Ο Ερίκ Τουσέν

| EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο στόχαστρο του Βέλγου πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες».

Συνέντευξη του Ερικ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους, φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα LE SOIR, υπό τον τίτλο «Το πρόγραμμά βοήθειας για την Ελλάδα ήταν παράνομο και παράτυπο».

Σύμφωνα με το Βέλγο εμπειρογνώμονα, η έκθεση της Επιτροπής στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε ασκήσει πίεση στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το χρέος διογκώθηκε κατά 28 δισ. ευρώ, με τον μη υποχρεωτικό από την Eurostat συνυπολογισμό 19 δισ. ευρώ για χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων, 4 δισ. ευρώ για νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και 5 δισ. ευρώ για «swaps».

Τέλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον Τουσέν υπήρξε κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων – ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό πρόβλημα προερχόταν από το ιδιωτικό χρέος.

πηγή – efsyn