πατήστε το Play


 

Την εξωφρενική πρακτική της ελληνικής δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία κρατούμενοι υποχρεούνται, μεταξύ άλλων όρων, να καταβάλουν κάποιο χρηματικό ποσό σε ΜΚΟ προκειμένου να αποφυλακιστούν, κατήγγειλε στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη η Ελένη Ανδριοπούλου, μέλος της Γραμματείας του τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία προϋπήρχε», είπε η κα Ανδριοπούλου, η οποία είναι επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

«Έχουμε από το παρελθόν ανθρώπους που έχουν μείνει στη φυλακή παρ’ ότι έχουν εκτίσει την ποινή τους ή δικαιούνταν να βγουν έξω, παρ’ όλ’ αυτά στους όρους της αποφυλάκισης υπήρχε και αυτός ο όρος, ότι πέρα από οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να δίνεις παρόν στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς σου ή οτιδήποτε άλλο, ήταν να καταβληθεί ένα ποσό σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα», εξήγησε η κα Ανδριοπούλου, υπογραμμίζοντας:
«Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το ποσό, είτε γιατί είναι εντελώς άποροι, είτε γιατί είναι για μεγάλο διάστημα στη φυλακή, δεν εργάζονται, είναι απολύτως εξαρτημένοι από άλλους ανθρώπους και όπως καταλαβαίνετε αδυνατούν να καταβάλουν αυτά τα ποσά».

Η κα Ανδριοπούλου είπε ότι είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας, καθώς πρόκειται για έναν όρο που επιβάλει ο αρμόδιος εισαγγελέας της φυλακής. «Μάλλον οι αρμόδιοι εισαγγελείς θέλουν να τελέσουν φιλανθρωπικό έργο και αυτό είναι πολύ καλό, αλλά να το κάνουν βασιζόμενοι στη δικιά τους τσέπη και όχι σε ανθρώπους οι οποίοι είναι άποροι και είναι κρατούμενοι», είπε χαρακτηριστικά η κα Ανδριοπούλου, η οποία σημείωσε ότι κανονικά και οι ΜΚΟ θα έπρεπε να έχουν ένσταση στο να δέχονται αυτά τα χρήματα, όση ανάγκη και να έχουν.

Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το χρηματικό ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν οι κρατούμενοι φτάνει μέχρι και τα 10.000 ευρώ, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο τρεις οροθετικοί κρατούμενοι, ενώ έπρεπε να αποφυλακιστούν με υφ όρον απόλυση, παρέμειναν στη φυλακή διότι αδυνατούσαν να καταβάλλουν το ποσό που τους επιβλήθηκε ως δωρεά προς «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Για το λόγο αυτό, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 27/05 στις 12μ. παράσταση  διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκδικητική πράξη εις βάρος των κρατούμενων.

Η καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων 

Εισφορά έως 10.000 ευρώ σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα υποχρεώνονται να καταβάλλουν κρατούμενοι προκειμένου να αποφυλακιστούν παρότι το δικαστήριο έχει εγκρίνει την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Κρατούμενοι, όπως καταγγέλλουν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ έχουν συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής τους και δικαιούνται υπό όρους αποφυλάκιση, δεν αφήνονται ελεύθεροι, καθώς τους έχει επιβληθεί, μεταξύ άλλων, να δώσουν και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα που επιλέγει το δικαστήριο.

Τον περασμένο Οκτώβριο τρεις οροθετικοί κρατούμενοι, ενώ έπρεπε να αποφυλακιστούν με υφ όρον απόλυση, παρέμειναν στη φυλακή διότι αδυνατούσαν να καταβάλλουν το ποσό που τους επιβλήθηκε ως δωρεά προς «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την περασμένη Τρίτη 19/05/2015, όπως καταγγέλλει στη Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο κρατούμενος Σ.Σ., ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και εμπίπτει στις διατάξεις περί αποσυμφόρησης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν 4322/2015), του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι α) της εμφάνισής του στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του και β) η καταβολή ποσού των 1.000 ευρώ προς το κοινωφελές ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο κρατούμενος Σ.Σ. καθώς είναι άπορος αδυνατεί να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό με αποτέλεσμα να παραμένει στη φυλακή.

Εμείς αναρωτιόμαστε κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη βοηθάει στην αποσυμφόρηση των φυλακών με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται πως το 70% των κρατούμενων είναι άποροι; Από πότε η δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα έχει μετατραπεί σε χρηματική ποινή; Γιατί τα ιδρύματα αυτά δέχονται να εισπράξουν αυτά τα ποσά από ανθρώπους που βρίσκονται υπό εκβιασμό;

Ζητάμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη αν επιθυμεί  πραγματικά την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Επίσης, ζητάμε από τις οργανώσεις πρόνοιας να τοποθετούν δημόσια και να αρνηθούν να  δέχονται δωρεές από άπορους κρατούμενους ως αντίτιμο της ελευθερίας τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 27/05 στις 12μ. παράσταση  διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκδικητική πράξη εις βάρος των κρατούμενων.

πηγή – stokokkino