Απαράδεκτες θέσεις ΕΕ – Τσίπρα

του Γιώργου Δελαστίκ

Εξευτελιστικές για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αναμφίβολα οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Γερμανοί (τυπικά οι δανειστές) μέσω του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μάλιστα κάλεσε στις Βρυξέλλες τον έλληνα πρωθυπουργό για να του επιδώσει το τελεσίγραφο με τους όρους τής κατά κράτος παράδοσης. Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις θέσεις της ευρωζώνης και πολύ καλά έκανε. Αλίμονο αν ένας ηγέτης που αυτοαποκαλείται αριστερός και που αριστερό τον θεωρούν όλοι οι ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του, αποδεχόταν να αυξηθεί κατά 10 (!) εκατοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ στο νερό και στο ηλεκτρικό ή να καταργηθεί το επίδομα του ΕΚΑΣ στους πιο εξαθλιωμένους από τους συνταξιούχους.

«Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις, όπως αυτές των δανειστών» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό» διακήρυξε. Ωραία λόγια, αλλά ανταποκρίνονται στις πράξεις της κυβέρνησης; Όχι, είναι η κατηγορηματική απάντηση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα όταν διάβασε το χαρτί που του ενεχείρισε ο Γιουνκέρ. Τον πιστεύουμε. Αυτός όμως έχει άραγε αντιληφθεί την έκπληξη που αισθάνθηκαν όλοι οι έλληνες αριστεροί, όταν διάβασαν τις προτάσεις της κυβέρνησής του στο 47 σελίδων έγγραφο που υπέβαλε ο ίδιος στους δανειστές της χώρας μας; Ούτε μία –κυριολεκτικά ούτε μία– από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στις 8 Φεβρουαρίου στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα, αλλά ούτε καν συμπεριλαμβάνεται στις 47 σελίδες της κυβερνητικής πρότασης προς τους δανειστές! Τίποτα δεν έχει δώσει το κράτος στους πολίτες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να βελτιώσει κάπως την οικονομική τους κατάσταση. Το μόνο «φιλολαϊκό» μέτρο της κυβέρνησης, αυτό των 100 δόσεων, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράξει το κράτος από τους πολίτες όχι το πώς θα τους δώσει κάτι για να βελτιώσουν τη ζωή τους!

«Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ» είχε εξαγγείλει στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός. Δεν το έκανε. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 […] Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι δέσμευση» είχε πει στους βουλευτές και το λαό την ίδια μέρα. Έκανε το αντίθετο. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ και το 2015. «Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως» είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Δεν το έχει νομοθετήσει προφανώς μέχρι τώρα. Θα το κάνει; Ελάχιστοι πλέον το πιστεύουν από τους συνταξιούχους, όσο κι αν όντως το ονειρεύονται κι έχουν μια κρυφή ελπίδα μήπως και ο Τσίπρας τηρήσει αυτή τουλάχιστον την υπόσχεσή του και έτσι μπορέσουν να κάνουν οι γέροι κάποιο δωράκι στα εγγόνια τους τα Χριστούγεννα. «Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016» είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις. Πιστεύει άραγε κανένας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, με την πορεία που έχει πάρει, θα αυξήσει φέτος και του χρόνου τον κατώτατο μισθό; Μία και μοναδική υπόσχεση ουσίας έδωσε προχθές Παρασκευή ο πρωθυπουργός στη Βουλή: ότι σύντομα θα αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρώτα θα δούμε τι θα κάνει, αν κάνει κάτι, και στη συνέχεια θα κρίνουμε αν αυτό είναι σύμφωνο με τις προγραμματικές του δηλώσεις. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Φλεβάρη.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις υποσχέσεις που έχει κάνει και παρά το γεγονός ότι αποκλείεται να προκύψει θετική για το λαό μας συμφωνία από τις εντελώς απαράδεκτες προτάσεις των δανειστών και τις επίσης απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης, ο Τσίπρας βρίσκεται σε πλεονεκτική πολιτική θέση έναντι των αντιπάλων του. Οι Γερμανοί με τίποτα δεν θα ήθελαν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα απόρριψης των προτάσεων των δανειστών, γιατί θα συνιστούσε μέγιστη πολιτική πρόκληση να αγνοούσαν επιδεικτικά μια μέσω δημοψηφίσματος εκπεφρασμένη απόφαση του ελληνικού λαού. Αλλά και σε εκλογές να προχωρούσε ο Τσίπρας, θα τις κέρδιζε πανηγυρικά, πιθανότατα με αυτοδυναμία. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο πανικός του Σαμαρά στο θέμα των εκλογών. «Ανοησίες» χαρακτήρισε τα περί εκλογών και πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας… «γερμανοτσολιάδων» και αντιμνημονιακών! Τι να κάνει ο άνθρωπος, το πολιτικό τομάρι του προσπαθεί να σώσει, αφού αν γίνουν εκλογές και η ΝΔ κατεβεί με αυτόν αρχηγό ούτε… 20% δεν παίρνει! Εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που σίγουρα θα ενισχυθούν, μόνο το Ποτάμι από το χώρο της αντιπολίτευσης θα υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του εκλογικά, καθώς θα συσπειρώσει όλους τους «γερμανοτσολιάδες» σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης, αφού το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κι αυτό εξωκοινοβουλευτικό, σαν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου! Θα ξεπεράσει το 10% το Ποτάμι, αν γίνουν εκλογές – που όμως δεν πρόκειται να γίνουν.

Αυτά τα ξέρουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, γι’ αυτό και κάνουν περήφανες απορριπτικές δηλώσεις – εκ του ασφαλούς για την ώρα. «Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η θρασύτατη και προκλητική απαίτηση […] Απαντάμε “όχι” στην εξολόθρευση του ελληνικού λαού!» δήλωσε π.χ. ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

πηγή – ΠΡΙΝ