλαζονείας και αμοραλισμού, η άγνοια διοίκησης και διαχείρισης, η επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις, η άσκοπη εξουθένωση των υπαλλήλων δια της επιβολής του προσωπικού σας εκκεντρικού ωραρίου, η εμπέδωση κλίματος χαφιεδισμού και τρομοκράτησης, η καλλιέργεια φανατισμού και μισαλλοδοξίας, σκιαγραφούν την πρωτοφανή και ανυπόφορη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κοινοβούλιο.

Αποκορύφωμα του νοσηρού αυτού κλίματος είναι ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός δεκάδων συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν διαχρονικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής, οι οποίοι «χορταίνουν» από τις υποσχέσεις σας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνομαι την υποχρέωση να μιλήσω δημόσια για όσα κατ’ ιδίαν συζητούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του καναλιού και της Βουλής, αλλά και να δηλώσω πως θα εργαστώ κατά το μέτρο των δυνάμεών μου για την ανάταξη της απεχθούς, επαχθούς, επονείδιστης, αθέμιτης και μη βιώσιμης αυτής κατάστασης.

Με αρετή και τόλμη,

Αριστείδης Φατούρος

Σύμβουλος Προγράμματος & Αναπληρωτής Συντονιστής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων»

Σχετικα θεματα

πηγή – infowar