panagiotis_sotiris_0

Του Παναγιώτη Σωτήρη

Η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει από τη μια την αδιαλλαξία των δανειστών, όμως από την άλλη επιμένει στις “47 σελίδες”, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο. Ακόμη χειρότερα, αυτή η γραμμή νομοτελειακά σημαίνει ότι στο τέλος ακόμη και εάν κάνουν υποχωρήσεις οι Θεσμοί θα βρεθούμε με κάτι που θα είναι χειρότερο και από τις 47 σελίδες.

Και αυτό είναι το καλό ενδεχόμενο. Στο κακό ενδεχόμενο απλώς θα αποδεχτούμε όλες τις προτάσεις των δανειστών.

Στην πραγματικότητα δέσμια του καταστροφικού σχήματος “ούτε ρήξη – ούτε υποταγή” οδηγείται στην ταπείνωση (παρασύροντας στην ήττα μια ολόκληρη κοινωνία) ακόμη και εάν στο μεταξύ παίξει όλη τη χορογραφία της “ρήξης” (διακοπή διαπραγμάτευσης, προσφυγή στις κάλπες, νέα διαπραγμάτευση).

Περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε να συζητήσουμε ανοιχτά και όχι με όρους “μυστικής διπλωματίας” την αναγκαία “τεχνική της ρήξης”.

Γιατί μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος ακόμη και τώρα:

– Εφόσον οι “θεσμοί” διαλέγουν το δρόμο της αδιαλλαξίας πρέπει να σταματήσει η διαπραγμάτευση και να σταματήσουν να εξαρτώνται οι εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις από τη διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι

α) επιστρέφουμε στην αρχική θέση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (που σημαίνει όχι λιμάνια, όχι Ελληνικό, όχι αεροδρόμιο, όχι ΤΑΙΠΕΔ)

β) ότι προχωρά μονομερώς η πλήρης επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων

γ) ότι εγκαταλείπεται η θέση για πλεονάσματα

δ) ότι δοκιμάζεται πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση

– η παύση πληρωμών στο χρέος πρέπει να γίνει πραγματικότητα και αυτό αφορά και τις δόσεις του ΔΝΤ και τις δόσεις προς την ΕΚΤ και τις επόμενες. Την ίδια στιγμή η έκδοση εντόκων γίνεται χωρίς αίτημα αδείας από την ΕΚΤ. Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους γίνεται πραγματικό όπλο και τα πορίσματα για την κλίμακα που μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομο και επαχθές πρέπει να αποτελέσουν βάση μιας θέσης για διαγραφή του χρέους.

– ο πολιτικός έλεγχος της κεντρικής τράπεζας αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η αποπομπή με πολιτική απόφαση Στουρνάρα γίνεται πρώτη προτεραιότητα ώστε να μπορεί να υπάρχει άλλος έλεγχος και δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων που μπορεί να χρειαστούν (συμπεριλαμβανομένου και της αναγκαίας πλήρους άσκησης ουσιαστικού ελέγχου στις “συστημικές τράπεζες”

– Ο έλεγχος των κινήσεων κεφαλαίων αλλά και ο περιορισμός αναλήψεων από τράπεζες οφείλουν να αποτελέσουν άμεσα αναγκαία βήματα. Την ίδια στιγμή η δυνατότητα για παροχή ρευστότητας με μονομερή έκτακτη απόφαση της ΤτΕ (κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας) επίσης είναι ένα αναγκαίο βήμα.

Σημαίνουν όλα αυτά και ζήτημα ευρώ; Προφανώς, αλλά αν μη τι άλλο το βάζουν μέσα σε μια ακολουθία πρακτικών ρήξης που το καθιστούν αναγκαία συνθήκη αλλά και πείθουν για την αναγκαιότητά του, όχι με όρους ιδεολογικής τοποθέτησης αλλά πρακτικής αναγκαιότητας. Προφανώς από εκεί και πέρα το ερώτημα μιας πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με όρους εναλλακτικού παραγωγικού υποδείγματος αποκτά άλλη διάσταση και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την αναμονή του επόμενου ΕΣΠΑ.

Θα υπάρξει μια τέτοια κατεύθυνση ρήξης; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Για την ακρίβεια είμαι απόλυτα βέβαιος πώς δεν θα υπάρξει όσο η δικιά μας Αριστερά μένει απλώς στο να καταγγέλλει με όρους αυτοδικαίωσης και όσο οι αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απλώς επίσης καταγγέλλουν εσωκομματικά. Χρειάζεται και άλλης κλίμακας κινητοποίηση του λαού και πολύ πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση για το τι σημαίνει ρήξη.

Η πίεση των δανειστών σημαίνει ότι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελλάδα ως δυνάμει “αδύναμο κρίκο” και γι’ αυτό επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην επίτευξη όχι απλώς “αριστερής λιτότητας” αλλά ταπείνωσης. Αυτό σημαίνει ότι αντικειμενικά είμαστε μέσα σε ένα “παράθυρο ευκαιρίας” που δεν πρέπει να κλείσει. Το πώς θα παρέμβουμε στη συγκυρία που ανοίγει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα κρίνει σημαντικά τις εξελίξεις.