Ο ΕΝΦΙΑλτης είναι εδώ

του Μάκη Θεοδώση

Δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους, μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ στην προσπάθειά της να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο υπόσχεται ότι θα είναι «ελαφρύτερος» λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μείωση των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 30%. Η μείωση δεν θα καρπωθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο δημοσιονομικό κενό, που θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2014 απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Αν το 2015 υπολογιστεί στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τότε οι εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες περίπου κατά 30%, κάτι που θα προκαλέσει «τρύπα» 780 εκατ. Για να περιοριστούν όσο τον δυνατόν οι απώλειες εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για μεταβολές στις κλίμακες και τους συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ, καθώς και στο συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι κυρίως κάτοχοι ακινήτων μεσαίας και μεγάλης αξίας, θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια ποσά φόρου ή ενδεχομένως και μεγαλύτερα για την ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό θα συμβεί γιατί ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τ.μ. που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών. Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλά ακίνητα θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και δεν θα διαπιστώσουν καμία ελάφρυνση στη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα είναι τριών ταχυτήτων και θα προβλέπουν: μείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες, «πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αύξηση των τιμών σε περιοχές που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες επεμβάσεις και στους εξής φόρους: Στο φόρο μεταβίβασης, στα τεκμήρια διαβίωσης, στα ενοίκια, στον ΦΠΑ οικοδομών και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

πηγή – enetpress