«Κεντροαριστερός προδότης»

του Γιώργου Δελαστίκ

Απολαυστικό πραγματικά ήταν το άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, το οποίο υπογραφόταν από το γνωστό πολιτικό αναλυτή Χιούγκο Ντίξον και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπαγορεύοντάς του τι να κάνει μόλις υπογράψει συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ. «Αν κάνει συμφωνία, μπορεί να διασπάσει το αριστερό κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να προκηρύξει νέες εκλογές, να πετάξει έξω με τις κλοτσιές τους αντάρτες και πιθανόν να κερδίσει μια φρέσκια εντολή με αυξημένη πλειοψηφία» γράφει όλο καμάρι ο αρθρογράφος της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας.

Δείχνει βέβαια να έχει κάποιες αμφιβολίες, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα να παίξει το ρόλο που του υπαγορεύουν οι Αμερικανοί. «Αν και η Ελλάδα θα ωφελείτο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε στην εξουσία, μπορεί να δειλιάσει μπροστά σε αυτή την επιλογή, γιατί θα συμπεριλάμβανε την απόσχισή του από το ακροαριστερό διανοητικό σπίτι του. Θα έπρεπε τότε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως κεντροαριστερό και να αντιμετωπίσει το ότι θα αποκαλείται προδότης από τους πρώην συντρόφους του», συνεχίζει ακάθεκτος ο Ντίξον.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δηλαδή προτείνουν διά του αρθρογράφου τους στον Αλέξη Τσίπρα ότι για να παραμείνει στην εξουσία πρέπει να «επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του» ως… «κεντροαριστερό προδότη»!!! Απίθανη η αμερικανική πρόταση! Για να τον βοηθήσουν μάλιστα να ξεπεράσει τις αναστολές του, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν μέσω του συνεργάτη τους αρθρογράφου: «Από την άλλη, το να μην κάνει συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία, την οποία θα ακολουθούσαν έλεγχοι κεφαλαίων και πιθανή έξοδος από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να πεταγόταν έξω από το αξίωμά του»! Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί λένε στον Τσίπρα: Ή υπογράφεις τη συμφωνία, γίνεσαι «κεντροαριστερός προδότης» και παραμένεις πρωθυπουργός ή δεν υπογράφεις τη συμφωνία, η Ελλάδα χρεοκοπεί και εσύ εκδιώκεσαι κλωτσηδόν από το πρωθυπουργικό αξίωμα! Διάλεξε και πάρε! Κι αυτά είναι που του λένε οι αμερικανοί, οι οποίοι τον στηρίζουν!

Οι Γερμανοί, αλήθεια, τι γράφουν για τον Τσίπρα. Πρώτα πρώτα, ηλιθιότητες! Πόσο γελοία μπορεί να γίνει ακόμη και η εφημερίδα της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε, προκειμένου να υπηρετήσει κάποιον πολιτικό στόχο; Δεν υπάρχουν όρια αυτοπροστασίας από τη γελοιότητα, όπως φαίνεται. «Η Άνγκελα και ο Αλέξης» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας την περασμένη Κυριακή, που έφερε δύο γελαστές φωτογραφίες της Μέρκελ και του Τσίπρα σε μαύρο φόντο. «Η καγκελάριος δείχνει πολύ κατανόηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Υπερβολικά πολύ; Βλέπει κάτι σε αυτόν που παραμένει κρυφό για τους περισσότερους», προσθέτει ο μυστηριώδης υπότιτλος της πρώτης σελίδας. Ολόκληρη η μεγάλου σχήματος σελίδα 3 της εφημερίδας αφιερωμένη στο ίδιο θέμα. Ο τίτλος συγκλονιστικός: «Μανούλα»!!! Όχι, δεν αναφέρεται σε ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1960, ούτε παίζει ο Βασιλάκης Καΐλας ή η Μάρθα Βούρτση! Απολαύστε την αρχή της βαθυστόχαστης ανάλυσης: «Πρόσφατα στη Ρίγα, ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στεκόταν με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πρέπει να φύγει αμέσως, λέει ο Τσίπρας, για να συναντηθεί με την Άνγκελα. «Με την Άνγκελα; Ποια είναι αυτή;» ρώτησε ο Σουλτς. Ο Έλληνας απάντησε: «Έλα, την Άνγκελα την ξέρεις ήδη». Σουλτς: «Μιλάτε λοιπόν στον ενικό!» Ο Τσίπρας άστραφτε. Ο Σουλτς τον σκούντησε με τον αγκώνα: «Μήπως είσαι λίγο ερωτευμένος;» Ο Τσίπρας γέλασε, λίγο αμήχανος και πολύ περήφανος. Καμιά ανησυχία: Ο Αλέξης και η Άνγκελα δεν χαριεντίζονται κρυφά ο ένας με τον άλλο…»!

Ο δημοσιογραφικός γερμανικός φωστήρας συνεχίζει ακάθεκτος: «Η Μέρκελ είναι εξήντα χρόνων, ο Τσίπρας είκοσι χρόνια νεότερος. Έχει ξυπνήσει τα μητρικά της ένστικτα; Είναι πολύ πιθανόν», καταλήγει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Εν πάση περιπτώσει, εκτός από τις σχέσεις μητερούλας – γιόκα μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα, υπάρχουν και σοβαρότεροι Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνουν πιο σημαντικές πολιτικές παρατηρήσεις, έχοντας βαθύτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, όπως ο Μίκαελ Τούμαν, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων στη Ντι Τσάιτ, την εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης: «Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι …ο ίδιος δεν έχει κανέναν πραγματικά επικίνδυνο αντίπαλο. Ο αρχηγός της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας ονομάζεται ακόμη Αντώνης Σαμαράς… Ο Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος του χτες. Είναι εκπληκτικό το ότι το κόμμα του δεν τον έχει ήδη στείλει στο διάολο»! Ο Γερμανός δημοσιογράφος εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: «Οφείλεται αφενός στους πιστούς του Σαμαρά, τους οποίους τοποθέτησε σε όλες τις θέσεις εξουσίας, και αφετέρου στους αντιπάλους του, οι οποίοι προέρχονται από μια μεγάλη παλιά ελληνική πολιτική δυναστεία και που όμως κανένας τους δεν θα ήθελε αυτή την εξουσία. Η ΝΔ χρειάζεται ακόμη χρόνο για μια παλατιανή επανάσταση και νέα τάξη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στην Ελλάδα για το προβλέψιμο χρονικό διάστημα, ο άνθρωπος στον οποίο θα φτάνει κανείς».

Δεν είναι φυσικά προς όφελος του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών συμφερόντων, αν όντως ο Αλέξης Τσίπρας, ελλείψει πολιτικού αντιπάλου, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όποια συμφωνία και να κάνει με τους Γερμανούς, όσο απαράδεκτη και αν είναι, θα την περάσει οπωσδήποτε από τη Βουλή, με την αναγκαστική συναίνεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, χώρια από τις ψήφους των «γερμανοτσολιάδων» του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για να δούμε τι θα δούμε, λοιπόν…

πηγή – Πριν