Του Κώστα Εφήμερου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να μην αποτελεί σε καμία περίπτωση οριστική νίκη των πολιτών της χώρας, αφού δεν εξασφαλίζει την έκβαση της περιβόητης διαπραγμάτευσης, ωστόσο στο πεδίο της ενημέρωσης το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: ΑΡΚΕΤΑ!

Τις τελευταίες εβδομάδες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέλαβαν να δημιουργήσουν -όπως συνήθως- ένα κλίμα τρόμου προκειμένου να πιέσουν την κοινωνία. Επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών, στην πρόεδρο της Βουλής και στο τέλος στους ίδιους τους πολίτες της χώρας.

Κι όμως όσο και αν η δημιουργία ενός εικονικού κόσμου λειτουργούσε -περίπου- στην μετάδοση των εξελίξεων στην Ευρώπη τα κανάλια δεν υπολόγισαν ότι όταν οι τηλεθεατές έκλειναν τα δελτία ειδήσεων που τους ενημέρωναν ότι τα σουπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα στεγνώνουν και ότι υπάρχει οργή στις ουρές στα ΑΤΜ και έκαναν μια βόλτα στον πραγματικό κόσμο έβλεπαν μια άλλη αλήθεια.

Η τρομοκρατία τους, το δόγμα του σοκ, η διαστρέβλωση των ειδήσεων και ακόμα-ακόμα η κατασκευή ειδήσεων δεν πέρασε. Δεν τρομοκρατήθηκε η κοινωνία. Αντέδρασε.

Δεν πέρασαν οι φωτογραφίες της γιαγιάς στο ΑΤΜ που ήταν από τη Νότια Αφρική. Δεν πέρασε ο τρόμος. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες που βρήκαν τα κανάλια ήταν όλοι εξοργισμένοι. Η κοινωνία δεν ήταν.

Το ThePressProject που μετέδωσε με ψυχραιμία τις εξελίξεις άντεξε μαζί με την κοινωνία. Επιβραβεύτηκε με 2 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα.

Ο τρόμος δεν πέρασε

Η ενημέρωση πέρασε.

Θεωρούμε ότι το σημερινό αποτέλεσμα είναι λίγο και δική μας νίκη.

Σας ευχαριστούμε!