Νέο κρας τεστ η ιδιωτικοποίηση  των περιφερειακών αεροδρομίων

Ψήφισμα 161 φορέων προς τον πρωθυπουργό – Μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ακόμη και βουλευτές του κόμματος ετοιμάζουν κείμενο αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η αντίσταση στο ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, και η «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων» απέστειλε νέο ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές. Το ψήφισμα υπογράφουν 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, Περιφερειακά Συμβούλια και δήμοι, επαγγελματικές ενώσεις και σύλλογοι.

Στο ψήφισμα αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και γίνεται λόγος για αδίστακτη πρακτική από την πλευρά των υπερασπιστών του νεοφιλελεύθερου δόγματος της κερδοσκοπίας. Η Πρωτοβουλία επισημαίνει πως τα περισσότερα βρίσκονται σε νησιωτικές Περιφέρειες, γεγονός που τα καθιστά άκρως αναγκαία για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια. Τα βασικά ζητήματα που θέτει το ψήφισμα είναι η ακύρωση της –άκρως επιζήμιας για την οικονομία– δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των Αερολιμένων, η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ή οποιουδήποτε παρόμοιου θεσμού αναλάβει το ίδιο έργο εφαρμογής των μνημονιακών νόμων και η άμεση αναβάθμιση των Περιφερειακών Αερολιμένων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες Ιονίων Νήσων, που έχουν εκλεγεί υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μια σειρά δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που επίσης εξελέγησαν από ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων φαίνεται να παίρνει διαστάσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, με τον ίδιο τρόπο που επίσης πήρε διαστάσεις η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κείμενο υπογραφών που θα εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων κυκλοφορεί και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θα δει τις επόμενες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:

Ευρύ μέτωπο πάλης

«Αναγνωρίζουμε τις υπέρμετρες πολιτικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας απέναντι την αδιάλλακτη πολιτική των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών της Ε.Ε. και την αδίστακτη πρακτική των εγχώριων και εξωχώριων υπερασπιστών του νεοφιλελεύθερου δόγματος της κερδοσκοπίας σε βάρος του ελληνικού λαού.

Γνωρίζαμε όλοι και όλες, ότι η μάχη απέναντι στις συμμαχίες των δανειστών θα είναι δύσκολη και γι” αυτό θα απαιτηθούν θυσίες. Θυσίες όμως, από τις οποίες θα γεννηθεί το όραμα της αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας, το όραμα ενός άλλου κόσμου εφικτού, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Το πρώτο ουσιαστικό μεταπολιτευτικό όραμα. Γνωρίζαμε, επίσης, ότι στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό μας από τα μνημόνια, χρειάζεται λαϊκή ομοθυμία και συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Όλα αυτά, με αιχμή τον δίκαιο αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και γης, αποτέλεσαν το πεδίο μας ευρύτερης συμμαχίας και συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων, παραγωγικών φορέων, συλλογικοτήτων, επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων κ.λπ. Όλα αυτά βρήκαν έκφραση στον αγώνα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ακύρωση των δρομολογούμενων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεων, είτε των κοινόχρηστων πραγμάτων, των αιγιαλών, των δασών είτε των λιμανιών, των υποδομών και των αεροδρομίων. Με αυτό το όραμα η Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων αντέταξε ένα ευρύτερο μέτωπο πάλης 161 φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε διατυπώσει ρητά μέσω Συνεντεύξεων, Ψηφισμάτων, Ανακοινώσεων, Δελτίων Τύπου, δεκάδων Αιτήσεων Ακύρωσης στο ΣτΕ και Εξώδικων Προσκλήσεων, τις απόψεις μας τόσο για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και για το μνημονιακό εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα της επιζήμιας για την κοινωνία και την οικονομία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Τονίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες βρίσκονται στις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.

Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και Διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Αν σκεφτούμε ότι στις νησιωτικές περιφέρειες ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 78-86%, τότε εύκολα διαπιστώνουμε τον έλεγχο που μπορεί να επιβάλει στο τουριστικό κεφάλαιο το οποιοδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο, εν προκειμένω της Fraport.

Στο παρόν Ψήφισμα δεν θα επαναλάβουμε τα ακράδαντα επιχειρήματα για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ούτε τα ζητήματα της υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Προσθέτουμε μόνο ότι οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης υπό τη μορφή κοινοπρακτικού σχήματος ΣΔΙΤ, τόσο λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας όσο και λόγω της ουσιαστικής πρόθεσης της Fraport για εύκολο και γρήγορο κέρδος, δεν θα μας αποτρέψει από την μονοπωλιακή πρακτική της περικοπής εργαζομένων και της αύξησης των ναύλων.

Για ακόμα μία φορά, ζητάμε:

1. Την ακύρωση της –άκρως επιζήμιας για την οικονομία– δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των 14 Περιφερειακών αερολιμένων.

2. Την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ή οποιουδήποτε παρόμοιου θεσμού αναλάβει το ίδιο έργο εφαρμογής των μνημονιακών νόμων.

3. Την άμεση αναβάθμιση των Περιφερειακών Αερολιμένων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Το αδικαιολόγητο και αδιανόητο ξεπούλημα των αεροδρομίων αποτελεί την κόκκινη γραμμή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, των κινημάτων και των φορέων. Αυτών που, στην πλειονότητά τους, πίστεψαν και στήριξαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Οι συνέπειες από την υποθήκευση των κρατικών αναπτυξιακών μας υποδομών θα είναι μη αναστρέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σημερινή προοδευτική κυβέρνηση να χρεωθεί το βάρος αυτής της ιστορικής πράξης, με τη δικαιολογία της άσκησης ωμών εκβιασμών από τους δανειστές.

Ζητάμε να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος της ρητά διατυπωμένης βούλησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό».

πηγή – Δρόμος της Αριστεράς